Za područje

    Minimalističko-rustična rekonstrukcija salonca u Zemunu | Ana Vujanović

    Članak je pregledalo čak 936+ korisnika
    Ako se kaže da je „najodrživija zgrada ona koja je već izgrađena“ (Carl Elefante, 2007), onda zasigurno veću pažnju treba da posvetimo rekonstrukcijama i načinu na koji se postojećim objektima može udahnuti novi život. Jedan takav, oživljen prostor u Zemunu, dizajnirala je Ana Vujanović.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović

    Istražujući strukturu kuće iz 1900. godine, dizajnerka enterijera Ana Vujanović pronašla je način na koji može da se kreira potpuna simbioza starog i novog, tako što rustični detalji postaju deo savremenog dizajna, a savremene intervencije naglašavaju specifičnosti nasleđene arhitekture.

    01-salonac-dnevna-soba.jpg

    Dnevna zona salonca orijentisana je prema Keju Oslobođenja i Dunavu, sa kojima enterijer komunicira kroz velike prozore sa zalučenim detaljem. Tretmanom Aluminium Global System prozora i zidova belom bojom glatkih površina, istaknut je savremeni karakter ambijenta, dok su u ogoljenim izvornim gredama na plafonu, klupama u prozorima te u odabiru širokih dasaka parketa, otelotvorene rustične vrednosti prostora.

    03-kamin-rekonstrukcija.jpg

    Spoj minimalističkog i rustičnog stila posebno je akcentovan u motivu kamina u središtu dnevne sobe, koji je završnom obradom stopljen sa zidom, koji čistom geometrijom i svedenim kamenim delom, uvodi moderni element u prostor. Igra savremenih i rustičnih detalja ogleda se i u odabiru komadnog nameštaja, pa tako Tulum 55 nameštaju i Drvenac stolu rustične obrade po nacrtu dizajnerke, kontrastiraju moderne žičane stolice.

    04-vintidz-hodnik.jpg

    Savremeno čitanje nasleđene arhitekture i dizajnerska intervencija u skladu sa postojećom strukturom posebno su uočljivi u prostorima hodnika. Ogoljenom tavanicom i opekom kao vencem prostorija, konstrukcija objekta postaje nosilac rustičnog ambijenta, koji je dopunjen komadnim nameštajem i ugradnim elementima sa bordurom, čime je u enterijer uveden i element francuskog stila, koji se često koristi u salonskim stanovima kao citat nekadašnjeg dizajnerskog izraza.

    05-hodnik-enterijer.jpg

    Minimalističko-rustičnom ambijentu stana doprinosi i odabir Mass Light i Tulum 55 rasvete kojima su posebno naglašeni bajkoviti mikroambijenti koji istovremeno pripadaju i nekadašnjem i novom duhu ovog salonca. 

    06-rusticno-kupatilo.jpg

    Kupatilo stana karakterišu čiste površine zidanog prostora za odlaganje ispod lavaboa te savremen izraz tuš-kabine, kojima je kontrastirano reljefnim pločicama Salona Espanja koje dolaze do izražaja kao suptilni akcenti u igri različitih izvora svetlosti u kupatilu.

    07-minimal-rustic-kitchen.jpg

    Kuhinja salonca dizajnirana je kao prozračna celina sa podužno postavljenim elementima i „farmerskom“ sudoperom, dok je disperzija različitih kuhinjskih elemenata kroz prostor sagledavanje geometrije prostora učinilo fleksibilnijim. Kao savremeni akcent kuhinje, koji u prostor uvodi nesvakidašnji element, pojavljuje se metalno stepenište koje vodi ka galeriji, a niz koje se u kuhinju uvodi i efekt lanternog prirodnog osvetljenja.

    08-galerija-krevet.jpg

    Koristeći visinu stana i krovnu konstrukciju, dizajnerka Ana Vujanović je u prostor iznad kuhinje, na galeriji, smestila dodatnu spavaću sobu, čime je maksimalizovana funkcionalnost stana, i osavremenjena njegova struktura. Belim tonovima kojima su naglašene savremene prostorne intervencije suprotstavljen je naglašen rustičan izgled zida, dodatno akcentovan crnim elementima rasvete.

    Koristeći postojeće vrednosti salonskog stana, njegovu izvornu arhitekturu i konstruktivne detalje te uvodeći suptilne savremene detalje u prostor, Ana Vujanović je kreirala jedinstven minimalističko-rustični prostor, koji naglašava kontinuitet korišćenja prostora, čime on postaje trajan, odnosno, usled stvaranja novog života stare kuće - arhitektonski održiv.

    10-klupa-prozor.jpg

    21.11.2023.

    Projekt

    Pun naziv projekta: Rekonstrukcija salonskog stana na Zemunskom Keju
    Tip investicije: Kompletna rekonstrukcija i enterijersko uređenje prostora
    Tip objekta: Stan
    Adresa: Kej Oslobodjenja, Zemun
    Autor: Projektant i dizajner enterijera Ana Vujanović
    Naručilac: Privatni
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2022.
    Period izgradnje: 2022.
    Lokacija: Zemun
    Površina objekta: 160m2
    Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

    Galerija

    bela-kuhinja.jpg

    dnevna-soba-rustik.jpg

    elegantni-ormari.jpg

    spavaca-soba-rustik.jpg

    rusticna-trpezarija.jpg

    metalno-stepeniste.jpg

    936
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana