Za područje
    b2c

    Nastrešnica za kola - da li vam je potrebna građevinska dozvola?

    Članak je pregledalo čak 4317+ korisnika
    Nastrešnice spadaju u veoma popularne građevinske objekte, koji se najčešće koriste za terase i mesta za parkiranje automobila. Kod nas je podizanje ovakvih objekata definisano Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2018. godine kao i pratećim uredbama od kojih je najvažnija Pravilnik o klasifikaciji objekata. Ukoliko niste upoznati s ovim dokumentima preporučujemo da se dobro raspitate ili u svojoj opštini ili u nadležnoj inspekciji da biste imali prave informacije i izbegli bilo kakve neprijatnosti.
    Stručni članak 4317
    nastresnica za kola
    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    1. Građevinska dozvola za nastrešnice

    Ljudi se često nađu pred dilemom da li je građevinska dozvola neophodna ili ne - bilo da se radi o intervenciji na/u postojećem objektu ili nadgradnji, dogradnji ili samostalnom manjem objektu. Iščitavanje zakona je dugotrajno i laicima mahom nejasno, a razumevanje je dodatno otežano stalnim izmenama i dopunama propisa. Podsetićemo vas da su Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2018. godine koji više nije nov, ali jeste važeći, promenjena mnoga pravila, pa se o tome mora voditi računa.

    2.Građevinska dozvola za nezahtevne objekte

    2.1. Objekti za koje građevinska dozvola NIJE potrebna

    Objekti za koje građevinska dozvola nije potrebna nazivaju se nezahtevnim ili jednostavnim. Zapravo, važećom klasifikacijom svi su podeljeni u 4 velike grupe, a u Grupu A spadaju oni najjednostavniji kojima, sa gledišta građevinske konstrukcije, nisu potrebni građevinsko-tehnički niti statički proračuni. Za sve ostale objekte građevinska dozvola je OBAVEZNA! U suprotnom, gradnja se smatra nelegalnom i može biti srušena po nalogu inspekcije u bilo kom trenutku.

    2.2. Nezahtevni objekti - na šta morate paziti

    Jednostavni objekti mogu biti podignuti na parceli za koju su već dobijene sve ostale dozvole, rešenja i saglasnosti, ali tako da ni na koji način ne narušavaju ni susedne ni okolne objekte niti su u suprotnosti sa namenom određenom prostornim aktom. Isto tako, s obzirom na dozvoljen izgled, materijale i veličinu, smatra se da nezahtevni objekti svojim karakteristikama ne smeju da po bilo čemu odskaču niti kvare opšti izgled okoline. U praksi to znači da nastrešnica ne može stajati tik uz regionalni put ili direktno uz komšijsku ogradu. Iako se radi o nezahtevnom objektu, mora se voditi računa o propisanim rastojanjima u odnosu na razmere sa obe strane međa.

    3. Građevinska dozvola za nezahtevne objekte

    Ako ste građevinsku dozvolu za glavni objekt već dobili i ako je ceo projekt realizovan u skladu s tim, potrebna rešenja i saglasnosti nadležnih organa i službi su najčešće samo formalnosti. Međutim, svakako ih morate tražiti ponovo. U Zakonu o planiranju i izgradnji taksativno su navedeni građevinski objekti, praktično svi iz oblasti niskogradnje, za koje se dozvola ne zahteva. Svi ostali, ma kako jednostavnim se činili, moraju imati regularno odobrenje. Dakle: staze, platoi, kolski prilazi objektima maksimalne širine 2,5-3 m, senice i nastrešnice čija je osnova do 10 m2, dvorišni bazeni i ribnjaci dubine do 1 m i površine do 12 m2, dvorišni kamini širine do 1,2 m i visine do 3 m, dečja igrališta, solarni kolektori, nadgrobni spomenici i slično - praktično, sve prizemne konstrukcije maksimalne površine 12 m2, visine i širine do 3 m, pod uslovom da ničim ne ometaju ni izgled ni funkciju postojećih, susednih objekata niti pešačkih staza i kolovoza.

    Nastrešnica za auto koja prelazi 20 m2 spada u nezahtevne objekte za koje se mora tražiti građevinska dozvola
    Nastrešnica za auto koja prelazi 20 m2 spada u nezahtevne objekte za koje se mora tražiti građevinska dozvola

    4. Kako je klasifikovana nastrešnica za kola

    Dakle, nedvosmisleno je određeno da nastrešnica dovoljna za jedan automobil ne sme imati osnovu veću od 10 m2 niti biti ukupne veličine veće od 20 m2. Tačnije određeno, ako nije na zemljištu koje je u zaštićenom prostoru i manja od 5 m2, možete je napraviti po svojoj volji bez ikakvih dokumenata. Ma od kakvog materijala da se napravi, smatra se nezahtevnim objektom za koji se ne zahteva građevinska dozvola. Ako vam je potrebna veća ili za više automobila, moraćete da uradite odgovarajući projekat i tražite odobrenje. U tom slučaju trebaće vam građevinska dozvola za šupu. 

    5. Kako se dobija građevinska dozvola za nastrešnicu za kola?

    Ako utvrdite da će vaša nastrešnica morati da bude veća, i da ćete morati da za nju tražite građevinsku dozvolu, znajte da je ta procedura unekoliko jednostavnija i brža nego ona za kuću

    Zahtev za izdavanje Rešenja o odobrenju izgradnje objekata i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola se može dobiti u opštinskoj upravi u Odseku za urbanizam. Dokumenta neophodna za kompletiranje zahteva  su:

    • dokaz o pravu svojine,
    • izvod iz lista nepokretnosti,
    • izvod iz zemljišne knjige,
    • lokacijska informacija,
    • idejni projekt,
    • dokaz o plaćanju administrativnih taksi.

    6. Građevinska dozvola za nadstrešnicu - radovi na održavanju

    Za radove održavanja nije potrebna građevinska dozvola. Pravilnik vrlo jasno definiše šta su poslovi održavanja. Tu spadaju farbanje, krečenje, održavanje, malterisanje ili zamena zidnih i podnih obloga, restauracija ili zamena stolarije, intervencije na gipsanim pločama i na nosivim zidovima. Radovi na održavanju obuhvataju i renoviranje i održavanje fasadnog omotača, postavljanje krovnih prozora te zastakljenje pojedinih delova objekta. Radovi na održavanju obuhvataju i sve intervencije neophodne za održavanje i sanaciju instalacionih sistema. Važno je naglasiti da se tokom radova na održavanju ne smeju menjati tlocrtni gabariti objekta, kao ni visina!

    Svako posezanje u konstrukciju objekta potpada pod takozvane radove na rekonstrukciji i za njih je neophodna građevinska dozvola.

    7. Legalizacija postojeće nastrešnice za auto

    Ukoliko na vašoj parceli postoji nastrešnica za koju ranije nije pribavljena građevinska dozvola, a sada želite ili morate da je legalizujete, obavezni ste da podnesete odgovarajući zahtev i dobijete građevinsku dozvolu. Procedura je ista kao za novu nastrešnicu.

    Stručni članak 4317
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinska dozvola?

    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola
    8.6
    0

    DSN inženjering


    10
    1

    SRĐAN TOMIĆ PR, ARHITEKTONSKI STUDIO SAURUS DUO, ARANĐELOVAC


    10
    1

    POINT INVEST DOO NOVI SAD

    sprat
    9.7
    0

    ARHIM DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana