Za područje

  Sačuvani istorijski ambijenti u centru opštine Blace

  Članak je pregledalo čak 7080+ korisnika
  U brojnim gradovima u Srbiji javni život se odvija na prostorima glavnih saobraćajnica oko kojih je nikao grad. Kao centralni javni prostori, ove ulice su tokom vremena menjale svoj izgled, kapacitete i funkcije, ali o kontinuitetu života tih ulica i njihove okoline svedoče istorijski objekti koji prkose vremenu i smenama stilova.

  Tekst: Milja Mladenović

  Opština Blace smeštena je u blizini atraktivnih prirodnih celina – Kopaonika sa zapadne strane i Jastrepca sa severne strane. Nalazi se na putu koji spaja jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, po čemu je dobila svoj dominantno tranzitni karakter. Upravo je magistrala koja prolazi kroz opštinu Blace postala i središte njenih institucija, društvenog i javnog života.

  U samom centru Blaca, na raskrsnici ulica Kralja Petra Prvog, Karađorđeve i Ulice Radoša Jovanovića Selje, smešteni su gradski centri koji svedoče o kontinuitetu razvoja mesta.

  Zgrada nekadašnjeg hotela „Jadran“

  Objekt nekadašnjeg hotela „Jadran“ jedan je od primera međuratne arhitekture, koji prikazuje rane periode urbanizacije i arhitektonskog razvoja centra Blaca. Zastupljenost objekta na fotografijama iz prve polovine 20. veka svedoči o njegovom značaju kao prostornog orijentira, ali i arhitektonske znamenitosti grada, koja je tada tek formirala reprezentativni i prepoznatljivi ambijent.

  hotel-jadran-blace.jpeg
  Hotel „Jadran" nekad (izvor: Facebook: Opština Blace)

  Dekorativna plastika objekta, karakteristična za akademizam u arhitekturi, ostala je u delovima fasade upečatljiva i nakon prenamene objekta, pri čemu se iz vizure raskrsnice, ali i iz ulice Radoša Jovanovića Selje, može doživeti sličan ambijent koji je krasio raskrsnicu pre više od 100 godina.

  hotel-jadran-blace-opstina.png
  Zgrada Hotela „Jadran" danas (izvor: Google Maps)

  Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

  Jedan od simbola Blaca nalazi se na uzvišenju, u ulici Braće Vuksanović. Crkva je podignuta 1892, a obnovljena 1935. godine, u stilu akademizma. Formiranje identiteta opštine kroz arhitektonske karakteristike upadljivo je na ovom objektu, koji sadrži ornamente moravske stilske skupine, koja se vezuje za 14. vek i zadužbine kneza Lazara i kneginje Milice. Trolisna osnova crkve sa rozetama na fasadi i polukolonete na bočnim apsidama karakteristike su moravskog stila koje se pojavljuju na ovoj Crkvi.

  crkva-uspenja-presvete-bogorodice-blace1.jpeg
  Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (izvor: Wikimedia)

  O ponavljanju poznatih zadužbina iz 14. veka, u arhitekturi crkve Uspenja Presvete Bogorodice, svedoči upotreba jednog stilizovanog kordonskog venca na fasadi, što je jedna od osnovnih karakteristika manastira Ljubostinja, zadužbine kneginje Milice, dok su ostale crkve iz ovog perioda imale najčešće po dva kordonska venca. Stilizovani kordonski venac pojavljuje se i na drugim crkvama iz perioda akademizma, kao na crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu.

  opstina-i-crkva-blace.jpeg
  Ambijent raskrsnice sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice u pozadini nekad (izvor: Facebook: Opština Blace)

  Akademski stil karakterističan za period obnove crkve ogleda se najviše u boji i slogu kamena na fasadi, čime su umireni dekorativni elementi preuzeti iz moravskog stila gradnje. Beli kamen kojim je crkva obložena, na starim fotografijama Blaca, komunicirao je sa belim fasadama nekadašnjeg objekta Opštine i kuća na raskrsnici. Danas se na samoj raskrsnici nalazi park, dok crkva na uzvišenju akcentuje prostor i održava elemente istorijskog ambijenta. Popločani prostor ispred crkve dimenzionisan je i uređen kao plato za okupljanje i zadržavanje.

  crkva-uspenja-presvete-bogorodice-blace.jpeg
  Plato ispred crkve (izvor: Facebook: Blace Grad

  Hotel „Jezero“

  Ponovno otkrivanje estetike brutalističkog stila i njegova popularizacija u prethodnim godinama, privukla je pažnju međunarodne javnosti na brojne hotele i građevine u Jugoslaviji. Objekti koji svojom arhitekturom podsećaju na scenografije iz filmova naučne fantastike postali su popularni kao scenični ambijenti, naročito za fotografije na društvenim mrežama. Današnji hotel „In“, odnosno nekadašnji hotel „Jezero“ se izdiže iznad Ulice Kralja Petra Prvog kao vertikalni orijentir i svedok vremena i arhitektonskog stila specifičnog za to podneblje.

  jezero-blace.jpeg
  Hotel „Jezero" (izvor: Turistički vodič Srbije)
  7080
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana