Za područje

  Rebrasti paneli kao elementi povezivanja ambijenata otvorenog plana: Studio Arhimetrik

  Članak je pregledalo čak 5473+ korisnika
  Balansiranje između kreiranja jedinstvenih segmenata prostora i njihovog povezivanja u vizuelnu celinu upravo predstavlja odlike kvalitetne arhitekture. U prostorima pretežno otvorenog plana, neophodno je vizuelno razdvojiti funkcionalne zone i nagovestiti njihovu namenu, a istovremeno ostaviti mogućnost fleksibilnosti korišćenja prostora. U stanu „Bulevar“ u Novom Sadu ovi prelazi realizovani su vizuelnim detaljem – rebrastim panelima.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović

  Drvo u enterijeru gotovo uvek pruža osećaj topline i gostoljubivosti, a u savremenoj arhitektonskoj praksi predstavlja prirodni kontrast artificijelnim materijalima. Boja, tekstura, miris i toplota drveta u stambenim objektima pozitivno utiču na čula stanara, zbog čega su neizostavni deo dizajna, makar na nivou detalja i mikroambijenta.

  Drveni paneli kao enterijerski detalji bili su osnovna karakteristika više stilova početkom 20. veka, a naročito ih je proslavio Frenk Lojd Rajt u svojim kućama u Čikagu, koje pripadaju prerijskom stilu. Svoj razvoj ka današnjoj savremenoj arhitekturi, drveni paneli su u različitim oblicima prošli kroz modernu, međunarodni stil, skandinavski modernizam i brutalizam, a danas doživljavaju veliki povratak u domove širom sveta.

  1.jpg
  Frenk Lojd Rajt, kuća Taliesin u Viskonsinu; izvor: Frank Lloyd Wright Foundation

  U stanu „Bulevar“, u Novom Sadu, rebrasti drveni paneli čine specifičan i prepoznatljiv detalj enterijera. Njihova primena u različitim nijansama naglašava dubinu i namenu prostora, dok izrazita vertikalnost panela u različitim širinama omogućava razigravanje prostornih elemenata. Prenošenjem rebraste materijalizacije sa drvenih detalja na zid, ostvaren je vizuelni kontinuitet tekstura, čime se prostor, ispunjen različitim namenama, sagledava kao celina.

  2.jpg
  Prenošenjem rebraste teksture sa nameštaja na zid dnevne sobe, ostvaren je vizuelni kontinuitet; foto: Sobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Rebrasti detalji na nameštaju u dnevnoj sobi u svetlijim tonovima, od stočića, preko komode - do zida, vizuelno odvajaju zonu dnevne sobe od kuhinje i trpezarije, čiji su detalji i finalne obrade u tamnijim nijansama. Ovakav postepeni prelaz u prostorima otvorenog plana, dodatno naglašava potencijal za višefunkcionalnim korišćenjem prostora, ali i rastvara granicu prostora, koja često može da bude previše dominantna i da se percipira gotovo podjednako strogo kao zid.

  3.jpg
  Ponavljanje rebrastog detalja sa komode na zidu trpezarije, u tamnijoj nijansi, istovremeno razdvaja dnevnu sobu od trpezarije i čini vizuelni prelaz ka kuhinji; foto: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Uzastopnim ponavljanjem iste širine panela u drugoj nijansi, a zatim menjanjem modula i širine, vizuelni prelazak iz dnevne sobe u trpezariju je istovremeno i naglašen i suptilan.

  4.jpg
  Detalj promene modula i širine vertikalnih drvenih detalja kojima su vizuelno razdvojene dnevna i trpezarijska zona u prostoru otvorenog plana; foto: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Pretapanje ambijenata i usmeravanje pogleda preko rebrastih panela kružno kroz prostor, ostvareno je i kroz prostor kuhinje, u kojoj su paneli tamniji, ali kraći, i gotovo da se nadmeću u jačini vizuelne dominacije sa belim frontovima na kuhinjskim elementima. Izdvajanjem niske trakaste zone gornjih elemenata rebrastom materijalizacijom, naglašena je geometrija prostora, dok je povećanjem dubine elemenata u gornjoj zoni ostvarena maksimalna funkcionalnost i kapacitet prostora za odlaganje.

  5.jpg
  Različite dubine frontova gornjih elemenata naglašavaju geometriju kuhinje i vizuelno pretapaju prostor ka hodniku; foto: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Zastupljenost bele boje u kuhinji vizuelno komunicira sa hodnikom i servisnom zonom, pri čemu se ceo prostor sagledava bez prekida i vizuelnih, odnosno, funkcionalnih barijera.

  6.jpg
  Beli, glatki frontovi u kuhinji direktno komuniciraju sa hodnikom, dok crni rebrasti elementi povezuju kuhinju sa ostatkom dnevne zone; foto: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Noćna zona prati dizajnerski jezik ostatka stana, međutim, sa aspekta proporcije, spavaćom sobom dominiraju topli drveni tonovi, koji se ponavljaju u detaljima u dnevnoj zoni, dok su rebrasti paneli zamenjeni ravnim, koji odaju znatno mirniji utisak, prilagođen spavaćoj sobi.

  7.jpg
  Drveni paneli su zastupljeni i u spavaćoj sobi, ali, umesto rebraste, u glatkoj, mirnoj finalizaciji; foto: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  Prirodni tonovi i materijali, postavljeni u simbiozi sa savremenim materijalima istovremeno upućuju na savremeno korišćenje prostora, ali i na uvek moderne drvene arhitektonske detalje, koji prostor pretvaraju u dom.

   

  PROJEKT

  Pun naziv projekta: Projekt enterijera privatnog stana – Bulevar Apartment

  Tip investicije: Projekt enterijera privatnog stana

  Tip objekta: Stambena zgrada

  Adresa: Novi Sad

  Autor: Studio Arhimetrik

  Naručilac: Privatni

  Korisnik: Privatni

  Period projektovanja: januar – april 2021.

  Period izgradnje: septembar - novembar 2021.

  Lokacija: Novi Sad

  Površina objekta: 60m2

  Autor fotografija enterijera: Slobodan Junior Anđelković (Freeman Jay-R)

  IZVOĐAČI I KORIŠĆENI MATERIJALI

  Dekorativne zidne obloge: Stilby Doo, Bački Petrovac

   

   

   

  5473
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana