Za područje

    Građevinska dozvola za nezahtevan objekt

    Članak je pregledalo čak 1641+ korisnika
    Kada se počne sa gradnjom ili uređenjem, često se ne zna u koju će kategoriju spadati budući objekt i da li je za njega potrebna građevinska dozvola ili određeno rešenje nadležnog organa. Kriterijumi su često nejasni, a njihova pretraga i provera dugotrajni. Da bismo vam bar malo olakšali posao, na jednom mestu smo izdvojili informacije kada je građevinska dozvola neophodna, a kada ne.
    Stručni članak 1641
    gradjevinska dozvola za nezahtevan objekt
    Imamo čak 2316 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    1. Građevinska dozvola - kada je neophodna?

    Sumirano u nekoliko jasnih rečenica, u kojim slučajevima je potrebna građevinska dozvola, a u kojim ne, odgovor glasi:

    1. Za nezahtevne objekte građevinska dozvola nije potrebna.

    2. Za jednostavne objekte su potrebna rešenja ili saglasnosti određenih opštinskih organa. To znači da je za njihovo dobijanje potrebno podneti zahtev na propisanom obrascu i priložiti određene dokumente uz dokaze o plaćenim taksama.

    3. Građevinska dozvola je apsolutno neophodna za izgradnju manje zahtevnih i zahtevnih projekata. U tom slučaju, za dobijanje građevinske dozvole obavezna je dokumentacija za građevinsku dozvolu koju mora sastaviti odgovorni projektant.

    2. Građevinska dozvola za jednostavan objekt

    2.1. Šta je nezahtevan objekt po definiciji?

    Po definiciji, nezahtevan objekt je konstrukcijski jednostavan i po dimenzijama manji, najčešće pomoćni objekt koji ne traži posebnu statičku i građevinsko-tehničku proveru, nije namenjen stanovanju i nije građevina koja bi mogla da utiče na životnu sredinu. Podizanju jednostavnog objekta može se pristupiti i bez građevinske dozvole, ako investitor pre početka izgradnje pribavi lokacijske podatke iz kojih proizilazi da je takva gradnja u skladu s izvršnim prostornim aktom. Može se graditi i u sopstvenoj režiji, ako će biti korišćen za lične potrebe na sopstvenoj parceli.

    2.2. Šta je nezahtevan objekt?

    Nezahtevni objekti su: vrtna senila do 20 m2 osnove, staze, platoi, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 25 m2 i dubine do 1,2 m, nastrešnice osnove do 20 m2, dečja igrališta, dvorišni kamini površine do 2 m2 i visine do 3 m, kolski prilazi objektima širine 2,5-3 m, solarni kolektori koji se ne priključuju na elektrodistributivnu mrežu, nadgrobna obeležja te slično, pod uslovom da ne remete izgled ni funkciju postojećih ni susednih objekata niti pešačkih staza - nije potrebna građevinska dozvola.

    Tu spada i gradnja jednostavnih ekonomskih objekata koji se podižu na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti iz Člana 2. Stava 1. Tačke 24.) do 50 m2 u osnovi, stočne jame do 20 m2 u osnovi, sistemi za navodnjavanje (iz Člana 2. Stava 1. Tačke 26b) sa pripadajućim bunarima, bunarskim kućicama i pumpama, staklenici i plastenici koji koriste iste priključke na infrastrukturu kao glavni objekt.

    3. Propisane dozvole za nezahtevne objekte

    3.1. Rešenja i saglasnosti za nezahtevni objekt

    Za one koji se odluče za dodatne građevinske radove na svojoj parceli (za dodatni ili pomoćni objekt) najvažnija je razlika u klasifikaciji između nezahtevnog i manje zahtevnog, odnosno, zahtevnog objekta. To izaziva najviše nejasnoća i problema, pogotovo što je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 1. 3. 2018. godine te pratećim pravilnicima i opštinskim uredbama, mnogo toga promenjeno u odnosu na ranije zakonodavne odredbe. 

    Naša je preporuka da se, pre nego što se upustite u ceo poduhvat, raspitate u nadležnoj opštinskoj službi za građevinske poslove i utvrdite šta vam je sve neophodno. Ponekad su u pitanju samo formalna rešenja i saglasnosti, ako već imate svu neophodnu dokumentaciju, a ponekad je neophodno da se obratite i stručnjacima kakvi su projektanti ili advokati.

    3.2. Odredbe koje treba pratiti za nezahtevan objekt

    Što se zakonskih akata i podataka tiče, ono što je za vas važno kada se odlučite za podizanje nezahtevnog objekta jeste Pravilnik o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa, kao i vrsti objekata koji se grade, odnosno vrsti radova koji se izvode, na osnovu rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i obimu i sadržaju i kontroli tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev i postupku koji nadležni organ sprovodi („Sl. glasnik RS", br. 102/2020, 16/2021 i 87/2021.)

    Ovim pravilnikom bliže se uređuje posebna vrsta objekata i posebna vrsta radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa, kao i vrsta objekata koji se grade, odnosno vrsta radova koji se izvode, na osnovu rešenja o odobrenju izvođenja radova, kao i obim, sadržaj i kontrola tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev i postupak koji nadležni organ sprovodi.“

    Dakle, postoje dve vrste nezahtevnih objekata u odnosu na to gde se grade:

    1. Ako nezahtevni objekt podižete na placu za koji već imate građevinsku dozvolu, projekte za izvođenje i sve ostale neophodne dokumente na osnovu kojih ste gradili i glavni objekt, onda od nadležnog organa samo tražite odobrenje - tačnije, rešenje kojim se dozvoljava podizanje nezahtevnog objekta - i to je najčešće formalni, administrativni postupak koji se pokreće podnošenjem zahteva.
    2. Ako nezahtevni objekt podižete naknadno, onda rešenje i saglasnost nadležnog organa tražite i dobijate na osnovu zahteva uz koji prilažete svu dokumentaciju koju ste već skupili za dobijanje građevinske dozvole - od lokacijske informacije do projekta za izvođenje. 
    Nastrešnice manje od 20 m2 spadaju u nezahtevne objekte za koje nije potrebna građevinska dozvola, ali postoje situacije kada se mora imati rešenje nadležnog opštinskog organa
    Nastrešnice manje od 20 m2 spadaju u nezahtevne objekte za koje nije potrebna građevinska dozvola, ali postoje situacije kada se mora imati rešenje nadležnog opštinskog organa

    4. Tehnička dokumentacija za nezahtevne objekte

    Sadržaj i kontrola tehničke dokumentacije koja se prilaže uz Zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja radova za objekte i radove iz Člana 3. Pravilnika, uređuje se propisom kojim se propisuje sadržaj tehničke dokumentacije.“

    5. Izdavanje rešenja za nezahtevne objekte 

    Po dostavljanju Zahteva za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja radova iz Člana 3. Pravilnika, organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole sprovodi postupak utvrđen propisom kojim se propisuje sprovođenje objedinjene procedure elektronskim putem.“

    6. Dobijanje dozvole za nezahtevne objekte

    Kada nadležni organ proveri sve navode iz zahteva koji podnesete zajedno sa traženom dokumentacijom, u roku određenom Zakonom, izdaće vam traženu dozvolu, rešenje ili saglasnost nakon čega možete početi sa radovima. Ukoliko vaša dokumentacija ne bude kompletna, organ vam može tražiti dopune ili izdati rešenje kojim se vaš zahtev odbija.

    Ukoliko nemate vremena ni volje da se u celu ovu proceduru upuštate sami, preporučili bismo vam da se posavetujete sa nekim stručnjakom ili ga angažujete da se on u vaše ime pozabavi svim neophodnim. Uz to, možete se obratiti i nama na Daibau.rs, budući da sarađujemo sa stručnjacima iz svih oblasti građevinarstva, pa i srodnim, koji će znati da vas posavetuju.

    Ako se u izgradnju upustite bez odgovarajućih odobrenja, imajte na umu da je to „crna gradnja“ i da vam nadležna inspekcija može naložiti da objekt srušite ili da ga sruše oni, što će povući znatno veće troškove od sume koju treba da izdvojite za dobijanje regularnog odobrenja.
    Stručni članak 1641
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinska dozvola?

    Imamo čak 2316 izvođača radova za područje Građevinska dozvola:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2316 izvođača radova za područje Građevinska dozvola
    9.5
    0

    VEMEX PROJEKT DOO


    9.7
    0

    URBAN PLANNING DOO APATIN


    8.7
    0

    DUAL ARHITEKTURA


    10
    1

    NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana