Za područje

    Kuća stopljena sa okruženjem za užitak u prirodi | KAI Architecture

    Članak je pregledalo čak 2061+ korisnika
    Omogućavanje potpunog opuštanja i komfora u prirodnom okruženju, dok se istovremeno ne narušava planinski ambijent, zahteva izrazitu arhitektonsku veštinu. Jedan objekat u kome se harmonično sreću planinski ambijent i savremena svakodnevica je Living In kuća na Tari, po projektu biroa KAI Architecture Interiors.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Projekat objekta u jednom od najatraktivnijih predela Nacionalnog parka Tara rađen je sa namerom da se kuća prilagodi prepoznatljivom šumovitom okruženju, i minimalističkim potezima kadrira netaknutu prirodu. Koncipirana, prema rečima arhitekata, kao „oaza mira“, kuća kroz svoju fasadu i unutrašnju arhitekturu provodi detalje ambijenata iz okoline, dok se iz eksterijera sagledava kao nežan ram u zelenom prostoru.

    01_kuca-na-tari-kai-architecture-a-frame.JPG
    Reflektujuće staklo i drveni okvir fasade čine suptilan ram u kome se ogleda prirodno okruženje. Foto: KAI Architecture Interiors

    Koristeći arhetipski oblik kuće kao simbol stanovanja, drveni ram na prednjoj fasadi funkcioniše gotovo kao portal, odnosno, sa vizuelnog aspekta kao skulptoralna artificijelna struktura prožeta sa zelenilom iz okruženja. Lakoću „rama“ i dijalog sa prirodom dopunjuje i reflektujuće staklo u punoj visini objekta, u kome se ogledaju visoki četinari, pri čemu unutrašnjost kuće tokom dana ostaje nevidljiva.

    02_kuca-na-tari-kai-architecture-fasadne-obloge.jpg
    Smenom drvenih obloga i krova boje antracita naglašava se savremeno delovanje u prostoru netaknute prirode. Foto: KAI Architecture Interiors

    Mimikrija okruženja u zoni fasade kontrastirana je detaljima u boji antracita, poput Pankomerc krova, koji naglašava arhitektonski potez kosine, i dodaje savremenu dimenziju prirodnom okruženju. Oblikovanje krova arhitekti KAI Architecture Interiors iskoristili su za susticanje različitih materijala, koji funkcionalno odgovaraju velikim razlikama u temperaturi tokom godine, dok vizuelno formiraju elegantnu strukturu.

    03_kuca-na-tari-kai-architecture-eksterijer.jpg
    Tokom večernjih časova, objekat se sagledava kao ritam drvenih letvica i „lebdećih" lanterni koje čine krovni prozori i prozori na bočnoj fasadi. Foto: KAI Architecture Interiors

    U večernjim časovima, drvene vertikalne letvice na fasadi preuzimaju karakteristike četinara u okruženju, i u gušćem ritmu podražavaju ambijent četinarske šume. Korišćenjem drvenih obloga, noću se iz eksterijera mogu uočiti Velux krovni prozori i otvori manjih površina sa letvičastim zastorima na bočnim fasadama, čime se minimizira svetlosni uticaj objekta na okruženje, a postiže efekat lebdećih lampiona u šumi.

    04_kuca-na-tari-kai-architecture-planinska-vikendica.jpg
    U projektu planinske vikendice posebna pažnja je posvećena odabitu adekvatnih materijala kao odgovora na planinsku klimu. Foto: KAI Architecture Interiors

    U prilagođavanju uslovima planinske klime, u projektu kuće na Tari, KAI Architecture Interiors sustiče funkcionalne karakteristike kuće, i atraktivne zone i elemente, pa se tako u projektu može primetiti podjednaka pažnja posvećena komforu korisnika, što je naglašeno uvođenjem prostora poput saune u podzemnoj etaži, ali i pažljiv odabir materijala kojima se omogućava potpuna izolacija objekta – poput vetrenog sloja fasade sa termoizolacijom i Mapei hidroizolacije, čime se omogućava samostalnost objekta u oštrim planinskim uslovima.

    04b_kuca-na-tari-kai-architecture-fasada.jpg
    Kadriranje pogleda ka šumi je centralni motiv projekta kuće Living In. Foto: KAI Architecture Interiors

    Enterijer objekta inspirisan brvnarama kao karakterističnim tipom planinskog objekta, naglašava podužno prostiranje objekta u elegantnim potezima kojima se stapaju površine zidova i podova, te kojima se usmerava pogled ka staklenoj fasadi.

    Korišćenjem pogleda prema prirodi kao projektantskog motiva, arhitekti KAI Architecture Interiors održavaju konstantan dijalog sa prirodnim okruženjem, koje kadriraju prijatnom geometrijom drvenog rama.

    04b_KAI-architecture-vikendica-tara-dnevni-boravak
    U enterijeru se materijalizacijom površina naglašava kontrast savremenih i tradicionalnih elemenata. Foto: KAI Architecture Interiors

    Kao što se u eksterijeru objekat suptilno nazire kao moderna forma u prirodnom okruženju, kroz enterijer se prožimaju tradicionalni i savremeni materijali, pa se tako uz kontinualne površine drvenih obloga može uočiti transparentni potez staklene ograde, koja omogućava nesmetan pogled ka eksterijeru sa gornjeg nivoa kuće.

    05b_kuca-na-tari-kai-architecture-enterijer-sanitarije.jpg
    Odnos tradicionalnih i savremenih materijala nastavlja se i u unutrašnjim prostorijama. Foto: KAI Architecture Interiors

    Organizacijom prizemlja kao otvorenog plana, prepliću se zone dnevne sobe, trpezarije i kuhinje, dok se instalacioni blok sa toaletima sagledava kao masivni drveni kubus, koji naglašava citiranje arhitekture brvnara. Korišćenje prirodnih materijala nastavljeno je i u kupatilima, u kojima je kontrast između tradicionalnih i savremenih detalja ostvaren smenom pločica u tonovima kamena i Deltaterm sanitarija.

    06_kuca-na-tari-kai-architecture-enterijer-rasveta.jpg
    Ram u kom se tokom dana ogleda četinarska šuma postaje nosilac noćnog ambijenta kroz koji se naglašava drvena konstrukcija. Foto: KAI Architecture Interiors

    Noćni ambijent šume i objekta kreiran je elementima Light Systems Design rasvete, kojom je akcentovana drvena konstrukcija, čime se ritam krovnih nosača sagledava kao sistem ramova koji u atraktivnom ritmu naglašena dubina kuće.

    Korišćenjem tradicionalnih i savremenih materijala, arhitekti KAI Architecture Interiors kreirali su jedinstven objekat, koji mimikrijom okruženja i elegantnom geometrijom ostvaruje neprekidan dijalog sa prirodnim okruženjem, uprostorenim u uramljenom kadru četinara tokom dana, odnosno kadriranjem savremenog čitanja arhitekture brvnara iz eksterijera, kao činioca noćnog ambijenta.

    07_kuca-na-tari-kai-architecture-fasada-letvice2.jpg

    Galerija

    IMG_1.jpg

     

    IMG_5202.jpg

    IMG_5329.jpg

    IMG_5379.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: Living in National Park Tara
    Tip investicije: Vikend kuća
    Tip objekta: Stambeni objekat
    Adresa: Kaluđerske Bare, Nacionalni Park Tara
    Autor: KAI Arhitecture Interiors (d.i.a Predrag Krstić)
    Naručilac: Privatni
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2020.
    Period izgradnje: 2021-2022.
    Lokacija: Nacionalni Park Tara
    Površina objekta: 85m2
    Autor fotografija enterijera: KAI Arhitecture Interiors

    27.3.2023.

    2061
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana