Za područje

  Kuhinja na pijedestalu kao scenografija za blog | Pujo Architects and Designers

  Članak je pregledalo čak 2601+ korisnika
  Prožimanje funkcija u stanovima naročito je došlo do izražaja sa sve češćim radom od kuće. U stanu u Knez Mihailovoj, po projektu biroa Pujo Architects and Designers, preklapanje poslovnog i privatnog prostora odvija se – u kuhinji.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Razvojem razičitih zanimanja koja se vezuju za virtuelne prostore, u arhitekturi, a naročito dizajnu enterijera, pojavila se potreba za kreiranjem prostora koji predstavljaju atraktivne pozadine fotografija i videa koje se postavljaju na blogove, dok je njihov glavni funkcionalni aspekt najčešće vezan za privatne prostore stanovanja. Ovaj spoj dva funkcionalno-vizuelna aspekta korišćenja prostora doveo je do potrebe za projektovanjem sceničnih ambijenata u prostorima svakodnevice.

  Atraktivnost pozadine dovodi se do nivoa kreiranja scenografije unutar privatnog prostora, zbog čega se posebna pažnja posvećuje upečatljivim detaljima i površinama, koje se uklapaju u estetski izraz bloga, ili ga kreiraju. Na primeru stana u Knez Mihailovoj, arhitekte biroa Pujo Architects and Designers su u izrazu kuhinje za blogerku i nutricionistkinju Snežanu Paučinac, ispitale finese u kreiranju granica između svakodnevnog života u stanu i prostora „virtuelnog života“.

  01_PujoA_D-Knez_Mihailova-Kuhinja.jpg
  Kuhinja stana u Knez Mihajlovoj prožima virtuelni i fizički život. Foto: Igor Prusac

  Čiste površine kuhinje stvaraju elegantan prostor usklađen sa karakterom salonskog  stana, dok je projektovanjem radnog prostora u jednom nizu sa velikim kuhinjskim ostrvom omogućena maksimalna fleksibilnost korišćenja. U kontekstu kreiranja prostora koji istovremeno ima ulogu pozadine za snimanje videa, i kuhinje u stanu, mirni svetli tonovi omogućavaju isticanje kolorita hrane u videima u prvi plan virtuelnog prostora, kao i stvaranje luksuznog i prijatnog stambenog ambijenta ostvarenog mermernim površinama u fizičkom prostoru kuhinje.

  Poigravanje sa lukovima i otvorima karakterističnim za biro Pujo Architects and Designers u kuhinji se  pojavljuje u četiri  forme – kao okvir glavnog korpusa kuhinje, kao odvojeni deo za pripremu kafe, i kao osnovna geometrija dva portala – bočnog otvora iz trpezarije, i profila vrata na staklenom zidu prema dnevnoj sobi.

  02_PujoA_D-Knez_Mihailova-Kuhinja.jpg
  Kuhinja za blogerku Snežanu Paučinac istovremeno je radni i privatni prostor, definisan elegantnim detaljima i staklenim zidom. Foto: Igor Prusac

  Kontrastom belih površina i crnih profila na staklenoj pregradi maksimizovana je sceničnost prostora, koji povezuje tradicionalne forme i oblikovanje - poput obrade ugradnih elemenata sa bordurama koje su citat dekoracija salonskih stanova, sa modernim crnim tonovima i futurističkim izduženim lukovima na otvorima prostorije. 

  U definisanju granice prostora kuhinje i dnevne sobe, značajan efekat ima i promena u nivelaciji i materijalizaciji poda, kojom se razdvajaju dve prostorne celine, tako da se čini da je kuhinja na svojevrsnom pijedestalu.

  03_PujoA_D-Knez_Mihailova-Kuhinja.jpg
  Bordure i mermerni detalji citiraju karakteristike salonskog stana i definišu karakter scenografije bloga. Foto: Igor Prusac

  Ostrvo u sredini kuhinje predstavlja glavnu radnu površinu, ali i prvi plan za kadriranje prostora,  dok funkciju u dispoziciji prostornih elemenata ima kao centralni motiv i osa simetrije. Podužno  prostiranje ostrva posmatrano iz dnevne sobe postavlja sredinu kuhinje i centar sagledavanja između luka na staklenoj pregradi i luka iznad glavnog korupsa kuhinje, dok istovremeno sprovodi korisnika duž cele kuhinje od portala iz hodnika do bara sa kafom i terase.

  04_PujoA_D-Knez_Mihailova-Kuhinja.jpg
  Ostrvo i čista geometrija akcentovane zlatnim detaljima u prvom planu čine kuhinju upečatljivom, kako u virtuelnom, tako i u stvarnom svetu. Foto: Igor Prusac 

  Luksuzni karakter prostora ostvaren je upotrebom mermernih površina, naglašenih motivima u zlatnoj boji. Moderni karakter prostora posmatranog kroz mikroceline i detalje, kreiran je pažljivim odabirom elemenata čiste geometrije, poput pravougaone sudopere, kojima se naglašava miran elegantan ton čitavog stana.

  05_PujoA_D-Knez_Mihailova-Dnevna-soba.jpg
  Ponavljanjem luka na zidu dnevne sobe, kuhinja i dnevna soba postaju jedna vizuelna celina. Foto: Igor Prusac

  Dnevna soba nasuprot kuhinje, sa lukom istovetnim kuhinjskom korpusu, vizuelno i funkcionalno funkcioniše kao kontrapunkt mešovitom karakteru prostora kuhinje. Repeticijom motiva poput lukova i bordura na zidovima ostvaruje se vizuelni kontinuitet, dok je dispozicija elemenata orijentisana upravno na prostiranje kuhinjskih elemenata, kako bi se kreirala prijatna proporcija prostorija.

  06_PujoA_D-Knez_Mihailova-Dnevna-soba.jpg
  Staklena pregrada omogućava neprekidnu komunikaciju dva prostora, ali i njihovo razdvajanje. Foto: Igor Prusac

  Otvaranjem vrata na staklenom zidu, dnevna soba i kuhinja postaju jedna celina, sa kontinualnim vizuelnim izrazom, u kojoj se prepliću sve funkcije dnevne zone stana. Ponavljanjem tonova i geometrijskih motiva u oba dela prostora – kuhinji i dnevnoj sobi, omogućava se da se dve prostorije, u zavisnosti od staklene pregrade, posmatraju i kao dva potpuno odvojena prostora, sa zasebnim funkcijama, i kao jedan fluidni prostor istovetnih arhitektonskih karakteristika.

  07_PujoA_D-Knez_Mihailova-Trpezarija.jpg
  Lukovi i crni profili nastavljaju se i u trpezariji, i čine jedinstven dizajnerski izraz sa ostatkom dnevne zone. Foto: Igor Prusac

  Ponavljanjem motiva staklenih vrata i u trpezariji povezuju se svi prostori porodičnog okupljanja, čime je omogućeno akcentovanje prostora veće frekventnosti jakim arhitektonskim detaljima. I u prostoru trpezarije ostvaren je kontrast tradicionalnih i futurističkih detalja, kojim stan dobija upečatljiv karakter.

  Čuvanje kvaliteta salonskog stana i njihovo naglašavanje kroz svetle tonove, lučne otvore i bordure suprotstavljeno je čistim geometrijskim oblicima, crnim profilima na staklenim pregradama i futurističkim dizajnom portala, čime je  očekivani karakter salonskog stana preveden u savremeni trenutak. Na ovaj način kreiran je prostor koji komunicira sa svojim širim prostornim kontekstom i lokacijom, dok specifičnim detaljima odgovara novom, i sve češćem spoju poslovne i privatne, virtuelne i fizičke svakodnevice.

  08_PujoA_D-Knez_Mihailova-Kamin.jpg

  Projekat

  Pun naziv projekta: Projekat enterijera stana u Knez Mihailovoj 
  Tip investicije: Adaptacija i uređenje enterijera stana u Knez Mihailovoj ulici
  Tip objekta: Stambeni prostor
  Adresa: Ulica Kneza Mihaila
  Autor: Pujo Architects & Designers (www.pujo.rs)
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: april 2021- jun 2021.god.
  Period izgradnje: jul 2021- februar 2022 god.
  Lokacija: Beograd
  Površina objekta: 150m2
  Autor fotografija enterijera: Igor Prusac

  21.08.2022.

  2601
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana