Za područje

    Krov koji oponaša planinske vrhove | Pujo Architects and Designers

    Članak je pregledalo čak 1285+ korisnika
    Nasuprot velikom broju višespratnica koje se zidaju u prirodnim celinama planina i parkova prirode te urbanizaciji prirodnih predela, izdvajaju se oni projekti koji adekvatnim izrazom stvaraju simbiozu između savremene arhitekture i prirodnog okruženja. Koristeći motive tradicionalne planinske arhitekture i prevodeći ih u savremenu geometriju, arhitekti Pujo Architects and Designers kreirali su upečatljivu kuću na Kopaoniku, koja oponaša elemente okruženja i tako postaje komforno mesto za boravak.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović

    Kuća na Kopaoniku po projektu biroa Pujo Architects and Designers koristi tradicionalne motive i materijale, zajedno sa čistom geometrijom, karakterističnom za savremenu arhitekturu. U spoju starog i novog, u prvi plan je stavljen špic trougaone forme dvovodnog krova, koji kontrastira staklenim površinama prednje fasade, istovremeno citirajući i reflektujući planinske vrhove i okolne četinare. 

    01-planinska-kuca-aneks.jpg

    Forma kuće nastala je spojem vernakularnog tipa planinske kuće sa dvovodnim krovom, i modernog aneksa kubičnog volumena, čime kuća istovremeno odaje utisak nasleđenog objekta u prirodi i novoizgrađene savremene arhitekture. Kontrastu ove dve celine doprinosi upotreba crne boje na fasadi aneksa, dok ih povezuje Staklo Mišković sistem staklenih ograda i površina, koje uvezuju oba segmenta u kontinualni dizajnerski potez. 

    02-planinska-kuca-krov-sindra.jpg

    Šindra na krovu koji oblikuje front kuće kao jednakostranični trougao, kao detalj planinske arhitekture, postala je i vizuelno dominantan omotač kuće, kojim su naglašene strme kosine krova. Prirodnim tonom šindre, savremena kuća je „uramljena“ tradicionalnim materijalom, čime je omogućeno njeno stapanje sa šumovitim okruženjem.

    03-planinska-kuca-fasada.jpg

    Dok u eksterijeru staklo na fasadi uokviruje i reflektuje ambijent prirodnog predela, u enterijeru je ono iskorišćeno za gotovo potpuno brisanje granice između unutrašnjeg i spoljnog prostora. Vizuelno prožimanje enterijera i eksterijera ostvareno je kroz staklenu fasadu koja u dnevnoj zoni obuhvata visinu dva nivoa i tako u centar dizajna stavlja prirodno okruženje, koje omogućava dinamični efekt i jedinstven pogled u unutrašnjem prostoru.

    04-planinska-kuca-stepenice.jpg

    Skulpturalno stepenište bele boje nalazi se u središtu dnevne zone i, kontrastirajući drvenim oblogama tavanice, stvara moderni ambijent kojim dominiraju čiste geometrije spirale stepeništa i ploče galerije. Nasuprot belom elementu kojim je unutrašnja arhitektura „izvajana“, uz staklenu fasadu nalazi se potez obloga u crnim tonovima, kojima je formiran vizuelni pretprostor terase, odnosno, šira zona prožimanja unutrašnjeg i vanjskog ambijenta. U kreiranju ovakvog enterijera korišćena je Đuđa Giugia d.o.o. unutrašnja stolarija.

    05-planinska-kuca-galerija.jpg

    Galerija dnevne zone definisana je kao intimni prostor orijentisan prema staklenoj fasadi i eksterijeru, dok suženje prostora, koje stvara kosi krov, daje ušuškan ambijent u toplim tonovima drveta. Ovaj način organizacije, zajedno sa donjim nivoom dnevne zone, omogućava simultano korišćenje oba nivoa dnevne zone za različite potrebe, dok fokalna tačka oba prostora ostaju staklena fasada i pogled ka eksterijeru.

    06-planinska-kuca-spavaca-soba.jpg

    Spavaća soba takođe koristi eksterijer kao dinamični element prema kome se prostor otvara. Zastakljenom kosinom krova u noćnoj zoni, arhitektonskim potezima je kreiran moderan efekt boravka u prirodi, u šatoru, dok je smena tamne boje zida i staklenih površina iskorišćena za naglašavanje arhitektonske intervencije u prirodi, poput portala između prirodnih i izgrađenih elemenata pejzaža.

    07-planinska-kuca-spavaca-sauna.jpg

    Smeštanje saune u noćnu zonu dodatno naglašava planinski karakter kuće te, zajedno sa podnim i zidnim oblogama, učestvuje u diverzitetu upotrebe drveta u ovom projektu. Odvojena staklenim zidom od ostatka spavaće sobe, sauna postaje nosilac luksuza mikroceline noćne zone u kome se spajaju funkcionalni i estetski motivi.

    Naglašenom čistinom forme i korišćenjem krovnih ravni i šindre kao arhitektonskih motiva iz tradicionalnog građevinarstva te njihovim oplemenjivanjem savremenim potezima skulpturalnog karaktera i minimalističkog izraza, ova kuća stvara novo čitanje arhitekture planinske kuće, koje odgovara savremenom trenutku.

    08-2-terasa-planinska-kuca.jpeg

    28.11.2023.

    Projekt

    Pun naziv projekta: Porodična kuća na Kopaoniku
    Tip investicije: Novogradnja
    Tip objekta: Porodična kuća
    Adresa: Kopaonik
    Autor: Pujo Architects & Designers
    Naručilac: Privatni
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: Projekt započet 2019. god.
    Period izgradnje: 2020-2023. god. 
    Lokacija: Kopaonik
    Površina objekta: 250 m2
    Autor fotografija enterijera: Igor Prusac

    Galerija

    09G-planinska-kuca.jpg

    10G-planinska-kuca.jpg

    11G-planinska-kuca.jpg

    enterijer-planinske-kuce.jpg

    12G-planinska-kuca.jpg

    13G-planinska-kuca.jpg

    14G-terasa-planinska-kuca.jpg

    Izvođači: 

    Firma „Đuđa Giugia" d.o.o. nalazi se u mestu Žiča. Osnovni proizvodni program preduzeća je proizvodnja drvenih unutrašnjih, ulaznih, sigurnosnih, protivpožarnih vrata i prozora od lameliranog drveta i u kombinaciji drvo-aluminijum kao i enterijera za hotele. Elemente svoje ponude proizvode po standardizovanim dimenzijama i isporučuju prilikom opremanja stambenih i poslovnih objekata, ali i prema željenim dimenzijama i dizajnu kupca, kada su u pitanju pojedinačni zahtevi.

    Djudja Guigia
    Vrata Đuđa Giugia
    Djudja Giugia
    Vrata Đuđa Giugia
    1285
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana