Za područje
    OTP banka

    Dozvole i vodne saglasnosti

    Članak je pregledalo čak 3593+ korisnika
    Želite li da izgradite objekt na izuzetnoj lokaciji, u blizini vodotoka ili čak nekog od zaštićenih područja? Pitate se da li je gradnja na ovom području uopšte moguća? Raspitali smo se i potrudili da pojasnimo osnovne pojmove u vezi sa zaštitom prirodnih dobara te procedurama i uslovima za dobijanje različitih vodnih akata.
    Stručni članak 3593
    vodne saglasnosti
    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    1. Šta je vodna dozvola?

    1.1. Vodna dozvola je službeni dokument

    Vodna saglasnost ili vodna dozvola je službeni dokument koji se mora pribaviti u slučaju intervencije ili izgradnje koja može uticati na stanje voda i vodni režim na parceli i okolini. U određenim slučajevima, vodna saglasnost se mora tražiti i ako se radi o objektu za koji nije potrebna građevinska dozvola po Zakonu o izgradnji. To se dešava onda kada je reč o jednostavnim objektima ili radovima na održavanju i slično.

    Svrha uslova nabavke nekog od, takozvanih vodnih akata, jeste zaštita i očuvanje vodnih režima i ekosistema i obezbeđivanje što čistije vode i prirodne sredine.

    1.2. Vodna saglasnost: zaštićena vodna područja

    Zaštićena vodna područja za koja je potrebna vodna saglasnost obuhvataju sve površine određene u svrhu zaštite vodnog tela namenjenog i upotrebljenog za snabdevanje pijaćom vodom od nepotrebnog zagađenja ili bilo kojih drugih vidova zagađenja životne sredine, a koji mogu uticati na kvalitet i čistoću voda na nekoj teritoriji. Ova vrsta dozvola i saglasnosti takođe ima za cilj očuvanje ekosistema povezanih sa postojećim vodnim područjima.

    2. Kada je potrebna vodna dozvola?

    Za sve zahvate u prostoru koji se smatraju potencijalnim faktorima koji mogu privremeno ili trajno uticati na vodne režime i status voda, mora se pribaviti vodna saglasnost. Vodna saglasnost za izgradnju objekta neophodna je posebno u zaštićenim područjima, u područjima poplava, erozije i klizišta, ako u blizini postoje podzemne vode, za izgradnju u blizini vodotokova, na vodi, za gradnju koja može uticati na podzemne vode i u svim drugim slučajevima u kojima bi na bilo koji način moglo da dođe do ugrožavanja voda.

    Vodne dozvole
    Vodne dozvole se najviše tiču zaštite prirodnih dobara; u lokacijskoj informaciji stoji koja vrsta dozvole mora da se traži

      Vodna saglasnost mora se tražiti za sva zaštićena područja. Postoje, pored Zakona o vodama („Sl. glasnik RS”, br. 30/2010) i Pravilnik o sadržini i obrascu zahteva za izdavanje vodnih akata i sadržini mišljenja u postupku izdavanja vodnih uslova („Sl. glasnik RS”, br. 74/2010) i Pravilnik o određivanju poslovnih i drugih objekata za koje nije potrebno pribavljanje vodoprivrednih uslova („Sl. glasnik RS”, br. 41/94), kojima su definisane nadležnosti i postupak izdavanja vodnog akta za različite objekte i radove.

    2.1. U kojim se slučajevima VODNI AKT NE IZDAJE

    Po važećim propisima, ima više slučajeva kada se vodni akti, saglasnosti ni dozvole ne traže i ne izdaju, a između ostalog i kada su u pitanju fizička lica, odnosno:

    • za izradu plitkih bunara i kaptaža izvora za potrebe snabdevanja vodom individualnih domaćinstava na svom posedu i ako ti izvori ne formiraju vodotok izvan sopstvenog poseda.
    Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta može, bez vodnog akta, za potrebe sopstvenog domaćinstva da koristi:  - atmosfersku vodu, koja se sakuplja na njegovom zemljištu;  - vode koje izviru na tom zemljištu, ali ne otiču izvan njegove granice;  - podzemne vode na njegovom zemljištu za piće, pojenje stoke i sanitarne potrebe.

     3. Zahtev za vodnu saglasnost

    Pre početka projektovanja u lokacijskim podacima moraju se pribaviti projektni uslovi i druge informacije o uslovima izgradnje koji bi mogli uticati na stanje okolnih voda i drugih vodnih režima. Prilikom izrade projekta za građevinsku dozvolu (PGD) moraju se uzeti u obzir svi, pa i ovi uslovi. Nakon završenog postupka izrade PGD dokumentacije, naručilac podnosi zahtev za izdavanje vodne saglasnosti uz ostalu dokumentaciju i priloge.

    Nadležni organi za izdavanje svih potrebnih informacija o uslovima izgradnje i vodnim saglasnostima u Republici Srbiji su: 

    • Republički organ, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Ministarstvo) - Republička direkcija za vode;
    • organ autonomne pokrajine,
    • organ grada Beograda i
    • organ jedinice lokalne samouprave (opština). 

    4. Postupak izdavanja vodnog akta

    4.1. Vodni uslovi

    Vodni uslovi izdaju se u postupku pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata i izvođenje drugih radova koji mogu trajno, povremeno ili privremeno uticati na promene u vodnom režimu, odnosno ugroziti ciljeve životne sredine, kao i za izradu planskih dokumenata za uređenje prostora i gazdovanje šumama.

    Pre izdavanja vodnih uslova za objekte, radove i planska dokumenta podnosilac zahteva je dužan da pribavi mišljenje republičke organizacije nadležne za hidrometeorološke poslove i javnog vodoprivrednog preduzeća. U izuzetnim slučajevima, nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno nadležni organ Grada, može podnosioca zahteva osloboditi obaveze pribavljanja mišljenja republičke organizacije nadležne za hidrometeorološke poslove ali, po potrebi, može zahtevati i da podnosilac molbe pribavi mišljenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine i/ili specijalizovane stručne naučne institucije (zavodi, instituti i drugo).

    Pre izdavanja vodnih uslova za objekte i radove za koje je nadležna jedinica lokalne samouprave, podnosilac zahteva je dužan da pribavi mišljenje javnog vodoprivrednog preduzeća. Za objekte, radove i planska dokumenta na teritoriji banjskog mesta podnosilac zahteva je dužan da pribavi mišljenje ministarstva nadležnog za poslove turizma.

    4.2. Vodna saglasnost

    Vodnom saglasnošću se utvrđuje da je, tehnička dokumentacija za objekte i radove, kao i planska dokumenta za uređenje prostora i gazdovanje šumama, urađena u skladu sa izdatim vodnim uslovima.

    Vodna saglasnost izdaje se pre početka izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata i postrojenja i izvođenja drugih radova koji mogu imati uticaj na vodni režim, kao i donošenja planskih dokumenata za uređenje prostora i gazdovanje šumama. Izuzetno, vodna saglasnost može se izdati i bez vodnih uslova ako, na osnovu tehničke dokumentacije, nadležan organ utvrdi da se izgradnjom objekata ili radovima koji su predmet tehničke dokumentacije ne remeti vodni režim.

    4.3. Vodna dozvola

    Vodnom dozvolom se utvrđuju način, uslovi i obim korišćenja voda, način, uslovi i obim ispuštanja otpadnih voda, skladištenja i ispuštanja hazardnih i drugih supstanci koje mogu zagaditi vodu, kao i uslovi za druge radove kojima se utiče na vodni režim. Vodna dozvola za korišćenje podzemnih voda ne može se izdati bez rešenja ministarstva nadležnog za poslove geoloških istraživanja o utvrđenim i razvrstanim rezervama podzemnih voda. Za objekte i radove na teritoriji banjskog mesta, kao i za korišćenje vode sa prirodnim lekovitim svojstvom, vodna dozvola izdaje se uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove turizma. Izuzetno, vodna dozvola može se izdati bez vodnih uslova i vodne saglasnosti za izgrađene objekte i sisteme koji imaju upotrebnu dozvolu i ne utiču nepovoljno na vodni režim. Na osnovu propisa, potrebno je:

    • mišljenje - izveštaj javnog vodoprivrednog preduzeća;
    • dokaz o ispunjenosti uslova iz vodne saglasnosti - vodne dozvole;
    • izveštaj komisije o izvršenom tehničkom pregledu objekta;
    • atest o postignutom stepenu efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, izdat od nadležne organizacije - ukoliko je ova vrsta objekta predmet ishodovanja vodne dozvole;
    • dokaz o ustanovljavanju bezbedne zone nizvodno od visoke brane – ukoliko je predmet ishodovanja vodne dozvole visoka brana i
    • tehnička dokumentacija na osnovu koje je objekat izgrađen, sa svim izmenama i dopunama koje su izvršene u toku gradnje kao i izvod iz tehničke dokumentacije.

    Osim ovih, postoje i opšti uslovi, odnosno, osnovni dokumenti:

    • opšti podaci o podnosiocu zahteva, i to za:
    • pravno lice: puno poslovno ime, sedište, adresa, pretežna delatnost, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), ime i prezime zakonskog zastupnika, ime i prezime, funkcija, broj fiksnog telefona i adresa elektronske pošte kontakt lica u pravnom licu,
    • preduzetnika: puno poslovno ime, sedište, adresa, pretežna delatnost, ime i prezime i jedinstveni matični broj građana preduzetnika, ime i prezime, broj fiksnog telefona i adresa elektronske pošte kontakt lica preduzetnika,
    • fizičko lice: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa, broj fiksnog telefona i adresa elektronske pošte;
    • osnovne podatke (administrativni, hidrografski i geodetski podaci) o objektu, odnosno radovima;
    • mesto, datum, potpis i pečat podnosioca zahteva.

    4.4. Vodni nalog

    Vodnim nalogom se licu kome je izdata vodna dozvola, odnosno potvrda, nalaže da u određenom roku izvrši neku radnju, odnosno da se uzdrži od nekog činjenja, radi otklanjanja opasnosti od nastalog ili mogućeg poremećaja vodnog režima, odnosno, poremećaja stabilnosti rečnog korita ili vodnog zemljišta, kao i uspostavljanja stanja u skladu s uslovima iz izdate vodne dozvole.

    5. Vodni objekti za korišćenje voda po zakonu su:

    • za snabdevanje vodom za piće i sanitarno-higijenske potrebe - vodozahvati (bunari, kaptaže, zahvati iz vodotoka, kanala, jezera i brane s akumulacijama), postrojenja za pripremu vode za piće, magistralni cevovodi i rezervoari sa pripadajućim uređajima;
    • za navodnjavanje: zahvati iz vodotoka, kanala, jezera, podzemnih voda i brane s akumulacijama, glavni kanali i sekundarna mreža i objekti i uređaji koji im pripadaju;
    • za proizvodnju hidroelektrične energije i druge namene - brane s akumulacijama, dovodni i odvodni kanali i uređaji koji im pripadaju;
    • za uzgoj riba - ribnjaci.
    Ako je za datu oblast intervencije ili gradnje potrebna vodna dozvola, ona se mora pribaviti čak i ako je reč o jednostavnom objektu za koji se inače ona ne traži
    Ako je za datu oblast intervencije ili gradnje potrebna vodna dozvola, ona se mora pribaviti čak i ako je reč o jednostavnom objektu za koji se inače ona ne traži

    6. Odobrenje zahteva za vodnu saglasnost

    6.1. Koji je rok izdavanja vodnih akata?

    Nakon podnošenja zahteva, vodnu saglasnost nadležni organ izdaje u roku od približno 60 dana ako se radi o zahtevnom objektu, u roku od 30 dana ako se radi o manje zahtevnom objektu i u roku od 15 dana ako je reč o jednostavnom ili nezahtevnom objektu. Ovi rokovi se primenjuju i počinju da teku po prijemu kompletne prijave. Ukoliko prijava nije kompletna u trenutku prvog podnošenja, organ će od vas tražiti da je dopunite, što može znatno da produži ceo proces.

    6.2. Negativna saglasnost

    Na osnovu podnetog zahteva, organ može utvrditi da planirani zahvat ili izgradnja nije prihvatljiva u skladu sa propisima koji važe za predmetnu oblast. Takođe može utvrditi da planovi, projekt ili predložena rešenja zahvata nisu u skladu sa projektnim uslovima ili mogućim uslovima za bilo koje druge zahvate u prostoru. U tom slučaju, vaša molba će biti odbijena.

    7. Koliko dugo važi vodna saglasnost?

    Vodna saglasnost prestaje da važi ako u roku od dve godine od pravosnažnosti nije podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Ako zbog vrste objekta (jednostavnog objekta) nije potrebna građevinska dozvola, vodna dozvola takođe prestaje da važi u roku od dve godine, od dana pravosnažnosti, ako nije započeta izgradnja ili intervencija u prostoru.

    Osim toga, rok na koji se vodno zemljište daje u zakup ne može biti duži od 15 godina, izuzev za izgradnju objekata u kom slučaju rok ne može biti duži od 50 godina.

    Stručni članak 3593
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinska dozvola?

    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2317 izvođača radova za područje Građevinska dozvola
    10
    0

    MIB-PROING DOO PARAĆIN


    9.5
    0

    ARHITEKTONSKI STUDIO NUOVA DOO


    9.4
    0

    PREFIX PROJEKTNI BIRO


    9
    0

    IGOR SIMIĆ PR PROJEKTNI BIRO TS ARHITEKTURA ĆUPRIJA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana