Za područje

  Ušuškanost brvnare u modernom stilu | Polyarch Studio

  Članak je pregledalo čak 3190+ korisnika
  Objekti u planinskim okruženjima često se vezuju za maksimalnu interakciju sa prirodom i ambijente koji brišu granice između otvorenog i zatvorenog prostora. U apartmanu na Kopaoniku po projektu Polyarch Studija može se uočiti na koji način se korišćenjem tradicionalnih motiva može stvoriti potpuno moderan stambeni prostor.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, M.Urb.

  Smešten u potkrovlju ugostiteljsko-stambenog objekta Zoned, dvosoban stan Mountain Apartment karakterističan je po krovnim kosinama i očaravajućem pogledu prema četinarima i stazama Nacionalnog parka Kopaonik. Na osnovu ove dve karakteristike, i arhitektura unutrašnjeg prostora stana vođena je otvaranjem celina ka pogledu, i korišćenjem tradicionalne arhitekture brvnara kao polazišta sa kog se dizajn razvio u sasvim savremenom smeru.

  01-dnevna-soba-brvnara.jpg

  U dizajnu dnevne zone posebno se ističu tepih sa motivom kravlje kože i taburei i stočić od punog drveta, koji modernom interpretacijom povezuju prostor sa tradicionalnim motivima arhitekture u okruženju. Ovim komadima suprotstavljena je svetla ugaona garnitura svedene geometrije, koja formira kontrast i omogućava vizuelno stapanje elemenata iz enterijera sa dominantno snežnim planinskim pejzažem.

  02-kuhinja-brvnara.jpg

  Moderna kuhinja u dubini prostora dnevne zone projektovana je kao sivi masiv od kompaktnih materijala, koji svojim ravnim površinama kontrastira drvenim oblogama, dok svojom bojom citira tonove prirodnog kamena. Ugradnu kuhinju koja čini jedan od nosilaca modernog tona u ovom projektu izradio je ID Interactive Design, po projektu arhitekata Polyarch Studija. U sagledavanju ambijenta dnevne zone sa kuhinjom i trpezarijom, smenjuju se motivi rustično obrađenog drveta na nameštaju i moderne ravne ploče od univera na kuhinjskim frontovima, čime je ostvarena dinamika između tradicionalnih i savremenih enterijerskih motiva.

  03-drveni-zidni-paneli.jpg

  Naglašeno kao jedinstven i nezamenjiv prirodni materijal, drvo dominira u enterijeru čitavog stana, kako kroz komade nameštaja, tako i kroz zidne i podne obloge za koje je korišćen Saga drvo nauljeni hrastov parket. Prema rečima arhitekata, dodatnom obradom parketa četkom, postignut je rustični efekat, i istaknuta prirodna tekstura drveta. Upravo korišćenjem parketa kao obloge, kreiran je ujednačen i geometrijski skladan akcenat, koji citira tradicionalne konstrukcije brvnara. U stvaranju ovog jedinstvenog enterijera u kome je drvo korišćeno kao mnogo više od samog materijala, jednu od najvažnijih uloga je imao Ratomir Rajković, koji je za enterijer izradio nameštaj od drveta (TV komoda, trpezarijskog lustera, stočića...) i posebno doprineo specifičnim potezima i elementima, poput drvenih obloga na zidovima i krovnoj konstrukciji koje daju pečat ovoj savremenoj planinskoj oazi. 

  U održivosti i funkcionalnosti ove naglašene krovne konstrukcije, kao i u ostatku apartmana, važnu ulogu ima hidroizolacija, koju potpisuje Mišel gradnja, a koja posebno u planinskim uslovima doprinosi potpunom užitku ušuškanog ambijenta nalik na brvnaru.

  03b-fasadna-stolarija-potkrovlje.jpg

  Staklo u prostoru koje čini jedan od pečata ovog enterijera realizovano je primenom Vizus fasadne bravarije, kojom je na poseban način naglašen dvovodni krov apartmana, i omogućen pogled ka prirodi u punoj širini dnevne zone. Gotovo nevidljivim profilima, koji se prožimaju sa drvenim oblogama, postignuta je potpuna transparentnost i osunčanost prostora na celoj bočnoj strani dnevne sobe.

  04-kamin-brvnara.jpg

  Karakteristični motiv planinske arhitekture našao je svoje mesto i u ovom projektu, pa se zato kao jedna od fokalnih tačaka dnevne zone pojavljuje kamin sa oblogama od prirodnog kamena, koji posebno doprinosi citatu starinskog ognjišta, karakterističnog za dnevne zone i prostore okupljanja u planinskim objektima.

  05-spavaca-soba-brvnara.jpg

  Glavna spavaća soba sa pripadajućim kupatilom projektovana je kao samostalna jedinica u kojoj do posebnog izražaja dolaze luksuzni ton i moderni detalji, naglašeni u staklenim zidovima kupatila. Ovakvim tretmanom u prostoru omogućen je prodor prirodne svetlosti u kupatilo, a celini noćne zone je dat nesvakidašnji efekat.

  06-spavaca-soba-sa-kupatilom.jpg

  U uvođenju planinskih motiva u spavaću sobu, pored drvenih polica u kupatilu koje se sagledavaju iz spavaće sobe, važnu ulogu imaju krevet i uzglavlje od punog drveta, koji posebno akcentuju dugotrajnost i kućevnost drveta kao materijala. Kao i kuhinju, i nameštaj u spavaćim sobama, od kreveta do ugradnih plakara izradio je ID Interactive Design po projektu arhitekata.

  Ugradni plakari bele boje u spavaćoj sobi kontrastiraju drvenim oblogama zidova i plafona, i stvaraju minimalističku površinu koja reflektuje prirodnu svetlost, i vizuelno otvara bočne strane prostorije. Upotrebom bele boje u zoni plakara, do posebnog izražaja dolaze i drvene grede sa plafona, koje doprinose stvaranju ambijenta brvnare u spavaćoj sobi.

  07-odlaganje-potkrovlje-spavaca-soba.jpg

  Zbog nesvakidašnje posvećenosti prevođenju tradicionalne arhitekture brvnara u savremeni prostor, ovaj projekat Polyarch Studija može se smatrati smernicom za dizajn sličnih tipova prostora u planinskim kontekstima.

  Projekat je dobio priznanje u kategoriji „enterijeri – realizacije“ na Trijenalu arhitekture u Nišu 2022. godine.

  09-dnevna-zona-brvnara.jpg

  23.05.2023.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Mountain Apartment
  Tip investicije: Enterijersko uređenje stana
  Tip objekta: Stan
  Autor: Polyarch Studio, Niš
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2021. godina
  Period izgradnje: 2021. godina
  Lokacija: Kopaonik
  Površina objekta: 110m2
  Autor fotografija enterijera: Mladen Jovanović

   

  Galerija

  dnevna-soba-brvnara.jpg

  drveni-zidovi.jpg

  hodnik-brvnara.jpg

  sank-drvo.jpg

  spavaca-soba-enterijer.jpg

  trpezarija-drvo.jpg

  3190
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana