Za područje

    Urbana vila sa četiri stana | Adam Špehar

    Članak je pregledalo čak 1575+ korisnika
    Razvoj novih tipologija i odgovaranje na potrebe savremenog stanovanja neki su od najvažnijih zadataka arhitekture. Urbana vila u Kotorskoj ulici u Novom Sadu po projektu Adama Špehara (arhitektonski biro Bionique, ranije N2S Architects) u stambeno naselje uvodi sasvim drugačiji tip objekta.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Više od polovine svetske populacije danas živi u gradovima i urbanim sredinama, a očekuje se da će u narednim decenijama oko 70% ljudi živeti u gradovima. Postepena urbanizacija i promena gustine naseljenosti dovodi do potrebe da se razvijaju tipovi objekata koji odgovaraju prelaznoj fazi transformacije gradova.

    Pojava višeporodičnih urbanih vila u stambenim naseljima upravo odgovara na trendove migracija populacije iz sela u gradove, tako što u formu srodnu jednoporodičnim kućama uvodi više stambenih jedinica, čime se uspostavlja arhitektonski princip kojim se odgovara na postepeni rast gradova.

    01_bionique_kotorska.jpg
    Zadržavanjem kosog krova, objekat citira arhetip porodične kuće. Foto: Nikola Ležaić

    U odnosu prema ostatku uličnog fronta, objekat u Kotorskoj ulici u Novom Sadu nastavlja dinamiku slobodnostojećih objekata sa predbaštom, čime se definiše gradacija nivoa privatnosti od trotoara do samog objekta. Uklapanje u kontekst ostvareno je i zadržavanjem kosog krova koji se pruža paralelno sa ulicom, a koji je jedan od ključnih arhitektonskih motiva tradicionalnih vojvođanskih kuća, koji su citirani u oblikovanju ove urbane vile.

    02_bionique_kotorska_dvoriste.jpg
    Formiranjem dvorišta, omogućen je prostor za druženje stanara. Foto: Nkola Ležaić

    Definisanje odnosa prema zadnjem dvorištu zadržava kvalitete jednoporodičnih objekata, čime se, usled kreiranja prostora za stambenu zajednicu od četiri stana, kreira poluprivatni prostor u kome stanari mogu da provode vreme. Na ovaj način, omogućava se fleksibilno korišćenje prostora, a objekat sa dvorištem postaje sopstveni sistem koji ne mora da zavisi od zelene infrastrukture i javnih prostora u okruženju.

    03_bionique_kotorska_detalji.jpg
    Bela fasada razigrana je crnim detaljima. Foto: Nikola Ležaić

    Dominantno bela fasada modernizovana je uvođenjem crnih površina i vertikalnih trakastih prozora, kao i razvojem planova po dubini. Promena ritma otvora na fasadi omogućava sagledavanje različitih struktura stanova kada se objekat posmatra sa ulice ili iz dvorišta.

    04_bionique_kotorska_planovi.jpg
    Poigravanje sa dubinama na fasadi omogućilo je dizajn različitih planova koji se sagledavaju sa ulice. Izvor: Bionique

    Kombinovanjem različitih struktura stanova, od trosobnih stanova do dupleksa, i njihovom konfiguracijom unutar objekta, dobija se atraktivan ritam prostorija, čiji otvori definišu dinamiku fasade. Smenom horizontalnih i vertikalnih prozora, francuskih balkona i terasa, koja čini zgradu atraktivnom, objekat postaje upečatljiv reper komšiluka i uličnog fronta.

    05_bionique_kotorska_unutrasnjost.jpg
    Prozori u enterijeru stvaraju ambijente "kuće u zgradi". Foto: Nikola Ležaić

    Različiti otvori, zajedno sa krovnim prozorima dodatno doprinose osećaju „kuće u zgradi“, čime se na još jedan način uspostavlja balans između jednoporodičnog i višeporodičnog tipa stanovanja. Naglašavanjem različitosti prostora kroz otvore, na način koji se čini potpuno personalizovanim, omogućeno je da svaki stan ima drugačije vizure i ambijente u enterijeru.

    06_bionique_kotorska_ugao.jpg
    Stub na fasadi naglašava vertikalnost ugla. Foto: Nikola Ležaić

    Korišćenjem crnog vertikalnog stuba na uglu, vizuelno je olakšana bela masa fasade, čime je ujedno akcentovan i arhitektonski element stuba koji prolazi kroz dve lođe. Na ovaj način, vertikalnost objekta i crni akcenti na fasadi dodatno dolaze do izražaja.

    Definisanjem objekta kao skupa više zasebnih jedinica, koje su uokvirene tradicionalnim motivima arhetipa porodične kuće, uspostavljena je prelazna tipologija između individualnog i kolektivnog stanovanja, koja komunicira sa svojim užim i širim kontekstom, dok istovremeno fasadom i dvorištem zadržava vizuelnu i funkcionalnu autonomiju. 

    07_izlazak na krov.jpg

    Pun naziv projekta: Urbana vila KOT 11
    Tip investicije: Nova gradnja stambene zgrade
    Tip objekta: Stambena zgrada sa 4 stana
    Adresa: Kotorska 11, 21000 Novi Sad
    Autor: Adam Špehar, mast. inž. arh. - Arhitektonski biro BIONIQUE – (ex N2S Architects d.o.o.)
    Naručilac: KOT 11 doo, Novi Sad
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2018-2019
    Period izgradnje: 2019-2020
    Lokacija: Kotorska 11, 21000 Novi Sad
    Površina objekta: 580 m2
    Autor fotografija enterijera: Nikola Ležaić

    31.8.2022.

    1575
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana