Za područje

  Preplitanje uticaja u stvaranju novog tipa vojvođanske fasade | ARH Collection

  Članak je pregledalo čak 1490+ korisnika
  Prilikom projektovanja arhitektonskih objekata u kontekstima u kojima je vizuelni izraz okruženja upečatljiv, postavlja se pitanje da li novi objekat treba uklapati u okruženje, ili koristeći motive iz konteksta – uvesti sasvim novi arhitektonski izraz. Objekat MBM23 po projektu ARH Collection-a uvodi novine u gradsko tkivo Pančeva, i jedan je od primera uspostavljanja dijaloga između stare i nove arhitekture.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Smeštena na tipičnom vojvođanskom uličnom frontu, zgrada MBM23 naizgled odstupa od svog neposrednog konteksta sa prizemnim kućama, a poigravajući se sa citatima njihovih detalja, definiše novi ritam fasade koji na nesvakidašnji način oponaša fragmente okruženja. Citat vojvođanskih kuća na ovom objektu izveden je na više načina dekonstruisanja i modernizovanja karakterističnih elemenata tradicionalne vojvođanske kuće.

  1-prozori-kamena-fasada.jpg

  Počevši od pozicije na parceli, uz samu ulicu, podužni položaj objekta mogao bi da asocira na duge mirne fasade „prekih vojvođanskih kuća“ kakve se nalaze i na susednom objektu. Ipak, arhitekta Dušan Ogrizović opredelio se za citat znatno upečatljivijih „dužnih kuća“ karakterističnih po dekorisanim otvorima i kraćim stranama (zabatima) objekta, koje se nalaze na ulici. Ovo je ostvareno vizuelnom podelom objekta na dva manja segmenta, kojima je postignut efekat neočekivanog, a dva tipa tradicionalne pozicije vojvođanske kuće su prepletena u jednu modernu, skladnu celinu.

  2-ulaz-u-zgradu-drvo.jpg

  Na fasadi se mogu iščitati erkeri kao interpretacija vojvođanskog kibic fenstera, čiji su elementi prozori i otvori lođa ujednačenih proporcija - Dušan Ogrizović, arhitekta

  Dok su otvori na tradicionalnoj vojvođanskoj „dužnoj“ kući naglašeni ornamentima i gipsanim radovima, MBM23 karakterišu ujednačene dimenzije otvora, koji se u mirnom ritmu razvijaju po dubini, pa se tek dužim gledanjem mogu uočiti dve različite funkcije – lođa i prozora, koje sugerišu unutrašnju strukturu objekta. Koncipirani, prema rečima arhitekte, kao „citati kibic fenstera“, erkeri na fasadi dodaju frontu još jedan nivo razvoja po dubini, i naglašavaju trodimenzionalnost objekta.

  3-ulica-pancevo.jpg

  Kako bi nova zgrada bila utkana u svoje okruženje, kao dominantan materijal korišćen je kamen, koji je zastupljen i na susednim kućama, te koji stvara miran kolorit objekta, ali i koji u savremenom slogu naglašava monumentalnost i volumetriju objekta MBM23. Svetli erkeri objekta oslonjeni su na takođe monumentalni blok, materijalizovan u Kleut PR drvenim oblogama, koji čini postolje objekta i svojom strukturom objedinjuje sve otvore prizemlja, kroz naizgled kontinualnu „drvenu zavesu“.

  U izvođenju, upečatljivi erkeri po projektu arhitekte Dušana Ogrizovića, oživljeni su na više nivoa, od konstrukcije objekta do kamenih obloga. Pored Instoneline kamenih obloga, koje su sagledive sa ulice, a koje je izveo poseban značaj za toplotni i vizuelni komfor stanara imaju slojevi termoizolacije, a zatim i pripremnih fasaderskih, kao i molerskih radova koje je izveo Markopan, dok je za konstruktivni integritet objekta u vidu betonske konstrukcije bio zadužen Kutko

  4-hodnik-drvo.jpg

  Kontinualni potez drveta uveden je i u unutrašnje zone objekta, pri čemu se stvara neprekidan doživljaj toplog ambijenta koji prožima enterijer i eksterijer. Drvene obloge koje stvaraju „intrigantan“ front fasade koji privlači pogled, u enterijeru objekta postaju zidne obloge u krupnijim panelima, koji prate i centralno stepenište objekta, a topli drveni masivi nastavljaju se i u enterijeru stanova, u vidu Galeković parketi podnih obloga.

  5-ulaz-u-zgradu-drvo.jpg

  Posebna pažnja u dizajnu posvećena je i detaljima poput poštanskih sandučića i kvake na ulaznim vratima, koja su u istovetnoj završnoj obradi kao zidovi, i oslikavaju „total design“ karakter projektovanja ovog objekta. Upravo totalnim dizajnom, i projektantskim poigravanjem sa tradicionalnim motivima iz okruženja, projekat Dušana Ogrizovića može se posmatrati kao smernica za stvaranje arhitekture koja prožima tradicionalne elemente i savremene potrebe.

  6-fasada-osvetljenje.jpg

  19.6.2023.

  Projekat

  Pun naziv projekta: MBM23
  Tip investicije: Novi objekat
  Tip objekta: višeporodični stambeni objekat
  Adresa: Pančevo
  Autor: Dušan Ogrizović, mast. inž.arh.
  Naručilac: ARH Collection doo
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2020-2021.
  Period izgradnje: 2021-2022.
  Površina objekta: 1367 m2 (bruto)
  Autor fotografija enterijera: ARH Collection

   

  Proizvođači:

  PPS Galeković

  Uređenje enterijera nezamislivo je bez topline koju u dizajn unosi drvo. U hrvatskoj drvnoj industriji dizajnom i kvalitetom ističe se PPS Galeković, porodična firma s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji masivnih podova i parketa vrhunske kvalitete. PPS Galeković osnovan je 1956. godine, a svoju uspešnu priču započinje kao mala radnja za izradu nameštaja, stolarije i kućišta za radio aparate. U više od pola stoleća rada, vode se ljubavlju prema drvetu koje je prirodan i ekološki materijal vrhunskog kvaliteta. Njihov cilj je stvarati prirodan i topao ambijent u životnim prostorima koji će trajati godinama.  

  Predanim radom i dugogodišnjim rastom danas je PPS Galeković firma koja broji čak 260 zaposlenih, a godišnje proizvede preko 650.000 kvadratnih metara podova i parketa prerađujući više od 40.000 kubnih metara trupaca. Osim što se kvalitetnim proizvodima i radom, PPS Galeković ističe u Hrvatskoj, svoje proizvode plasiraju u celom regionu. Jedan od projekata gde su korišćeni parketi PPS Galeković je MBM23.

  U proizvodnji, PPS Galeković stavlja veliki naglasak upravo na domaće vrste drva. Ponajviše na hrast i jasen, a u manjim količinama tu su i bukva, grab, trešnja, bagrem, javor te razne egzotične vrste. Osim širokog asortimana proizvoda – gotovih parketa i podova (masivni i multilayer parketi), peleta/briketa i fasadnih obloga, dodanu vrednost daje i mogućnost termičke obrade drva. 

  Sedište firme te proizvodne linije za masivni i multilayer parket, pelete i brikete nalazi se u Mraclinu. Drugi pogon s kompletnom proizvodnjom, od obrade sirovine do gotovog proizvoda, nalazi u Majuru pokraj Hrvatske Kostajnice. Uz postrojenja za parket, u Majuru se nalaze i pogoni za izradu briketa, deckinga i fasadne obloge te završnu doradu parketa u vidu lakiranja i uljenja. 

  PPS Galeković svojom ponudom i uslugama uvek spremno odgovara i na najzahtjevnije izazove u izradi tailor-made proizvoda. Svojim predanim radom kupcima žele biti sinonim za sigurnost, kvalitetu i eleganciju, a društvena zajednica u kojoj posluju i zaštita okoline kroz svaki segment poslovanja osnova su njihove vizije.

  1490
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana