Za područje

  Zašto vam je neophodan arhitekta?

  Članak je pregledalo čak 2103+ korisnika
  Uobičajeno je uverenje da je arhitekta potreban samo za pripremu dokumentacije neophodne za građevinsku dozvolu. Arhitekte to zaista i jesu, ali im to nikako nije primarna delatnost – šta više, to je i njima nešto čime se bave po zakonskoj obavezi. Lepši i zanimljiviji deo je svakako kreativno osmišljavanje rešenja, planiranje prostora, estetika i stil eksterijera i enterijera, pa se oni time najradije i bave, a pri tom stvaraju za vas dom po meri, shodno željama i potrebama, a svakako i mogućnostima.
  Stručni članak 2103
  zasto je potreban arhitekta
  Imamo čak 2453 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Projektna dokumentacija

  Da biste mogli da započnete izgradnju kuće, neophodna je građevinska dozvola; za nju treba da se obratite arhitekti koji će izraditi projektnu dokumentaciju. Arhitekta prvo priprema idejni projekt (IDP), kojim se definišu ideja i koncept samog objekta, grube skice i tlocrti, osnovni podaci o lokaciji i na osnovu toga se zahtevaju uslovi projekta. Da bi arhitekta započeo posao, potrebni su još informacije o lokaciji i geodetski elaborat.

  Nakon što se uslovi projekta odobre, radi se projekt građevinske dozvole (PGD) - može se uobličiti i pripremiti prvo za tela koja ga odobravaju, a zatim za administrativnu jedinicu koja na osnovu toga izdaje građevinsku dozvolu.

  Kada imate građevinsku dozvolu u rukama, možete započeti gradnju, i to projektom implementacije (PZI) koji, takođe, priprema arhitekta. Projekt implementacije sadrži detaljne arhitektonske planove sa svim detaljima kakvi su na primer, planovi mašinskih i električnih instalacija. Projekt za izvođenje je obavezan po zakonu, a i da nije, svakako se preporučuje, jer izvođači ne mogu započeti posao bez detaljnih uputstava.

  Arhitekta u tančine poznaje sve faze procesa i propise, a pre svega zna kako da projektuje i postavi objekt tako da bude u skladu sa vašim potrebama, kontekstom i zakonodavstvom.

  Savet stručnjaka iz firme PLUS 381 ARCHITECTS

  1. Kao neko ko je već godinama u arhitekturi, po vašem mišljenju, zašto je dobro angažovati arhitektu na nekom projektu?

  Angažovanjem arhitekte na nekom projektu, bilo da se radi o projektovanju, rekonstrukciji ili uređenju enterijera klijenti dobijaju na kvalitetu budućeg prostora kako funkcionalnošću tako i samom formom tj. dizajnom. Kod nas ljudi posao arhitekte neretko vide samo kao crtež, ne razumevajući da je arhitektura multidisicplinarna i da se u njoj prepliću jos mnoge profesije poput prava (potrebna papirologija), građevine, elektro i hidro profesije pa sve do stolara, molera i keramičara o kojima arhitekta mora da razmišlja, a da pritom ostvari želje i zamisli investitora.

  2. Na šta naši klijenti treba da obrate pažnju prilikom izbora arhitekte?

  Pri odabiru se treba voditi prostom kombinatorikom. Zamislite da od tri stvari imate pravo da izaberete dve, a ponuđene opcije su: jeftino, brzo, kvalitetno.

  Ako biste izabrali jeftino i brzo to isključuje kvalitetno, dok s druge strane ako izaberete kvalitetno i brzo to isključuje jeftino. Takođe, treba obratiti pažnju na to koliko će zapravo arhitekta biti uključen u rešavanje njihovog problema a to mogu zaključiti već iz prvog inicijalnog razgovora.

  3. Prema vašem dosadašnjem iskustvu koliko traje period od prvog razgovora sa klijentom i dogovora oko toga šta on želi, pa do samog početka gradnje?

  Preduslov za uspešnu saradnju jeste svakako otvorena i jasna komunikacije između investitora i arhitekte. Od nje dosta zavisi i samo trajanje svih faza saradnje. Takođe, jako je važno jasno postaviti zadatak, sa jasno definisanim očekivanjima od obe strane. U proseku, to je nekih mesec dana do 3 meseca, ali to naravno zavisi i od same kompleksnosti projekta.

  G-din Igor Georgiev, PLUS 381 ARCHITECTS

  Racionalizacija troškova

  Uzmimo za primer objekt od 150 m2 (neto), pošto kvadratni metar zidane porodične kuće u proseku iznosi od 230 do 350 EUR, kuća će vas koštati oko 34.500 do 52.500 EUR. Tome se dodaju cena zemljišta, cena komunalnih taksi i drugi nepredviđeni troškovi. Angažovanje arhitekte koji priprema celokupnu dokumentaciju izlazi negde između 3 i 5%, u zavisnosti od cene izgradnje kuće. Arhitekta ima znanje da sam objekt, odnosno, njegov tlocrt tako osmisli i racionalizuje da na kraju ukupna neto kvadratura bude manja od očekivane, a da pri tom ekonomičan raspored te potpune funkcionalnost i upotrebljivost prostorija ni jednog trenutka ne dođu u pitanje. Na visoku cenu objekta vrlo često najviše utiču nepotrebni kvadrati koji se mogu ukloniti pažljivim planiranjem rasporeda prostorija. Na primer, cena cele dokumentacije koju pripremi arhitekta ekvivalent je ceni kvadratnog metra toaleta, malog kupatila ili hodnika.

  Pored činjenice da arhitekta može pojeftiniti gradnju usklađivanjem korisnog prostora i kvadrature, on takođe može efikasno prerasporediti troškove za druge stavke. Ako, recimo, ne naručite PZI s proračunom građevinskih konstrukcija, zbog predimenzioniranja konstrukcije, troškovi će se drastično uvećati, a to se dešava skoro uvek. Međutim, u planu građevinske konstrukcije uvek je precizno određeno koliko je cigli, betona i armature potrebno, pa nećete platiti višak materijala. Na primer, 1 m3 armiranog betona košta oko 100 EUR, a plan građevinskih konstrukcija iznosi nešto više.

  Objekt po meri

  Naravno, uvek imate priliku da uštedite na idejnom projektu biranjem tipskog rešenja, koje se zatim delimično, zapravo, u meri u kojoj je to realno izvodljivo, prilagođava vašim potrebama i okruženju. Prilagođavanje standardnog plana koštaće slično ili nešto manje od konceptualnog koji se radi prema narudžbini, prilagođen vašim željama, potrebama i okruženju u kojem će se objekt nalaziti.

  Kuću ćete, najverovatnije, graditi jednom u životu i to će, takođe najverovatnije, biti jedna od najvećih investicija koje ćete se latiti, pa se ne isplati uštedeti nekoliko stotina evra na idejnom projektu, što je mnogo manje od 1% od iznosa ukupne investicije.

  Objektom po meri smatra se onaj koji je sasvim prilagođen vašem životnom stilu i svakodnevnom ritmu, od trenutka kada se probudite do trenutka kada odete na spavanje. Dakle, gotovo je nemoguće da se određeni nacrt ponovi na dve različite parcele, za dve porodice.

  Oblikovanje prostora

  Arhitekta, s druge strane, projektuje objekt koji nije predviđen samo za život i zadovoljenje osnovnih potreba i funkcija, već osmišljava prostor u kome ćete se osećati dobro koliko i atmosferu u kojoj ćete voleti da boravite. Sam objekt stvara na takav način da se iza njega krije holistička ideja koja povezuje enterijer i eksterijer, a istovremeno dizajnira pojedinačne prostorije kako bi bile što funkcionalnije i prijatnije.

  Pored činjenice da objekt itekako dobija na vrednosti, u budućnosti ćete ga i lakše prodati ako je smisleno i sveobuhvatno isplaniran.

  arhitekta-dizajn.jpg

  Stručni članak 2103
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2453 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana