Za područje

    Kuća čiji je prozor uramio Dunav | MZ Studio - Milena Zindović

    Članak je pregledalo čak 556+ korisnika
    Pogled prema reci i prostor za boravak u prirodi predstavljaju sve veću vrednost kuća, koje omogućavaju beg iz grada. Jedno atraktivno okruženje za ovakvo izmeštanje u prirodu, koje spaja savremenu arhitekturu i plavetnilo Dunava projektovala je arhitektkinja Milena Zindović ispred biroa MZ Studio.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović

    Sa pogledom prema Dunavu, podignuta je kuća koja upečatljivom tamnom opekom i tirkiznim detaljima u okruženje uvodi potpuno drugačiji izraz, nastao novim čitanjem uobičajenih materijala. Pored same boje opeke po kojoj se ova kuća ističe, detalj staklenog vetrobrana-nadstrešnice ispred ulaza, korišćenje boje oko prozora, te upotreba kutije za roletne kao fasadnog ornamenta ovoj kući daju upečatljiv izraz međunarodne estetike, kakva se češće može sresti u zemljama Severne Evrope.

    1-crna-cigla-fasada.jpg

    Smeštena na padini prema reci, kuća zadnjom i bočnom fasadom odaje introvertan utisak, kojim sa jedne strane čuva privatnost korisnika u odnosu na okolne parcele, a sa druge minimizira uticaj osvetljenja kuće na okruženje, te se tamnim tonom opeke noću stapa sa prirodnim pejzažom. Tamno sivo fasadno platno sa Arterracotta fasadnom opekom posebno akcentuje geometriju kuće, koja se u procesu projektovanja razvila iz arhetipske kuće sa dvovodnim krovom, u savremenu geometriju nastalu usecanjem terase i propuštanjem pogleda kroz kuću.

    2-dizajn-trem-patio.jpg

    Trem ispred kuće projektovan je kao minimalistička drvena platforma koja u svetlim tonovima dodatno dovodi do izražaja tamnu fasadu kuće i upečatljivu staklenu nadstrešnicu. Ovaj kontrast materijala stvorio je prijatan i savremeni ambijent u kojima se susreću ambijentalne vrednosti prirodnog okruženja i savremenog arhitektonskog izraza.

    3-terasa-sa-pogledom-na-reku.jpg

    Usečena u gabarit tako da ograniči visinu objekta i propusti pogled sa višeg dela parcele, terasa kuće formirana je kao privatna oaza sa pogledom na Dunav. Dizajn terase prati moderan izraz ostatka kuće, sa Arterracotta crnim krovom, crno-belim pločicama izražene geometrije, koje uz nisku zidanu ogradu omogućavaju da u prvom planu ambijenta bude reka.

    4-enterijer-klizna-vrata.jpg

    Unutrašnja arhitektura kuće organizovana je tako da podrži boravak tokom cele godine, dok su prostori dnevne sobe, kuhinje i trpezarije organizovani linearno u otvorenom planu naglašenom dispozicijom nameštaja i pružanjem Struja d.o.o rasvete, u kom trpezarijski sto kao mesto okupljanja zauzima centralnu poziciju. Fasadni otvori velikih dimenzija koje je izveo Jesal omogućavaju brisanje granice enterijera i eksterijera i korišćenje trema kao kontinualnog dela dnevne zone.

    4b-dnevna-soba-trpezarija.jpg

    Dvostruka visina dnevne sobe naglašena je sivim kaminom kao akcentom, kao i visokom policom za knjige koja naglašava vertikalnost prostora. Iz enterijera se spoljašnji prostor sagledava kroz velike staklene površine, akcentovane plavom bojom sa spoljne strane, čime kadar sagledavanja okruženja nije artikulisan samo geometrijom prozora, već i plavom bojom kao umetničkom intervencijom na vizuri.

    5-prozor-kao-ram.jpg

    „Klijenti su imali posebnu želju da se ujutru probude sa pogledom na Dunavom, što je ispoštovano dizajnom galerije na koju je smeštena spavaća soba i njenog velikog horizontalnog prozora.“ - MZ Studio

    Uramljeni kadar Dunava u spavaćoj sobi kulminacija je arhitektonskog oblikovanja pogleda u ovoj kući. Smešten prekoputa kreveta, horizontalni prozor tretira Dunav kao likovni pejzaž, uzdižući prirodno okruženje na nivo umetničkog dela.

    6-plavo-kupatilo.jpg

    Plavetnilo Dunava prevedeno je i u kupatilo u vidu keramičkih pločica, koje se pružaju do polovine zida, citirajući rečni horizont u prostoru kupatila. Kombinacija boja tamno sivih i plavih pločica zajedno sa staklenom tuš kabinom u drugačijoj proporciji ponavlja motive sa fasade, stvarajući sklad između enterijera i eksterijera.

    Kuća po projektu Milene Zindović i MZ Studija kombinuje elemente tradicionalne arhitekture vikend naselja i pažljivim projektantskim potezima stvara potpuno novu geometriju koja istovremeno proističe iz svog okruženja i u njega uvodi savremeni kontrast međunarodnog stila.

    7-stepenice-enterijer.jpg

    31.10.2023.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Kuća na Dunavu
    Tip investicije: privatna investicija
    Tip objekta: stambeni objekat
    Autor: MZ Studio / Milena Zindović
    Period projektovanja: 2019-2020
    Period izgradnje: 2020-2021
    Lokacija: obala Dunava
    Površina objekta: 75m2
    Autor fotografija enterijera: Miloš Martinović

    Proizvođači/Izvođači: 

    Kompanija ARTerracotta d.o.o. nalazi se u Beogradu, na adresi Milana Rakića 117. Mlada firma koja se bavi uvozom i distribucijom keramičkih fasadnih sistema i to visokokvalitetnih klinker i ekstrudiranih opeka, dekorativnih listela, crepa i granitne keramike, kao i keramičkih ventilisanih fasada i to kao eklsuzivni zastupnik i distirbuter. 

    U njihovoj ponudi nalaze se proizvodi najstarijeg privatnog nemačkog proizvođača "Roeben". Na zahteve tržišta firma  ARTerracotta d.o.o. je svoj asortiman proširila i na proizvođače Engels Baksteen, MUHR, ABC klinker, RAIRIES MONTREAUX, HAGEMEISTER.

    U okviru projekta MZ Studio korišćena je fasadna opeka i krovni crep ARTerracotta d.o.o.

    556
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana