Za područje

  Zagrljaj starog i novog | WDA Izgradnja + Anđela Đokić

  Članak je pregledalo čak 2165+ korisnika
  Projektovanje novih objekata u starim kontekstima omogućava razvoj koncepta koji na različite načine može povezati nasleđene i nove elemente. U kućama Lapis i Lignum, po projektu WDA Izgradnje i arhitektkinje Anđele Đokić, susret starog i novog ostvaren je neprekidnim preplitanjem kamenih i drvenih elemenata, koji kućama daju vanvremenski izraz.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Centralni motiv ovog nesvakidašnjeg projekta u okolini Leskovca bilo je uvođenje modernih motiva i savremenog načina života u staru kuću, koja je rekonstruisana kao element porodičnog, ali i arhitektonskog nasleđa. Na ovaj način, u projektantskom izrazu su izjednačene sentimentalna vrednost objekta za klijenta, ali i vrednost vernakularne arhitekture karakteristične za okruženje.

  wda-izgradnja-drvena-i-kamena-fasada.JPG

  Poseban arhitektonski pečat kompleksa koji se sastoji od dve kuće ostvaren je upotrebom dva tradicionalna materijala – kamena i drveta, zbog čega, kako kažu arhitekte ovog projekta, i sami nazivi kuća jesu latinski izrazi za ove materijale – Lapis i Lignum. Kamena kuća (Lapis) zadržala je stari duh, protkan modenim detaljima, dok je novi objekat sa drvenom fasadom (Lignum) kreiran kao savremeno čitanje tradicionalne arhitekture u kojoj se pojavljuju rustični detalji.

  sokak-dvoriste.JPG

  Već u prostornoj dispoziciji objekata na parceli, osim dualnosti u materijalima, upečatljiv je citat sokaka, koji stvara intimni prostor na otvorenom, po uzoru na ulice i javne prostore u okruženju. Tako je kroz svega dva objekta uspostavljen prostorni odnos koji stvara sopstveno urbano tkivo i mikrocelinu sa sopstvenim nasleđem i odnosom starog i novog.

  Krilatica projekta „Gde staro ljubi novo“, koja je bila vodilja za koncipiranje i dizajn ovog kompleksa, uočljiva je i u enterijeru i u eksterijeru, pa tako celokupnim utiskom o prostoru dominiraju prirodni i rustični tonovi drveta i kamena, odnosno moderna, čista geometrija funkcionalnih elemenata. Posebnom obradom zidova, u projektu se javlja i tekstura nalik betonu, koja simbolizuje savremenu interpretaciju kamena kao čvrstog materijala, koji se vizuelno nadovezuje na teksturu rustičnog prirodnog kamena.

  enterijer-kuhinja.jpg

  Korišćenje drveta kao fokalne tačke u zoni kuhinje, uočljivo je u vidu mirnog, pretežno horizontalnog poteza kuhinje koji je po projektu arhitekata izradila firma Nesanica, a koji u pravougaonoj geometriji sa suptilnim prirodnim šarama drveta naglašava vizuru i dubinu prostorije. U odnosu na zidane elemente šanka i stola, kuhinjski masiv se posmatra kao dizajnirani monolit toplih tonova koji kontrastira hladnijim tonovima kamena i zidova.

  U smeni tekstura, kao upečatljiv akcenat koji se proteže kroz celu kuću, pojavljuje se Tara Koncept podna obloga od hrasta u „ševron“ slogu, koja vizuelno naglašava pružanje prostora i u kontrastu prema komadima od punog drveta, akcentuje moderan dizajn drveta.

  enterijer-stepenice.JPG

  U dizajnu enterijera, modernoj svedenoj geometriji pridruženi su detalji rustičnog, u vidu prirodnog kamena kao opipljivog rastresitog elementa, koji je suprotstavljen modernističkom izrazu ulazne zone, kojom dominiraju stepenice i fasadni otvori pravougaone geometrije. Ovakvim preplitanjem elemenata dizajniran je konstantan dijalog starog i novog, čime se kroz arhitekturu naglašava kontinuitet korišćenja kuće.

  namestaj-za-predsoblje.JPG

  U prožimanju rustičnog i modernog, pažljivi odabir komada nameštaja i detalja doprineo je uvođenju starinske note u moderni objekat, pa se tako kroz prostor pojavljuju upečatljivi elementi nameštaja, poput Rush Furniture pletene klupe, koja pored svoje funkcionalne uloge u ulaznoj zoni, predstavlja i simbolični akcenat starog u novom.

  dnevna-soba.JPG

  Ušuškanost stambenog prostora u enterijeru je ostvarena upotrebom zemljanih i peščanih tonova Mod Interiors, Soba 23 i Es sistem nameštaja, koji su u ovom projektu odabrani za definisanje ambijenta dnevne sobe. Dubinu prostoru, kao i kontinuitet elemenata u dnevnoj i noćnoj zoni čine svetle i tamne Domina Home Collection zavese, koje uvode još jednu teksturu u ambijent, i prirodno osvetljenje čine difuznim.

  dnevna-soba-sofa.jpeg

  Korišćenjem svetlih niskih komada nameštaja, poput Mod Interiors ugaone garniture, posebno je kreiran miran prostor porodičnog okupljanja, ušuškan između drvenih obloga kao punih, i visokih prozora kao transparentnih elemenata prostorije. U ovom pretežno modernom prostoru, kao akcenti starog u novom pojavljuju se tepih sa rustičnom šarom, i kamin kao simbolički i geometrijski centar porodičnog okupljanja.

  enterijer-spavace-sobe.jpg

  Upravo vodeći se osnovnim karakteristikama kamena i drveta kao materijala, arhitekti WDA Izgradnje su kroz projekat naglasili ne samo vizuelne karakteristike ovih materijala, već su kroz različite detalje nameštaja, obloga i tekstura potencirali i senzacije čula dodira kao interakcije sa materijalima, pa se tako kroz projekat protežu izrazlito taktilni detalji, od neobrađenog kamena, do drvenih grana u sklopu nameštaja.

  rusticna-spavaca-soba.jpeg

  U spavaćim sobama, posebna pažnja posvećena je stvaranju ambijenata bogatih teksturama, pa se i u noćnoj zoni objekata pojavljuju Rush pletene klupe, i Nesanica ormani, koji uvode taktilne detalje u prostor, dok je rustičnost ambijenata dodatno naglašena uvođenjem drvenih greda kao ogoljenog konstruktivnog detalja, karakterističnog za vernakularnu arhitekturu podneblja. 

  zidana-polica-za-knjige.JPG

  Vizuelna atraktivnost čitavog kompleksa ostvarena je kroz stvaranje različitih ambijenata za provođenje vremena, pa se tako kao nesvakidašnji tretman zida, koji ponovo na moderan način citira punoću kamena, pojavljuje zidana polica u pravilnom rasteru, koja predstavlja upečatljiv prostorno-funkcionalni akcenat prostora.

  moderni-namestaj-za-trpezariju.jpg

  Prostrana trpezarija, kao centralni prostor porodičnog okupljanja, dizajnirana je spojem više uticaja, od vinskog podruma – čiji se citat ogleda u zidu od neobrađenog kamena sa Nabla Furniture policama za vino, kao i u vidu dugačkog stola za ručavanje, do modernog prostora svakodnevice koji je otelotvoren u vidu kućne galerije na belom zidu i modernih Union Drvo stolica koje prevode tradicionalnu funkciju u moderan vizuelni izraz.

  kameni-lavabo-kupatilo.JPG

  Rustično-moderni karakter prostora nastavljen je i u zonama kupatila, kojim dominiraju posebno dizajnirani masivi Atelje Ristić lavaboa pravougaone geometrije iznad kojih se pojavljuju sitne pločice naizgled nepravilne geometrije, koje vizuelno angažuju korisnika i stvaraju razigrani front prostorije.

  rusticno-kupatilo.jpg

  U stvaranju rustičnih ambijenata kupatila ove kuće, u igri kontrasta modernih i prirodnih materijala važnu ulogu imaju i KL Stone kameni lavaboi  Sam dizajn kupatila u kućama Lapis i Lignum na poseban način spaja doživljaj spa-centara sa detaljima nasleđenih vernakularnih uticaja okruženja.

  kada-kupatilo.jpeg

  Nezavisnost objekta od spoljnog okruženja, koja omogućava konstantan komfor korisnika u korišćenju ovih relaksirajućih zona kuća, ostvaren je kroz projekat uvođenjem PD Motopumpi koje osiguravaju konstantno snabdevanje objekata vodom, nezavisno od spoljne infrastrukture.

  sauna-u-kuci.JPG

  Upotrebom tradicionalnih materijala na moderan način, i spajanjem starog i novog na način na koji se elementi međusobno nadovezuju i dopunjuju, kuće Lapis i Lignum po projektu WDA Izgradnje i Anđele Đokić predstavljaju dobre smernice u očuvanju i savremenom čitanju tradicionalne arhitekture, u koju hrabrim, a istovremeno nenametljivim, arhitektonskim potezima uvode savremeni svakodnevni život.

  detalj-dnevna-soba.JPG

  16.05.2023.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Porodične kuće LAPIS i LIGNUM 
  Tip investicije: Rekonstrukcije postojeće kuće LAPIS i rušenja i izgradnje nove kuće LIGNUM i uređenje dvorišta
  Tip objekta: Individualni stambeni objekti P + 1 + Pk                    

  Autor: Anđela Đokić mast.inž.arh
            WDA-Izgradnja doo, Niš

  Korisnik: privatni
  Period projektovanja: Septembar, 2021 – Mart, 2022 
  Period izgradnje: Mart, 2022 – Decembar, 2022
  Lokacija: okolina Leskovca
  Površina objekta: 560m2
  Autor fotografija enterijera: WDA
  Glavni ugovarač: WDA Investment Co doo Niš
  Nadzorni organ: Anđela Đokić mast.inž.arh 

   

  Galerija

  plocice-za-kuhinju.JPG

  dnevna-soba-sofa.JPG

  wda.JPG

  IMG_9690.jpeg

  stepeniste

  zidana-polica.JPG

  union-drvo-stolica.JPG

  biljke-u-enterijeru.JPG

  Proizvođači / Izvođači:

  Kompanija Tara Concept je lider u oblasti proizvodnje parketa u Srbiji, jedan od najvećih domaćih proizvođača ekskluzivnih parketa i podnih obloga i uvršćena je među 100 najuspešnijih preduzeća u našoj zemlji.

  Više od tri decenije Tara Concept parket krasi neke od najlepših zdanja i domova širom Evrope i sveta, a takođe je svoje mesto pronašla u ekskluzivnim projektima novogradnje na Balkanu. Kao kompanija koja je na tržištu zastupljena već 30 godina, njihov stručan tim uspeo je da isprati nove trendove, ostvari saradnje sa istaknutim arhitektama na raznim projektima širom sveta i ponudi svojim klijentima kvalitet, dugotrajnost i unikatan proizvod.

  Koristeći najsavremenije tehnologije u industriji obrade drveta i njegove zaštite, kao krajnjeg proizvoda, Tara Concept je neretko bila pionir u stvaranju unikatnog parketa i kompanija koja konstantno uspeva da tržištu ponudi nešto sasvim drugačije. Kako iz rukovodstva kompanije navode:

  Nismo se plašili da budemo inovativni, a sve u cilju poboljšanja ponude. Od samog početka poslovanja trudili smo se da sačuvamo tradicionalnu obradu drveta i specifičan način stvaranja parketa koji je zahtevao najsavremenije tehnologije. Spoj tradicionalnog i modernog doneo nam je pregršt ideja koje svakodnevno implementiramo u domove, poslovne prostore i hotele širom Evrope.

  Pored standardne ponude, u kojoj se može pronaći višeslojni hrastov, orahov i jasenov parket u različitim dimenzijama i selekciji drveta koja odgovara ostatku enterijera, u njihovoj ponudi izdvajaju se i ručno pravljeni slogovi kao što su chevron, versailles i chantilly.

  Više od 30 godina na čvrstoj podlozi - Tara Concept.

  Tara Koncept
  Tara Concept 
  Tara Koncept podne obloge
  Tara Concept 
  Tara podovi
  Tara Concept 
  Podne obloge Tara
  Tara Concept 

   

  2165
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana