Za područje

  Festival BIG ARHITEKTURA 2022

  Članak je pregledalo čak 1526+ korisnika
  Festival BIG ARHITEKTURA, 15. po redu, važan poslovni i obrazovni događaj za naprednu arhitekturu i profesionalno građevinarstvo, održaće se 5. maja u ljubljanskom Cankarevom domu. Svrha festivala je da podstakne razmišljanje o ključnom značaju arhitekture, da istražuje nove koncepte življenja i da odgovori na savremene društvene izazove relevantne za naše postojanje, ekonomiju i budućnost. Program će trajati celog dana i intenzivno će preplitati brojne sadržaje. U okviru festivala biće održano i predavanje poznatog Juhani Pallasmaa, finskog arhitekte, teoretičara arhitekture i fenomenologa. Ukoliko ste investitor ili samo razmišljate o izgradnji ili renoviranju, možete pogledati izložbu i konsultovati se sa autorima izloženih projekata.

  Festival, koji organizuje Institut BIG, deo je platforme Big See, koja obuhvata 18 zemalja jugoistočne Evrope i gradi poslovni uspeh i atraktivnost u ovoj oblasti istraživanjem, evaluacijom i promocijom arhitektonske izvrsnosti. Festival je prerastao u značajan događaj na arhitektonskoj sceni, pošto organizator svake godine poziva aktuelne arhitekte međunarodnog renomea i zanimljive predavače. Festival se sastoji od sledećih događaja:

  Veliki sajam arhitekture

  Sajam je namenjen upoznavanju arhitekata i profesionalnih donosilaca odluka sa novim materijalima, inovativnim tehnologijama i naprednim rešenjima u projektovanju i realizaciji kvalitetnih termo-omotača fasada koliko eksterijera i enterijera, kao i prezentacijama arhitekata, dizajnera, stručnih organizacija i obrazovnih institucija.

  Sajam uspostavlja novi proaktivni način komunikacije između izlagača i posetilaca uz pomoć originalnog sajamskog dizajna, koji posetioce vodi kroz transparentan i jedinstven koncept izložbenih štandova. Omogućava i neformalne poslovne i društvene susrete arhitekata i druge zainteresovane javnosti sa vlasnicima i direktorima kompanija u njihovom izložbenom prostoru.

  Prošlogodišnji dobitnici BIG SEE nagrade u kategoriji arhitekture: Atelje Minerva+FA Zagreb+Numen/ for Use; trg Poljana u Šibeniku; foto: Ervin Husedžinović
  Prošlogodišnji dobitnici BIG SEE nagrade u kategoriji arhitekture: Atelje Minerva+FA Zagreb+Numen/ for Use; trg Poljana u Šibeniku; foto: Ervin Husedžinović

  Izložbeni i arhitektonski konsalting - Dobre kuće

  Izložba povodom zakasnele 20. godišnjice izlaska časopisa Hiše prikazaće silovit razvoj arhitektonske prakse u oblasti individualnih kuća u ovom periodu. Da bi njegov uticaj bio još veći, biće proširen arhitektonskim konsaltingom. Ako ste investitor ili razmišljate o izgradnji ili renoviranju, možete se prijaviti za besplatne arhitektonske savete. Imaćete priliku da upoznate autore predstavljenih projekata i sa njima započnete projektovanje novog doma. Polučasovne konsultacije će se odvijati po unapred utvrđenom rasporedu, pa je rezervacija odabranih termina na sajtu organizatora obavezna do popune termina.

  Prošlogodišnji dobitnici BIG SEE nagrade u kategoriji enterijera: AKSL arhitekte; renoviranje Grand hotela u Kopru; foto: Janez Marolt
  Prošlogodišnji dobitnici BIG SEE nagrade u kategoriji enterijera: AKSL arhitekte; renoviranje Grand hotela u Kopru; foto: Janez Marolt

  Konferencija - Inteligentne fasade

  Inteligentna fasada više nije samo dodatna vrednost, već neophodnost bez koje objekat ne može pravilno da funkcioniše. Razvoj tehnologije gradnje, stroži zahtevi zakonodavnih tela koje diktiraju ekološka politika i veća očekivanja korisnika, doprinose daljem razvoju zaštitnog omotača objekata.

  Predavači će biti: prof. Brian Cody (Energy Design Cody), dr Sebastian Schmidt (FIXIT GRUPPE), dr Philipp Lionel Molter (Studio Molter), Jochen Lam (Transsolar KlimaEngineering).

  Konferencija - Svetlost u arhitekturi

  Svetlost znači mnogo više od puke funkcionalne uloge u dizajnu prostora – da nešto učini vidljivim. Između Sunca, koje je i dalje naš jedini, najjači i najtrajniji izvor svetlosti, i plamena sveće, koji se i dalje smatra najintimnijim načinom osvetljenja, postoji bezgranično more mogućnosti podržanih savremenim tehnologijama i kreativnom izvrsnošću te promišljenim i inovativnim korišćenjem svetlosti u oblikovanju prostora. Ovogodišnja manifestacija posvećena je otkrivanju svega navedenog.

  Predavači će biti: Kari Kola, Laura Murguía Sánchez (Light Lab), Aleksandra Stratimirović (Strati), Denis Biškup (Zumtobel Group), Ivica Jekić (FILIX Lighting).

  Predavanje - Juhani Pallasmaa: OD PROSTORA (SPACE) DO PROSTORA (MESTO)

  Egzistencijalno iskustvo u arhitekturi

  Modernistički arhitekti i teoretičari, kao što je Sigfried Giedion, definisali su prostor kao centralni koncept u arhitekturi. Međutim, situacija, iskustveni prostor i mesto, igraju ključnu ulogu u svim vrstama umetnosti, budući da posreduju u našem odnosu sa svetom.

  Prostor je pre svega teorijski pojam fizike, dok se doživljaj prostora udaljava od neutralnosti i približava iskustvenom i egzistencijalnom mestu. Mesto (place) je ukorenjeno u našem iskustvu i mentalno je konstitutivnije od prostora (space).

  Juhani Pallasmaa je finski arhitekta, teoretičar arhitekture i fenomenolog, pisac i učitelj. Pallasmaa je postao poznat po svojim predavanjima iz kulturološke filozofije i psihologije životne sredine, kao i po knjigama iz teorije arhitekture, u kojima je otvorio posebnu granu istraživanja fenomenologijom čula. Knjiga „Oči kože“ iz 1996. godine, koja je odmah postigla svetski uspeh, omogućava preokret i povlačenje od preovlađujućeg „okulocentrizma“, jer umesto „diktata oka“ pokazuje i dokazuje da se prostor zaista može sagledati i doživeti svim čulima.

  Prošlogodišnji dobitnik BIG SEE nagrade u kategoriji dizajna: Claudio Bellini; šuma
  Prošlogodišnji dobitnik BIG SEE nagrade u kategoriji dizajna: Claudio Bellini; šuma

  Stage 180° - Prezentacije pobedničkih projekata sa Big SEE nagradama

  Na festivalu će biti dodeljene nagrade za izvrsnost u arhitekturi i dizajnu enterijera u jugoistočnoj Evropi. Dobitnici BIG SEE nagrada predstaviće svoje pobedničke projekte na bini 180. Tokom celodnevnih prezentacija, pobednici će dobiti prigodne pehare. Proslava BIG SEE nagrada biće nastavljena svečanom večerom i proglašenjem Grand Prix pobednika. O prošlogodišnjem dobitniku smo pisali i u hrvatskom izdanju našeg časopisa Emajstor.hr.

  Program:

  5. maja

  9.00-22.00

  Cankarev dom Ljubljana

  • 9.00-9.30: Registracija (Velika sala za prijem)
  • 9.00-18.00: Veliki sajam arhitekture (Velika sala za prijem)
  • 9.00-17.00: Arhitektonski konsalting (Velika sala za prijem)
  • 9.30-12.00: Konferencija; Inteligentne fasade (Velika sala za prijem)
  • 10.00-12.00: Stage 180°; Prezentacije nagrađenih projekata sa nagradama (Velika sala za prijem)
  • 12.00-13.00: Ručak (Velika sala za prijem)
  • 13.00-15.00: Konferencija; Svetlost u arhitekturi (Velika sala za prijem)
  • 13.00-17.30: Stage 180°; Prezentacije nagrađenih projekata uz dodelu nagrada (Velika sala za prijem)
  • 15.00-16.30: Predavanje specijalnog gosta; Juhani Pallasmaa (Štihova sala)
  • 17.00-17.30: Razgovor uz kafu; Juhani Pallasmaa (Velika sala za prijem)
  • 17.30-18.00: Partnersko finale (Velika sala za prijem)
  • 20.00-22.00: Grand Prix nagrada i večera (CD klub)
  1526
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana