Za područje

  Urbana vila sa četiri stana | Adam Špehar

  Članak je pregledalo čak 1671+ korisnika
  Razvoj novih tipologija i odgovaranje na potrebe savremenog stanovanja neki su od najvažnijih zadataka arhitekture. Urbana vila u Kotorskoj ulici u Novom Sadu po projektu Adama Špehara (arhitektonski biro Bionique, ranije N2S Architects) u stambeno naselje uvodi sasvim drugačiji tip objekta.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Više od polovine svetske populacije danas živi u gradovima i urbanim sredinama, a očekuje se da će u narednim decenijama oko 70% ljudi živeti u gradovima. Postepena urbanizacija i promena gustine naseljenosti dovodi do potrebe da se razvijaju tipovi objekata koji odgovaraju prelaznoj fazi transformacije gradova.

  Pojava višeporodičnih urbanih vila u stambenim naseljima upravo odgovara na trendove migracija populacije iz sela u gradove, tako što u formu srodnu jednoporodičnim kućama uvodi više stambenih jedinica, čime se uspostavlja arhitektonski princip kojim se odgovara na postepeni rast gradova.

  01_bionique_kotorska.jpg
  Zadržavanjem kosog krova, objekat citira arhetip porodične kuće. Foto: Nikola Ležaić

  U odnosu prema ostatku uličnog fronta, objekat u Kotorskoj ulici u Novom Sadu nastavlja dinamiku slobodnostojećih objekata sa predbaštom, čime se definiše gradacija nivoa privatnosti od trotoara do samog objekta. Uklapanje u kontekst ostvareno je i zadržavanjem kosog krova koji se pruža paralelno sa ulicom, a koji je jedan od ključnih arhitektonskih motiva tradicionalnih vojvođanskih kuća, koji su citirani u oblikovanju ove urbane vile.

  02_bionique_kotorska_dvoriste.jpg
  Formiranjem dvorišta, omogućen je prostor za druženje stanara. Foto: Nkola Ležaić

  Definisanje odnosa prema zadnjem dvorištu zadržava kvalitete jednoporodičnih objekata, čime se, usled kreiranja prostora za stambenu zajednicu od četiri stana, kreira poluprivatni prostor u kome stanari mogu da provode vreme. Na ovaj način, omogućava se fleksibilno korišćenje prostora, a objekat sa dvorištem postaje sopstveni sistem koji ne mora da zavisi od zelene infrastrukture i javnih prostora u okruženju.

  03_bionique_kotorska_detalji.jpg
  Bela fasada razigrana je crnim detaljima. Foto: Nikola Ležaić

  Dominantno bela fasada modernizovana je uvođenjem crnih površina i vertikalnih trakastih prozora, kao i razvojem planova po dubini. Promena ritma otvora na fasadi omogućava sagledavanje različitih struktura stanova kada se objekat posmatra sa ulice ili iz dvorišta.

  04_bionique_kotorska_planovi.jpg
  Poigravanje sa dubinama na fasadi omogućilo je dizajn različitih planova koji se sagledavaju sa ulice. Izvor: Bionique

  Kombinovanjem različitih struktura stanova, od trosobnih stanova do dupleksa, i njihovom konfiguracijom unutar objekta, dobija se atraktivan ritam prostorija, čiji otvori definišu dinamiku fasade. Smenom horizontalnih i vertikalnih prozora, francuskih balkona i terasa, koja čini zgradu atraktivnom, objekat postaje upečatljiv reper komšiluka i uličnog fronta.

  05_bionique_kotorska_unutrasnjost.jpg
  Prozori u enterijeru stvaraju ambijente "kuće u zgradi". Foto: Nikola Ležaić

  Različiti otvori, zajedno sa krovnim prozorima dodatno doprinose osećaju „kuće u zgradi“, čime se na još jedan način uspostavlja balans između jednoporodičnog i višeporodičnog tipa stanovanja. Naglašavanjem različitosti prostora kroz otvore, na način koji se čini potpuno personalizovanim, omogućeno je da svaki stan ima drugačije vizure i ambijente u enterijeru.

  06_bionique_kotorska_ugao.jpg
  Stub na fasadi naglašava vertikalnost ugla. Foto: Nikola Ležaić

  Korišćenjem crnog vertikalnog stuba na uglu, vizuelno je olakšana bela masa fasade, čime je ujedno akcentovan i arhitektonski element stuba koji prolazi kroz dve lođe. Na ovaj način, vertikalnost objekta i crni akcenti na fasadi dodatno dolaze do izražaja.

  Definisanjem objekta kao skupa više zasebnih jedinica, koje su uokvirene tradicionalnim motivima arhetipa porodične kuće, uspostavljena je prelazna tipologija između individualnog i kolektivnog stanovanja, koja komunicira sa svojim užim i širim kontekstom, dok istovremeno fasadom i dvorištem zadržava vizuelnu i funkcionalnu autonomiju. 

  07_izlazak na krov.jpg

  Pun naziv projekta: Urbana vila KOT 11
  Tip investicije: Nova gradnja stambene zgrade
  Tip objekta: Stambena zgrada sa 4 stana
  Adresa: Kotorska 11, 21000 Novi Sad
  Autor: Adam Špehar, mast. inž. arh. - Arhitektonski biro BIONIQUE – (ex N2S Architects d.o.o.)
  Naručilac: KOT 11 doo, Novi Sad
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2018-2019
  Period izgradnje: 2019-2020
  Lokacija: Kotorska 11, 21000 Novi Sad
  Površina objekta: 580 m2
  Autor fotografija enterijera: Nikola Ležaić

  31.8.2022.

  1671
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana