Za područje

  Kako se projektuju moderne kuće?

  Članak je pregledalo čak 2339+ korisnika
  Oblik vaše kuće treba da bude prijatan na prvi pogled, koliko i opšti utisak o njoj, ali nikako na uštrb njene upotrebne vrednosti. Ne morate odmah odlučivati o tome hoćete li kompaktni i svedeni oblik kocke ili vam se više sviđa razuđena, višedelna ili modularna forma, osim ako u svojoj glavi već nemate tačnu viziju. Možda je bolje početi od pojedinačnih prostorija, onih koje smatrate neophodnim, pa ređajući ih jednu na, ispod, pored ili oko druge, dođete do celovitog koncepta, odgovarajućeg vašim potrebama, htenjima i mogućnostima, a pri tom usklađenu s okruženjem.
  Stručni članak 2339
  projekt moderne kuce
  Imamo čak 2446 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  U mnogo prilika ćete čuti izjavu tipa: „Baš ovakvu kuću hoću!“ Međutim, verujte nam na reč, to nikako nije dobro rešenje. Zašto? Zato što oblik kuće proizilazi iz njene upotrebljivosti, zapravo, svrsishodnosti odgovarajuće vašim potrebama. U krajnjem slučaju, vaš dom može biti sličan ili nalik onome što ste na slici videli. Dakle, uvek treba poći od prostorija i prostora koji su vama potrebni, pa oko toga razrađivati dalje ideje. Sledeća instanca je orjentacija prozora i terasa, zapravo, njihov položaj u odnosu na ono što će biti budući pogled i okućnica. Prema tome, treba da se zapitate: „Kako bi se moja kuća najbolje uklopila u okruženje?“ Ne možete praviti kocku ako nigde u blizini nema kocke, niti možete podići kulu, pošto vaša kuća nije zamak niti crkva. Za svaku odluku o obliku važi pitanje: „Da li će ova odluka doprineti upotrebljivosti kuće i da li će odgovarati prostoru?“ Uvek morate razmišljati i o posledicama kao i o eventualnim dodatnim prostorima ili proširenjima oblika u budućnosti. Ovu razradu koncepta nacrta za vas može da uradi arhitekta kog angažujete, ali u tom smislu i vi treba da pomažete i vodite.

  Savet stručnjaka iz firme Studio ARHIKOS

  1. Često možemo čuti da domovi u savremenoj arhitekturi izgledaju hladno, da li se vi kao stručnjaci slažete sa tom tvrdnjom?

  Arhitekturu savremenog doma karakteriše svedenost oblika i kolorita. Arhitektonski elementi i mobilijar jednostavne su geometrije, oštrih ivica i hromatski u saglasju sa vratima i prozorima, zidovima, tavanicama, hrastovim brodskim i kamenim podovima, prostirkama, prozorskim draperijama i senilima. Izbor boja je oskudan. Pored crne i bele, preovlađuju nijanse sive, braon, smeđe, bež i boje suvog peska. Velike staklene površine propuštaju obilje dnevne svetlosti, dok noću i za tmurnih dana LED rasveta osvetljava enterijer čineći ga bogatijim i prijatnijim. Komadni nameštaj: stolovi i stolice, dvosedi, trosedi, fotelje i stočići, kreveti, komode, zidna ogledala, umetničke slike, skulpture i sobno bilje dodatno oplemenjuju ambijent, koji u trenutku svojom toplinom predstavlja dom. Tada čovek i dom postaju jedno. Zauvek.

  2. Koliko je moguće kombinovati elemente savremene arhitekture sa tradicionalnom i da li vaši klijenti imaju takve zahteve?

  Tradicionalna arhitektura čuva identitet jednog naroda kroz vreme. Svetski trend podrazumeva sklad tradicionalnog i modernog arhitektonskog izraza, primenu savremenih tehnoloških rešenja koja su energetski efikasna i u skladu s održivim razvojem i zaštitom životne sredine.

  Postoje potrebe za rekonstrukcijom starih mlinova, fabrika, magacina koji se pretvaraju u habove, kancelarije, umetničke radionice, hotele, pozorišta - i to vrlo uspešno. Ovakvi objekti mogu da pobude vizionarstvo i imaginaciju arhitekata da ih nadgrade primenom novih materijala poput natur-betona, čelika ili stakla koji bi napravili razliku između starih i novih delova.

  S druge strane, u entrerijerima, javlja se potreba investitora, da se postojeći tradicionalni enterijeri, u javnim, a posebno u privatnim objektima, oplemene primenom savremenih materijala na podovima, zidovima i upotrebom modernog komadnog nameštaja i rasvete. Moguće je savremene prostore opremiti tradicionalnim elementima poput kamina, mobilijara i osvetljenja.

  Kombinovanje tradicionalnog i modernog stila može se činiti kao izazov. Međutim, kada se izvede ispravno, sinteza stvara jedinstven, višeslojni prostor.

  G-din Aleksandar Bugarski dipl.ing.arh., Studio ARHIKOS

  1. Moderna kuća - kocka

  Mnogi su mišljenja da su „kvadratne” kuće stvar projektanata koji su skloni „modernistički“ koncipiranim arhitektonskim konceptima i trendovima. Međutim, jednostavan dizajn kuće bez ivica, dodataka kao što su nastrešnice i razna proširenja, jeste veoma koristan i potiče iz tradicionalne arhitekture. Objekti nalik kutiji se najlakše podižu, najpraktičniji su, a za njih je i utrošak materijala najmanji. Pored toga, kompaktnost „kocke“ obezbeđuje i manje gubitke toplote, odnosno, manje rashode za grejanje i hlađenje. Jednom rečju, kućom ravnih, svedenih i pravih linija se najviše štedi. Neretka su mišljenja da su kuće u obliku kocke dosadne. Jesu li zaista? Pogledajte samo prelepa stara naselja u kojima su kuće naslagane jedna pored druge baš kao kutije i zajedno čine celine koje su vrlo privlačne i toliko daleko od dosadnog.

  Uopšteno gledano, najbitnije prednosti i slabosti ovakve forme gradnje su:  

  • + manji gubici energije,
  • + laka izgradnja,
  • - nema mogućnosti za terase, balkone, nastrešnice,
  • - forma deluje „dosadno“, bezizražajno u prostoru.

  2. Razuđena, višedelna kuća

  Svakoj kući su potrebni balkoni, terase, nastrešnice. Ovo su prostori koji se vrlo često koriste i koje mnogi vole. Međutim, nema uvek potrebe da nastrešnica ili velika terasa štrči iz tlocrta kuće. Uz pomoć odgovarajućeg arhitektonskog sklopa može mnogo da se postigne. Šta to uistinu znači? Na primer, vaša buduća kuća može se sastaviti od dve ili više „kutija". Donja „kutija", odnosno, prizemlje, može biti veća od gornje „kutije" - prvog sprata. Tako se otvara mogućnost da krov prizemlja postane pod za postavljanje velike i lepe terase. S druge strane, gornji sprat može da „viri“ u odnosu na donji, pa se samim tim dobija velika nastrešnica bez potrebe da se pravi dodatna. Maštovitim arhitektonskim dizajnom mogu se stvoriti prelepi ambijenti i veoma korisni prostori. Svom arhitekti naglasite da želite da se pozabavi i rešenjima ovakve vrste, premda će to značiti i sledeće:

  • + opcije za velike terase i nastrešnice,
  • + oblik deluje raznovrsno, „zanimljivo“ u prostoru,
  • - teža izgradnja.

  3. Kuća nepravilnog oblika

  Svako ko ikada počne da razmišlja o tome kakvu bi kuću hteo da ima, obično prvo počinje od crteža pravougaonika za dnevni boravak, a zatim još jednog pravougaonika za trpezariju i kuhinju. Kasnije dodaje druge pravougaonike za sobe, pomoćne prostorije i balkone. Na kraju, sve ispadne tako da iznutra prostor možda i jeste upotrebljiv, ali spolja nalikuje amebi, kao od ćelija zbijenih jedne uz druge. Stoga, planirajući delove kuće iznutra, uvek treba imati u vidu i izgled spolja.

  Ipak, kada se kuća vlasnicima čini previše „dosadnom”, oni se lako odlučuju da je „ukrase” većim ili manjim nastrešnicama iznad ulaza, balkona, terase ili prozora ili kućicom na krovu. Mnogi ljudi traže od krovopolagača da tu i tamo doda kolonu crepa sa nekim ukrasom na vrhu ili od fasadera da napravi ivice oko prozora.

  Šta se tada dešava? Takvoj kući se više ništa ne može dodati ma kako sofisticirano bilo, a da ona ne deluje kičerski. Šta više, ona više ne može da se preuredi ni na koji način. Pošto je tlocrt kuće već „amebast“, zakrivljen i nepravilnog oblika, dolazi i do velikog gubitka toplote. Osim toga, potrebno je uložiti mnogo novca za komplikovane detalje spojeva svih kosina, streha i nastrešnica, koji će na kraju svakako početi i da prokišnjavaju.

  Zbog toga nikako nije na odmet da dobro porazmislite i posavetujete se sa stručnjacima kada namerite da nešto nadogradite ili dogradite. Pri osmišljavanju dizajna, treba slediti jednu ideju, a ne dodavati različite elemente, malo ovde, jednom tamo... bez ikakvog plana. Svaki dodatni element, ma koje vrste, na ovaj ili onaj način će uticati i na funkcionalnost, odnosno:

  • veće i brojnije troškove,
  • veće energetskie gubitke,
  • neusklađenost sa prostorom.
  Čak i klasične, takozvane dvovodne kuće, mogu da izgledaju vrlo moderno
  Čak i klasične, takozvane dvovodne kuće, mogu da izgledaju vrlo moderno

  Odlučite li se za bilo koju od varijanti arhitekture, možete nam se obratiti za pomoć slanjem upita, a majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 2339
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2446 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana