Za područje

  Nekonvencionalni poslovni prostor - TX Services | Antipod Studio

  Članak je pregledalo čak 2113+ korisnika
  Savremeni prostori poslovanja razvili su se dalje od pojedinačnih kancelarija. Napredak tehnologija omogućio je različite modalitete obavljanja poslova, koji ne podrazumevaju sedenje za istim stolom te omogućavaju fleksibilnost rada, u koji su uključeni i elementi razonode. Jedan od takvih prostora u Beogradu je kancelarija TX Services po projektu Antipod Studija.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Promenama u načinu poslovanja, odstupanjem od pojedinačnih kancelarija i masivnih radnih jedinica koji su obuhvatale veliki broj uređaja i kancelarijskog materijala, otvorena je nova mogućnost za preispitivanje prostornih zahteva savremenog poslovanja. Počev od velikih svetskih kompanija, poput Google-a, Apple-a, Coca Cola-e i Microsoft-a, prostori kancelarija i sedišta kompanija postali su fleksibilniji i prilagođeni kako savremenom načinu života, tako i smanjenju stresa prilikom rada.

  Ovaj princip projektovanja poslovnih objekata, u kojima se mogu naći prostori za igru, druženje i sastajanje, pokazao se kao afirmativan, ne samo sa aspekta komfora, već i veće produktivnosti zaposlenih. S tim u vezi, i prostori poslovanja postali su atraktivniji za projektovanje, jer uz kancelarijske jedinice zahtevaju i promišljanje zajedničkih prostora koji rad čine prijatnim.

  01_TX Services_Office.jpeg
  Kancelarije uz staklenu fasadu prilagođene su „coworking“-u, ali i različitim sastancima. Foto: Relja Ivanić

  Projekt TX Services samo naizgled ima klasičan raspored kancelarija; međutim, prema svom karakteru one više pripadaju organizaciji „coworking“ prostora, umesto statičnih kancelarija, u kojima se stalno mogu smenjivati i grupisati korisnici. Ove prozračne kancelarije mogu se koristiti i kao manje konferencijske sale u kojima se istovremeno mogu održavati različiti tipovi sastanaka. Otvorenost ovih prostora ima dvojaku funkciju – propuštanje prirodnog osvetljenja ka unutrašnjosti sklopa, ali i simboličko naglašavanje transparentnosti rada.

  02_TX Services_Office.jpeg
  Smeštanjem kancelarija sa staklenim pregradama po obodu sprata, omogućena je prozračnost po dubini prostora. Foto: Relja Ivanić 

  Prema unutrašnjosti objekta, razuđuju se pravilni prostori staklenih kancelarija, a spratom preovladavaju prirodni materijali i neformalniji sklopovi radnih prostora – od visokog sedenja, preko različitih fotelja do izdvojenih jedinica za jednu osobu. Upravo ovaj karakter promenljivosti prostora i naglašena fleksibilnost upotrebe pospešuju produktivnost zaposlenih, omogućujući im da rad obavljaju u prostoru kakav smatraju najkomfornijim.

  03_TX Services_Office.jpeg
  Drvenim platformama i ramovima, suptilno su razdvojene komunikacije i prostori za zadržavanje. Foto: Relja Ivanić

  Osim različitih grupacija i tipova mesta za sedenje i rad, naglašeni su i nivoi privatnosti, transparentnim ramovskim konstrukcijama od drveta, koje istovremeno naglašavaju prozračnost i otvorenost prostora, ali i stvaraju suptilne granice, kojima se neformalne radne jedinice razdvajaju. Prema tome, zaposlenima je omogućen ambijent koji deluje izolovano, dok u realnosti nije narušena otvorenost i transparentnost čitavog sklopa.

  04_TX Services_Office.jpeg
  Prema rezultatima studija i radionica koje je Antipod Studio sproveo, „kućevnost“ ambijenata je imala značajnu ulogu u dizajnu prostora. Foto: Relja Ivanić

  Izuzev fleksibilnosti namene, komforu u prostoru TX Services-a doprinose i prirodni kadrovi stvoreni biljkama, kojima se akcentuje miran ambijent, i kojima se naglašava „kućevnost“ poslovnog prostora. U sklopu različitih celina, posebno se vizuelno ističu one koje nalikuju fragmentima dnevnih soba i privatnih prostora, zbog čega se, sa psihološkog aspekta, rad ne percipira kao opterećenje.

  05_TX Services_Office.jpeg
  Kombinovanjem različitih ambijenata postignuta je maksimalna fleksibilnost namene prostora. Foto: Relja Ivanić

  Različiti kadrovi, uglovi i grupacije nameštaja u prostoru prilagođeni su brojnim namenama, od kratkih prezentacija, preko prostora za sastanke, koji se lako mogu prilagoditi različitim vrstama „team building“-a, druženju zaposlenih i pospešivanju formiranja zajedništva. Sa druge strane, na ovaj način je zaposlenima omogućeno da se grupišu tokom rada na način koji im odgovara, što je u skladu sa rezultatima studija koje pokazuju da posmatranje drugih ljudi koji rade, u neformalnom okruženju (poput kafića), pospešuje produktivnost.

  06_TX Services_Office.jpeg
  Kantina poslovnog prostora sa naglašenim centralnim potezom za sedenje podstiče socijalizaciju. Foto: Relja Ivanić

  Prema istom principu, u projektu Antipod Studija ispitani su i obrasci provođenja slobodnog vremena na poslu, pa su tako prostor kantine i kuhinje prilagođeni socijalizaciji i komunikaciji zaposlenih. Princip uklanjanja pojedinačnih radnih jedinica zastupljen je i u kantini, pa umesto pojedinačnih stolova, prostorom dominira kontinualna struktura visokog sedenja.

  08_TX Services_Office.jpeg
  Prostor terase nastavlja dizajnerske motive iz enterijera, pa je prilagođen kako radu, tako i relaksaciji. Foto: Relja Ivanić

  Osim unutrašnjeg prostora kancelarija, poslovni prostor TX Services ima i terasu velike površine, koja takođe uklanja barijere između radnog prostora i prostora razonode, budući da je prilagođena različitim modalitetima upotrebe te se, kao i enterijer, može koristiti individualno ili u grupi.

  Naglašena fleksibilnost namene prostora, korišćenje naučnih studija i radionica u procesu dizajna, kao i maksimalna transparentnost ostvarena staklenim pregradama, čine dizajn Antipod Studija upečatljivom i visoko primenjivom smernicom za projektovanje i uređenje poslovnih prostora.

  09_TX Services_Office.jpeg
  Foto: Relja Ivanić
  • Projekt
  • Pun naziv projekta: TX Services
  • Tip investicije: Projekt enterijera
  • Tip objekta: Poslovni prostor
  • Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 1i, Navigator II Business Center
  • Autor: Antipod Studio
  • Naručilac: TX Services
  • Korisnik: TX Services
  • Period projektovanja: 2019-2021
  • Period izgradnje: 2020-2021
  • Lokacija: Beograd
  • Površina objekta: 2200m2
  • Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić
   
  2113
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana