Za područje

    Salaš Katai u Malom Iđošu - mesto gde je vreme stalo

    Jedna od prvih asocijacija na pomen Vojvodine svakako su salaši kao čuvari njene tradicije i običaja. Jedan od salaša koji svoje posetioce vraća kroz vreme i verodostojno prikazuje kako su u prošlosti živeli stanovnici ove pokrajine, nudeći raznorodne sadržaje i gastronomski užitak, jeste salaš Katai u Malom Iđošu.

    Tekst: Tanja Prolić

    Opstina Mali Idjos
    Kuća na obali jezera; izvor: Turistička organizacija opštine Mali Iđoš

    Opština Mali Iđoš nalazi se u „srcu“ Bačke, u podnožju Telečke visoravni, duž reke Krivaje. Teritorijalno pripada Severnobačkom okrugu. Smatra se da su preci većine današnjih stanovnika stigli na ove prostore u proleće 1769. godine, iz Sentandreja. Pri ponovnom naseljevanju, naselje se gradilo na obe obale potoka Krivaja (Bačer). Premda ukupnom površinom od 181 km2 spada u grupu najmanjih opština u Vojvodini, Mali Iđoš svojim posetiocima ima da ponudi mnogo. Danas ćemo govoriti o salašu Katai.

    Znate li kako se salaš može definisati? Salašem se smatra poljsko imanje sa kućom i ekonomskim zgradama kao što su ambari, staje, čardaci. Izvorno su salaši bila letnja prebivališta seljaka, a vremenom mnogi ostaju nastanjeni tokom cele godine. Danas salaši predstavljaju neizostavni deo turističke ponude Vojvodine, koji svojim gostoprimljivim ambijentom, tradicionalnim jelima i zvucima tamburice, sećaju na neka prošla vremena.

    Salaš Katai nudi različite aktivnosti

    Ovaj salaš koji je počeo sa radom 1995. godine, svojim posetiocima, a naročito onim najmlađim, nudi različite sadržaje. Tokom godina svog postojanja, salaš Katai se razvijao, pa su i programi postajali raznovrsniji. Glavna delatnost je organizovanje škola u prirodi, jednodnevnih i višednevnih eskurzija za osnovce od prvog do četvrtog razreda, kao i letnjih kampova. Međutim, njegov je sadržaj prilagođen svim starosnim grupama. 

    Može da obezbedi prenoćište za 80-oro gostiju u sobama sa dva, četiri, pet ili osam kreveta. Tu su i dve prostrane trpezarije u kojima može biti posluženo 180 ljudi.

    Tokom cele godine vrata salaša Katai su otvorena za različite seminare, konferencije i susrete. U zavisnosti od aktuelnog godišnjeg doba mogu se organizovati pešačke ture, klizanje i sankanje ili sakupljanje lekovitog bilja.

    Salaš Katai naročito je poznat po svom sadržaju za osnovce. Tokom proleća i jeseni nude program za jednodnevne izlete i za škole u prirodi, za učenike od prvog do četvrtog razreda, dok se tokom leta organizuju kampovi za osnovce - engleski kamp, likovni kamp, eko-kamp, kamp starih zanata.

    Takođe, u dogovoru sa domaćinima mogu se organizovati raznorodne aktivnosti: jahanje konja i magaraca, vožnja kočijom sa konjskom zapregom, izrada rukotvorina raznim tehnikama, „druženje“ sa domaćim životinjama, interesantni kvizovi.

    Na prostoru salaša se nalazi i amfiteatar u kome se mogu držati konferencije, kapaciteta za 200 učesnika, a tu je i više dobro opremljenih i sigurnih igrališta, kao i seosko dvorište sa domaćim životinjama.

    Pored glavnih objekata, posetioci mogu da uživaju u upoznavanju tradicije i na drugim lokacijama, koje su u neposrednoj blizini. Svaka od njih oživljava svakodnevicu nekadašnjih stanovnika Malog Iđoša.

    Pored samog salaša Katai tu su i drugi objekti:

    Gostinska kuća

    Sa radom je počela u aprilu 2008. godine, a gostima na raspolaganju nudi četiri dvokrevetne i po jednu trokrevetnu, petokrevetnu i šestokrevetnu sobu, a svaka od njih ima zasebno kupatilo.

    Njena trpezarija, čiji je kapacitet do 100 osoba, prikladna je za organizovanje različitih seminara, ali i proslava: svadbi, rođendana, godišnjica. Zahvaljujući svojoj dobroj saradnji sa različitim organizacijama za edukaciju mladih i volontera, često je mesto održavanja višednevnih seminara. Svim ljubiteljima spa-ugođaja dopašće se informacija da gostinska kuća raspolaže saunom i hidromasažnom kadom, a postoji i mogućnost masaža.

    Gostinska kuca Salas Katai
    Gostinska kuća; izvor: Turistička organizacija opštine Mali Iđoš

     

    Gostinska kuca Salas Katai Mali Idjos
    Gostinska kuća; izvor: Turistička organizacija opštine Mali Iđoš

    Gostinska kuća nalazi se u susedstvu kuće na obali jezera.

    Kuća na obali jezera 

    U centru Malog Iđoša jedna karakteristična seoska kuća je pretvorena u zavičajnu kuću (u njoj se oživljava stari, seoski način života i sve njegove lepote i čari), a pored nje nalazi se kuća na obali jezera koja raspolaže modernim sobama od dva i pet kreveta, sa kupatilom. Velika zelena površina jeste idealno mesto za odmor, koliko za organizovane grupe toliko i za porodice. Veštačko jezero je pogodno za pecanje i kupanje.

    Kuca na obali jezera Salas Katai
    Kuća na obali jezera; izvor: Turistička organizacija opštine Mali Iđoš 

    Kuća na obali jezera nalazi se na 20 minuta hoda od salaša Katai, a na samo 300 metara udaljenosti od apartmana Katai.

    Apartmani Katai 

    Za razliku od ostalih objekata, sobe - tri četvorokrevetne i jedna trokrevetna soba - izdaju se porodicama i pojedincima u dogovoru sa domaćinima. Dok trokrevetna soba ima zasebnu kuhinju, ostale, četvorokrevetne dele zajedničke kuhinju i trpezariju. Gosti sami sebi pripremaju obroke, uz mogućnost korišćenja letnje kuhinje i trpezarije, ali postoji mogućnost ručanja i u trpezariji gostinske kuće. Osim toga, posetioci mogu pripremati roštilj ili kotlić u velikom dvorištu.

    Kuća starih zanata

    Oni koji su zainteresovani za tradiciju i istoriju ne bi trebalo da propuste kuću starih zanata. Etno-kuća u Železničkoj ulici obiluje narodnim rukotvorinama, umetničkim delima i predmetima koji su se koristili u prošlosti. Tu su mnogobrojne slike, crteži, akvareli, prepoznatljivi drvorezi, narodne igračke. Takođe, tu su i letnja furuna i razboj star više od jednog veka te posetioci, i mali i veliki, mogu videti i isprobati tkanje tkanina.

    Lovačka kuća

    Ova lokacija se naročito preporučuje ljubiteljima prirode, koji cene mir i tišinu. Lovačka kuća na raspolaganje nudi različite programske sadržaje u netaknutoj prirodi. Kuhinja na otvorenom sa roštiljem i furunama predstavlja svojevrsnu atrakciju za ljubitelje tradicionalno pripremljene hrane. Lovačka kuća je pogodna za manja društva, porodice, ali i za održavanje manjih poslovnih događaja i proslava. Trpezarija lovačke kuće može da primi oko 30 gostiju.

    Pekarski muzej

    Gosti ovog interesantnog muzeja mogu da vide postavku, ali se i sami okušaju u pripremi lokalnog slatkiša - kurtoš-kolača. Svi zainteresovani, prilikom posete upoznaće se sa pekarskim zanatom i procesom pravljenja hleba.

    Pekarski muzej je porodično nasledstvo i datira sa početka prošlog veka, a renoviran je 2004. godine kada je u pekari sve vraćeno u izvorno stanje, pošto su sakupljeni svi još postojeći alati i sredstva ovog ukusnog zanata.

    Salaš Katai je mala oaza u srcu Bačke, čiji posetioci pored prirodnih lepota mogu okusiti jela lokalne kuhinje i upoznati se sa tradicijom, istorijom i seoskim običajima. Pruža nezaboravnu posetu i idealno je konačište za sve one koji bi voleli da upoznaju vojvođansku tradiciju koliko i one koji bi želeli da se približe prirodi.

    263
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana