Za područje

  Minimalistička vikend oaza | Atelje Đukić

  Članak je pregledalo čak 1707+ korisnika
  Beg u prirodu sve je češća potreba savremene svakodnevice. Novi zadatak arhitektonske prakse je da odgovori na ovu potrebu i omogući ugodan boravak u priirodi tokom cele godine. Objekat koji ne samo da omogućava navedeno, već u prirodu uvodi svedeni i čist arhitektonski izraz je SoHouse po projektu Ateljea Đukić.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Vođenje modernističkim principima projektovanja, naročito kroz svedene forme nalik na arhitekturu Miesa van der Rohe-a iznova doživljava svoj povratak kao vanvremenski deo savremene arhitekture i dizajna. U svedenim potezima definisanim kretanjem sunca, SoHouse komunicira sa okruženjem, u koje uvodi elegantne projektantske elemente.

  01_SoHouse-atelje-djukic_trem.jpeg
  Smena svetla i senki kući daje dinamični izraz. Foto: Atelje Đukić

  Projektovan u skladu sa insolacijom, objekat je orijentisan prema padini i horizontu, čime je omogućen maksimalni upad svetlosti. Želja klijenata za čistom formom, i autorski pečat projektanata naglašeni su u dizajnerskom motivu trema, koji omogućava korišćenje spoljnjeg prostora i tokom padavina, ne ometa pun upad svetlosti u objekat, ali i, po uzoru na modernističke objekte, vizuelno naglašava potez horizontalnog pružanja dnevne zone.

  02_SoHouse-atelje-djukic_zavese-pergola.jpeg
  Tretmanom tekstila kao vertikalne pergole, artikuliše se količina prirodne svetlosti na tremu. Foto: Atelje Đukić

  Kreiranju ambijenta eksterijera doprinosi nesvakidašnji element zavesa, koje funkcionišu kao vertikalna pergola, i pomeranjem omogućavaju korisnicima fleksibilnu smenu zasenčenih i osunčanih delova trema. Upotreba tekstila na fasadi nije česta u našoj arhitektonskoj praksi, a na primeru SoHouse upravo se vidi kako doprinosi jedinstvenom izgledu objekta, dok omogućava prijatan boravak na tremu i tokom najtoplijih dana u godini.

  03_SoHouse-atelje-djukic_bazen.jpeg
  Tanke i elegantne betonske platforme povezuju objekat sa terenom. Foto: Atelje Đukić

  Korišćenjem pada terena, od dnevne zone, preko trema do donjeg nivoa dvorišta uočljivi su horizontalni betonski potezi, koji lakoćom u izrazu ostvaruju potpuno prožimanje sa prirodom. Postavljanjem bazena na nižu platformu, istovremeno se ostvaruje maksimalni komfor korisnika i artikuliše odnos prirodnih i artificijelnih elemenata u vizurama.

  04_SoHouse-atelje-djukic_fasada.jpeg
  Različiti otvori omogućavaju sagledavanje objekta kao lake prohodne strukture. Foto: Atelje Đukić

  Prorezi na fasadi, zajedno sa zakošenim prozorima noćne zone kreiraju dinamične proporcije objekta, i artikulišu senke, kako na unutrašnjem korpusu objekta, tako i na spoljašnjim segmentima fasade. Projektovanjem senki, od nivoa sitnih detalja do monumentalnih otvora nalik na portale, objekat se u kontaktu sa okruženjem doživljava kao laka prohodna struktura, razigrana sunčevom svetlošću.

  05_SoHouse-atelje-djukic-prozor.jpeg
  Razlika u visini i zakošeni prozori razigravaju mirnu belu površinu fasade. Foto: Atelje Đukić

  Pored otvora na fasadi i trema, dinamiku funkcionalnih zona čini i visinska razlika između dnevne i noćne zone, što omogućava da se objekat sagledava kao skup skladnih geometrijskih poteza. 

  06_SoHouse-atelje-djukic_trem.jpeg
  Trem se može koristiti i kao nastavak dnevne zone iz enterijera. Foto: Atelje Đukić

  Unutrašnji prostor objekta od 85m2 staklenim zidom je vizuelno povezan sa spoljnim prostorom, zbog čega ambijent trema može funkcionisati i kao odvojena celina, ali i kao nastavak unutrašnjeg prostora dnevne sobe i trpezarije.

  Koristeći prirodne elemente i uticaje u definisanju funkcionalnih zona i artikulacijom prirodnih elemenata elegantnim potezima, materijalima i geometrijom, SoHouse se izdvaja kao primer dobre prakse u stvaranju prostora koji kako oblikovanjem, tako i funkcijom omogućavaju prožimanje čoveka i prirode.

  08_SoHouse-atelje-djukic.jpeg

  Projekat

  Pun naziv projekta: SoHouse
  Tip investicije: Novogradnja
  Tip objekta: Stambena zgrada – vikend kuća P+0
  Autor idejnog rešenja: Đurđa Đukić, spec.inž.arh. za Atelje Đukić
  Naručilac: privatni
  Korisnik: privatni
  Period projektovanja: 2021
  Period izgradnje: 2021
  Lokacija: Dučina, Sopot
  Neto površina objekta: 85m2
  Autor fotografija: Atelje Đukić

  30.1.2023.

  1707
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana