Za područje

  Zaobljeni uglovi kao nosioci prepoznatljivosti objekta | Aleksandar Šavikin

  Članak je pregledalo čak 1807+ korisnika
  Projektovanje objekata u kontekstima niže gustine izgrađenosti, ili u okruženju nižih jednoporodičnih objekata omogućava definisanje konteksta i uticaja kroz arhitekturu novog objekta. Primer zgrade koja redefiniše arhitektonski izraz lokacije i omogućava specifično čitanje konteksta je objekat u Bulevaru Oslobođenja u Beogradu, po projektu studija Šavikin.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Okruženje objekta u Bulevaru Oslobođenja definisano je s jedne strane veoma prometnom saobraćajnicom, kojoj pripada front objekta, a sa druge strane mirnim kontekstom jednosmerne ulice sa nižim jednoporodičnim objektima i višeporodičnim objektima nižih gustina. U odgovoru na kontrastni karakter okruženja, novi objekat je dobio specifično oblikovanje koje na jedinstven način uspostavlja balans između mirnog i užurbanog karaktera lokacije.

  01_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_fasada.jpg
  U odnosu prema Bulevaru Oslobođenja ističe se povučeni front obložen tamnim kamenom

  Kao odgovor na Bulevar Oslobođenja i pad terena, objekat je oblikovan kao sistem od tri volumetrijske celine koje predstavljaju odgovor na karakter konteksta. Najniže dve etaže definisane su ravnim frontovima sa pravim uglovima, povučenim u odnosu na ulicu, kako bi se istovremeno kreirala pristupna zona, kao i vizuelni postament na koji se nadovezuje drugi volumen objekta.

  02_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_fasada.jpg
  Drvene obloge viših etaža naglašavaju volumen u nivou ulice Generala Anrija

  Nadovezivanjem fasade sa drvenim oblogama i brisolejima prirodnih tonova na niže etaže obložene crnim kamenim pločama, objekat je vizuelno olakšan, a postavljanjem zaobljenih uglova na susticanju fasada, čitav omotač druge volumenske celine objekta se posmatra kao jedinstveni element sa otvorima. Upravo ova celina od dve etaže, koja komunicira sa ulicom Generala Anrija, doprinosi prepoznatljivosti objekta u odnosu na okruženje.

  03_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_ugao.jpg
  Zaobljene terase na uglu naglašavaju geometriju objekta

  Građevinske linije i pozicija parcele na ukrštanju dve saobraćajnice definisale su trougaonu formu objekta, koja je istovremeno izazov za projektovanje i faktor koji utiče na prepoznatljivost objekta. Na mestu ukrštanja osa dve ulice, zaobljeni uglovi objekta posebno dolaze do izražaja u sagledavanju terasa, koje po svom obliku ostvaruju direktnu komunikaciju sa modernističkim objektima u neposrednom okruženju. Na ovaj način, citatom prepoznatljive geometrije, ostvaren je kontinuitet vizuelnog izraza u široj zoni lokacije.

  04_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_zadnja fasada.jpg
  Na fasadi u Generala Anrija upečatljivi su uticaji modernističkih objekata iz okruženja

  Fasada u Generala Anrija ostvaruje maksimalnu povezanost sa modernističkim nasleđem lokacije, posebnim isticanjem najviše volumetrijske celine bele boje, koja se vizuelno može povezati sa vilama u širem okruženju, projektovanim u međuratnom periodu. Promenama u materijalizaciji fasade, omogućeno je novo tumačenje prepoznatljivih formi, čime objekat istovremeno komunicira sa savremenim trendovima i karakterom konteksta sa suprotne strane Bulevara Oslobođenja.

  05_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_ulični front.jpg
  U sagledavanju objekta, primetna je podela na tri volumetrijske celine

  Smenom vertikalnih elemenata i zaobljenih uglova koji kontrastiraju nižim etažama kao postamentu, kreirana je dinamika vizuelnog izraza objekta. Na ovaj način, kretanjem trotoarom uz Bulevar Oslobođenja vizuelno dominira miran i taman front, dok više etaže koje komuniciraju sa zaleđem lokacije kontinualnim omotačem usmeravaju pogled duž celog objekta, te upućuju na kružno kretanje kroz lokaciju.

  06_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_obloge.jpg
  Drvo na fasadi komunicira sa prirodnim okruženjem objekta

  Zbog niskog stepena izgrađenosti okruženja lokacije, značajan element konteksta čini priroda, odnosno drveće na lokaciji, sa kojim fasadna obloga komunicira. Ponavljanjem drvenih elemenata na izgrađenoj strukturi, ostvaruje se veza između prirodnih i artificijelnih činilaca ambijenta.

  07_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_enterijer.jpg
  Komunikacija sa drvećem preneta je i u unutrašnji prostor

  Odnos prema prirodnom okruženju i poigravanje sa drvenim materijalima uočljivo je i u oblikovanju unutrašnjosti objekta. Otvaranjem vizura prema okruženju, priroda postaje sastavni deo ambijentalnih celina enterijera, dok repeticija vertikalnih elemenata, odnosno brisoleja sa fasade, u unutrašnjoj arhitekturi formira polutransparentne pregrade, koje daju upečatljiv karakter prostoru.

  Fleksibilnost konteksta lokacije u Bulevaru Oslobođenja, kao i kontrastni karakteri okruženja, omogućili su da tretman objekta po projektu Studija Šavikin kroz specifično tumačenje uticaja kreira upečatljiv vizuelni izraz, koji spaja modernističke uticaje sa savremenim trendovima u arhitekturi, odnosno mirne prirodne ambijente sa užurbanim karakterom bulevara.

  08_A_Savikin_bulevar_oslobodjenja_izgled.jpg

   

  Projekat

  Pun naziv projekta: Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru Oslobođenja 155
  Tip investicije: Privatna investicija / novogradnja
  Tip objekta: Stambeno-poslovni 
  Adresa: Bulevar Oslobođenja 155
  Autor: Aleksandar Šavikin
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatno lice i Acibadem klinika
  Period projektovanja: 2017. godina
  Period izgradnje: 2020. godina
  Lokacija: Bulevar Oslobođenja 155, Voždovac, Beograd
  Površina objekta: 1800 m2
  Autor fotografija enterijera:  Studio Šavikin

   

  Izvođači / Proizvođači:

  Firma LAMAR FLOORING DOO nalazi se u Beogradu. Osnovna delatnost firme jeste izrada originalnih troslojnih parketa. Upotreba savremenih mašina u proizvodnji, kao i dugogodišnje iskustvo u radu garantuje krajnim korisnicima siguran i kvalitetan proizvod. U okviru navedenog projekta firma LAMAR radila je završni pod - unutrašnji podni sistem

  27.07.2022.

  1807
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana