Za područje

  Fasada koja daje novo lice naselju u Kraljevu | re:a.c.t Studio

  Članak je pregledalo čak 3506+ korisnika
  Zemljotres u Kraljevu 2010. godine razorio je mnoge delove grada, među kojima i čitavo naselje u Dositejevoj ulici. Tokom prošle godine završena je prva faza urbane regenaracije naselja, prema projektu re:a.c.t. studija.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Razorne prirodne nepogode utiču na postavljanje nekih od ključnih pitanja u urbanizmu – da li naselja treba rekonstruisati, prenameniti ili regenerisati u skladu sa potrebama savremenog življenja. Upravo raspisom konkursa za regeneraciju naselja u Dositejevoj u Kraljevu, koji su organizovali Grad Kraljevo i Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, a podržali Udruženje arhitekata Srbije i Fond za razvoj zapadnog Balkana, pokrenuta je modernizacija ovog dela grada, u skladu sa savremenim principima arhitekture, urbanizma i građenja.

  Pobedničko rešenje re:a.c.t. studija predviđeno je kao zamena za devastirano naselje, čiji kapaciteti treba da nadomeste kvadraturu i način života pre zemljotresa, porodicama čiji su domovi srušeni ili postali neuslovni za život, a koji željno isčekuju useljenje u nove zgrade. Sa 366 stanova u stambenim lamelama izražene likovnosti i arhitektonske vrednosti, čija se realizacija planira u tri faze, projekt obnovljenog naselja pomera granice socijalnog stanovanja i uspostavlja moguće smernice za nove standarde.

  1.jpg
  Plan naselja sa četiri lamele čija je fazna realizacija u toku; re:a.c.t studio

  Urbanistički sklop naselja ostvaruje visoki nivo kvaliteta uređenja prostora kroz formiranje površina između objekata u kojima se mogu definisati javni prostori sa sadržajima prilagođenim lokalnoj stambenoj zajednici. Veće rastojanje lamela podseća na implementaciju koncepta održivih i vrtnih gradova, kakvi se mogu uočiti u novijim naseljima zapadne Evrope.

  Akcentovanje komfora stambene celine zastupljeno je, kako u urbanističkom sklopu, tako i u sklopu objekta. Kako bi gabariti stanova odgovarali kvadraturi nekadašnjih kuća, sklop objekta je sastavljen od celina različitih dimenzija, kojima se ostvaruje fleksibilnost korišćenja prostora. Posebna vrednost projekta ogleda se upravo u personalizaciji i projektantskoj metodi kojom se omogućava korisnicima stanova da prostor pregrađuju prema svojim potrebama.

  2.png
  Dijagram rekonstrukcije naselja; re:a.c.t studio

  Arhitektonski izraz posebno je upečatljiv na fasadi, koja stambenu lamelu ne tretira kao monolitni volumen, već ritmom otvora i materijalizacijom, stvara iluziju objekata u nizu, stvarajući prijatan ambijent i raznovrstan front koji se sagledava iz javnih prostora između objekata. Ovakvim vizuelnim usitnjavanjem gabarita na fasadi, podiže se nivo čovekomernosti naselja i dodatno naglašava sceničnost ambijenta.

  3.jpg
  Elementima od opeke ostvarena je podela fasade na celine čime se stiče utisak kuća u nizu; foto: Dejan Milanović, re:a.c.t

  Podelom na segmente i ritmom otvora na fasadi posebno je naglašena vertikalnost objekta, čime se usmerava pogled posmatrača. Smenom prozora, lođa i povučenih elemenata fasade ostvaren je prijatan ritam koji objektu, naselju, ali i čitavom delu grada, daje poseban pečat koji se s aspekta vizuelnog izraza može posmatrati kao smernica za dalji urbani razvoj Kraljeva.

  4.jpg
  Slog opeke na fasadi učestvuje u vizuelnom kreiranju segmenata lamele, ali i omogućava razvijanje ritma objekta po dubini; foto: Dejan Milanović, re:a.c.t

  Akcentovanje segmenata stambenog objekta ostvareno je opekom, koja ima dvostruku funkciju - ona naglašava vertikalnnost i ritam fasade, ali i pruža rešenje koje i konstruktivno i simbolički upućuje na stabilnost i čvrstinu gradnje, odnosno koje je trajnije i otpornije od bojenih kontaktnih fasada koje se često primenjuju za objekte socijalnog stanovanja. Posmatrajući opeku kao dodatni sloj objekta, uočava se izražena likovnost u dizajnu lamele, dok je sa funkcionalnog aspekta ovaj sloj omogućio pozicioniranje lođa koje, zbog razlika u dubini, dobijaju dvostranu orijentaciju.

  5.jpg
  Planirano je da lamele međusobno budu razdvojene parkovskim celinama, što dodatno podiže kvalitet stanovanja na ovoj lokaciji; foto: Dejan Milanović, re:a.c.t

  Pristupi i ulazi u objekte iz javnih prostora dodatno doprinose kreiranju ambijentalne celine koja sve vreme održava komunikaciju između zgrade i parka, u proporciji i relaciji istovetnoj odnosu dvorišta i kuće, što upućuje ne samo na osnaživanje stambene zajednice, već i na citat nekadašnjeg načina života na ovoj lokaciji.

  Varijacije u tipologiji, vizuelna segmentacija celine i velika zastupljenost javnih prosora, predstavljaju dobre smernice za principe urbane regeneracije stambenih naselja, dok se fleksibilnost personalizacije prostora može posmatrati kao metod koji naglašava visok komfor stanovanja, i može se primeniti na različitim tipovima stambenih objekata.

  6.jpg
  Foto: Dejan Milanović, re:a.c.t

   

  Projekt

  Pun naziv projekta: Stambeni objekt 1 u okviru Projekta urbane regeneracije naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu

  Tip investicije: Državna i gradska investicija rekonstrukcije naselja nakon zemljotresa koji je pogodio Kraljevo 2010. godine

  Tip objekta: Stambeni objekt sa 106 stanova

  Adresa: Dositejeva ulica, Kraljevo

  Autori: re:a.c.t - Dejan Milanović, dipl.inž.arh. i dr Grozdana Šišović, dipl.inž.arh.

  Saradnik: Nevena Balalić, Mast.Arh.

  Projektna dokumentacija: GATE doo, Valjevo + re:a.c.t studio Beograd

  Naručilac: Grad Kraljevo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

  Korisnik: Vlasnici stanova u prethodno oštećenom naselju

  Period projektovanja: konkurs – 2015, projektna dokumentacija – 2016-2018

  Period izgradnje: 2019 - 2021

  Lokacija: Dositejeva ulica, Kraljevo

  Površina objekta: BRGP = 6.120m2

  Autor fotografija: Dejan Milanović, re:a.c.t

  Proizvođači/Izvođači:

  Ulazna vrata u stanovima na ovom projektu su iz salona kompanije RAM International DOO. Sedište kompanije nalazi se u Beogradu. RAM International je ekskluzivni zastupnik brendova TOREX, BAFA, DOMANI i GUARDIAN.

  https://raminternational.rs/product-category/ulazna-vrata/

  26. februar 2022.

  3506
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana