Za područje

  Adaptacija modernizma za potrebe savremene edukacije | Takt Studio

  Članak je pregledalo čak 1915+ korisnika
  Rekonstrukcije modernističkih objekata i njihova adaptacija u skladu sa savremenim korišćenjem zahtevaju posebnu pažnju pri projektovanju. Jedan rekonstruisan objekat koji svakako privlači pažnju je Deutsche Schule na Senjaku.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  U okviru rekonstrukcije i adaptacije nekadašnje stambene vile u savremenu školu, projektanti Takt studija vodili su se savremenim čitanjem principa nemačke Bauhaus škole i definisanja prostora jednostavnim formama i bojama. Nadovezujući se na modernističku formu objekta sa polovine dvadesetog veka, arhitekti su uspeli da nekadašnji stil prevedu u sasvim savremeni prostor edukacije i dečije igre.

  1_deutsche-schule-senjak-takt-studio-aneks.jpg
  Rekonstrukcija objekta spaja modernističku i savremenu arhitekturu. Foto: Relja Ivanić

  Pored celine modernističke vile, arhitektonski ambijent Nemačke škole u Beogradu čini i aneks koji, zajedno sa originalnim objektom dopunjuje vizuelni izraz prostora i uvodi još čistiju atraktivnu formu u kontekst. Tretmanom fasade kontrastnim toplim tonovima, aneks se vizuelno izdvaja od fasade modernističkog objekta, dok prateći linije pružanja i mirne ravne površine, sa njim čini uravnoteženu i neprekidnu celinu.

  2_deutsche-schule-senjak-takt-studio-vrtic.jpg
  Unutrašnji prostor je zoniran bojama, kako bi mogućnosti korišćenja bile što fleksibilnije. Foto: Relja Ivanić 

  Projektovanjem objekta u skladu sa principima obrazovanja karakterističnim za nemačku edukaciju, unutrašnji prostori kako prostora škole, tako i prostora vrtića odgovaraju multifunkcionalnim zahtevima savremenog korišćenja i omogućavaju različite modalitete odvijanja nastave. Suptilnim potezima u neutralnim tonovima unutrašnjem prostoru su date mogućnosti vizuelnih podela manjih celina, koje se mogu, a ne moraju, koristiti kroz različite dnevne režime edukacije.

  3_deutsche-schule-senjak-takt-studio-ucionica.jpg
  Motivi Bauhausa poput osnovnih boja i geometrijskih oblika pojavljuju se u enterijeru škole. Foto: Relja Ivanić

  Prema principima Bauhausa, u enterijeru su korišćene i osnovne boje u kombinaciji sa geometrijskim oblicima kojima su redefinisani odnosi dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih prostora, i artikulisane mikroceline unutar zajedničkih prostora.

  4_deutsche-schule-senjak-takt-studio-prozor-vrata.jpg
  Komunikacija sa dvorištem omogućava prožimanje otvorenog i zatvorenog prostora. Foto: Relja Ivanić

  U fleksibilnom korišćenju prostora značajnu ulogu ima i povezivanje enterijera i eksterijera, odnosno dva karaktera prostora za učenje i igru. Prožimanjem ova dva prostora, kako kroz otvore na fasadi, tako i kroz formiranje natkrivenog ambijenta, ostvarena je gradacija prostora, koji omogućava različite nivoe interakcije sa spoljašnjim - prirodnim ambijentom.

  5_deutsche-schule-senjak-takt-studio-dvoriste.jpg
  Artikulacija trema sa drvenim letvicama i opekom naglašava primenu prirodnih materijala u savremenoj arhitekturi

  Artikulacija prirodnih elemenata na prelazu između enterijera i eksterijera ostvarena je upotrebom drvenih letvica koje oblikuju pogled iz i ka objektu, odnosno kontrolišu osvetljenje prostora, ali i čine prelaz između dvorišta i unutrašnjeg prostora „mekšim“. Uz drvene letvice, postepeni prelaz između prirodnih i artificijelnih tekstura definisan je i u nivou poda, naglašavanjem popločanja od opeke u zoni trema, čime se upotrebom prirodnog materijala pospešuje interakcija sa spoljnim prostorom.

  6_deutsche-schule-senjak-takt-studio-fasada.jpg
  Zemljani tonovi fasaded unose toplinu u prostor edukacije. Foto: Relja Ivanić

  Akcentovanje opeke ponovljeno je i u drugim popločanim zonama na horizontalnom planu, ali je nastavljeno i na vertikalnom planu upotrebom fasadnih obloga u nijansi terakote, čime je prostoru dodat zemljani ton koji simbolizuje toplinu prostora. Upravo korišćenjem prirodnih tonova i pravilne geometrije, objekat se čita kao struktura koja spaja prirodne elemente i savremenu arhitekturu.

  Savremenim čitanjem međunarodno prepoznatljivog arhitektonskog stila, prevođenjem principa edukacije u artikulisanje prostora, i posebnom pažnjom prema arhitektonskim vrednostima modernističkog objekta iz pedesetih godina prošlog veka, Deutsche Schule Belgrad pozicionira se ne samo kao smernica za projektovanje sličnih prostora, već i kao jedinstveni primer arhitektonskog projektovanja koji suptilnim savremenim detaljima postaje arhitektonski akcenat u modernističkom urbanom tkivu.

  Galerija

  8.jpg

  9.jpg

  11.jpg

  Projekat

  Pun naziv projekta: Nemačka škola Beograd (Deutsche Schule Belgrad – DSB)

  Tip objekta: javni - edukacija
  Adresa: Senjak, Savski venac, Beograd
  Autor: Takt Studio: Bojana Marković, Stefan Đorđević, Dejan Mojić
  Naručilac: DIPOS d.o.o, Beograd
  Korisnik: Nemačka Škola Beograd
  Period projektovanja: 2019.
  Period izgradnje: 2021.
  Lokacija: Senjak, Beograd
  Površina objekta: 1232m2
  Autor fotografija: Relja Ivanić

  29. novembar 2022.

  1915
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana