Za područje

  Minimalističko-rustična rekonstrukcija salonca u Zemunu | Ana Vujanović

  Članak je pregledalo čak 1023+ korisnika
  Ako se kaže da je „najodrživija zgrada ona koja je već izgrađena“ (Carl Elefante, 2007), onda zasigurno veću pažnju treba da posvetimo rekonstrukcijama i načinu na koji se postojećim objektima može udahnuti novi život. Jedan takav, oživljen prostor u Zemunu, dizajnirala je Ana Vujanović.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović

  Istražujući strukturu kuće iz 1900. godine, dizajnerka enterijera Ana Vujanović pronašla je način na koji može da se kreira potpuna simbioza starog i novog, tako što rustični detalji postaju deo savremenog dizajna, a savremene intervencije naglašavaju specifičnosti nasleđene arhitekture.

  01-salonac-dnevna-soba.jpg

  Dnevna zona salonca orijentisana je prema Keju Oslobođenja i Dunavu, sa kojima enterijer komunicira kroz velike prozore sa zalučenim detaljem. Tretmanom Aluminium Global System prozora i zidova belom bojom glatkih površina, istaknut je savremeni karakter ambijenta, dok su u ogoljenim izvornim gredama na plafonu, klupama u prozorima te u odabiru širokih dasaka parketa, otelotvorene rustične vrednosti prostora.

  03-kamin-rekonstrukcija.jpg

  Spoj minimalističkog i rustičnog stila posebno je akcentovan u motivu kamina u središtu dnevne sobe, koji je završnom obradom stopljen sa zidom, koji čistom geometrijom i svedenim kamenim delom, uvodi moderni element u prostor. Igra savremenih i rustičnih detalja ogleda se i u odabiru komadnog nameštaja, pa tako Tulum 55 nameštaju i Drvenac stolu rustične obrade po nacrtu dizajnerke, kontrastiraju moderne žičane stolice.

  04-vintidz-hodnik.jpg

  Savremeno čitanje nasleđene arhitekture i dizajnerska intervencija u skladu sa postojećom strukturom posebno su uočljivi u prostorima hodnika. Ogoljenom tavanicom i opekom kao vencem prostorija, konstrukcija objekta postaje nosilac rustičnog ambijenta, koji je dopunjen komadnim nameštajem i ugradnim elementima sa bordurom, čime je u enterijer uveden i element francuskog stila, koji se često koristi u salonskim stanovima kao citat nekadašnjeg dizajnerskog izraza.

  05-hodnik-enterijer.jpg

  Minimalističko-rustičnom ambijentu stana doprinosi i odabir Mass Light i Tulum 55 rasvete kojima su posebno naglašeni bajkoviti mikroambijenti koji istovremeno pripadaju i nekadašnjem i novom duhu ovog salonca. 

  06-rusticno-kupatilo.jpg

  Kupatilo stana karakterišu čiste površine zidanog prostora za odlaganje ispod lavaboa te savremen izraz tuš-kabine, kojima je kontrastirano reljefnim pločicama Salona Espanja koje dolaze do izražaja kao suptilni akcenti u igri različitih izvora svetlosti u kupatilu.

  07-minimal-rustic-kitchen.jpg

  Kuhinja salonca dizajnirana je kao prozračna celina sa podužno postavljenim elementima i „farmerskom“ sudoperom, dok je disperzija različitih kuhinjskih elemenata kroz prostor sagledavanje geometrije prostora učinilo fleksibilnijim. Kao savremeni akcent kuhinje, koji u prostor uvodi nesvakidašnji element, pojavljuje se metalno stepenište koje vodi ka galeriji, a niz koje se u kuhinju uvodi i efekt lanternog prirodnog osvetljenja.

  08-galerija-krevet.jpg

  Koristeći visinu stana i krovnu konstrukciju, dizajnerka Ana Vujanović je u prostor iznad kuhinje, na galeriji, smestila dodatnu spavaću sobu, čime je maksimalizovana funkcionalnost stana, i osavremenjena njegova struktura. Belim tonovima kojima su naglašene savremene prostorne intervencije suprotstavljen je naglašen rustičan izgled zida, dodatno akcentovan crnim elementima rasvete.

  Koristeći postojeće vrednosti salonskog stana, njegovu izvornu arhitekturu i konstruktivne detalje te uvodeći suptilne savremene detalje u prostor, Ana Vujanović je kreirala jedinstven minimalističko-rustični prostor, koji naglašava kontinuitet korišćenja prostora, čime on postaje trajan, odnosno, usled stvaranja novog života stare kuće - arhitektonski održiv.

  10-klupa-prozor.jpg

  21.11.2023.

  Projekt

  Pun naziv projekta: Rekonstrukcija salonskog stana na Zemunskom Keju
  Tip investicije: Kompletna rekonstrukcija i enterijersko uređenje prostora
  Tip objekta: Stan
  Adresa: Kej Oslobodjenja, Zemun
  Autor: Projektant i dizajner enterijera Ana Vujanović
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2022.
  Period izgradnje: 2022.
  Lokacija: Zemun
  Površina objekta: 160m2
  Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

  Galerija

  bela-kuhinja.jpg

  dnevna-soba-rustik.jpg

  elegantni-ormari.jpg

  spavaca-soba-rustik.jpg

  rusticna-trpezarija.jpg

  metalno-stepeniste.jpg

  1023
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana