Za područje

  Rušenje objekata, plan, cene

  Članak je pregledalo čak 17189+ korisnika
  Postojeći objekt može da se obnovi ili renovira jedino ako mu je konstrukcija „zdrava“. Kada je konstrukcija postojećeg objekta dotrajala toliko da je on sasvim nefunkcionalan ili čak i opasan, onda je jedino i najisplativije rešenje - rušenje. Rušenje objekta znači njegovo potpuno uklanjanje i pripremu terena za novogradnju.
  Stručni članak 17189
  rusenje objekata
  Imamo čak 1096 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

  1. Građevinska dozvola za rušenje

  Kada se radi o rušenju, isto kao i o izgradnji, neophodna je građevinska dozvola. Građevinska dozvola mora sadržati nacrt rušenja, koji može biti samostalan dokument ili prilog projektu za dobijanje građevinske dozvole za novi objekat koji planirate da izgradite. Projekt za dobijanje građevinske dozvole radi arhitekta, a zahtev se predaje jedinici lokalne samouprave nadležne za građevinske poslove.

  Projekt za dobijanje građevinske dozvole mora sadržati plan rušenja, a on mora imati opis i snimak postojećeg stanja kao i lokacijske podatke, tačnu lokaciju zgrade kao i podatke o infrastrukturnim priključcima. U projekt se uglavnom dodaju i mere za sprečavanje širenja prašine i drugih materija, kao i način uklanjanja građevinskog otpada. Ako ćete graditi novi objekt, PGD mora imati i stanje novogradnje, sa svim lokacijskim podacima i novim priključcima.

  Savet stručnjaka iz firme ĐEDO KOP

  1. Da li je neophodna posebna priprema terena pre rušenja?

  Pre početka rušenja i uklanjanja objekata, najpre je potrebno pribaviti dozvolu za rušenje objekata koju izdaje lokalna administracija Grada/Opština a na osnovu projekta rušenja. Nakon dobijanja dozvole izrađuje se Plan preventivnih mera kako bi se rušenje izvelo na najbezbedniji način i bez ugrožavanja života i zdravlja neposrednih izvršilaca ali i okoline.

  Neposredno pre otpočinjanja samog rušenja najpre se uveravamo da su isključeni sa objekta glavni dovodi gasa, struje, vode, telefona. Još jednom se proverava da u objektu nema nikog (ljudi ili životinje) i tek tada se konkretno pristupa samom rušenju objekta.

  2. Ukoliko se objekat koji se ruši nalazi u stambenom delu, kako se obezbeđuju okolni objekti?

  U zavisnosti od objekta koji se ruši i same lokacije zavisi zaštita okolnih objekata od oštećenja. To se može učiniti na različite načine, od toga se neki delovi ruše ručno sa dosta pažnje do toga da se postavlja čelična ili drvena zaštita. Prilikom rušenja objekata podiže se i velika prašina koju je neophodno eliminisati zalivanjem vodom.

  3. Koliko u proseku vremenski traje rušenje objekta?

  Vreme rušenja objekta zavisi pre sveka od gabarita objekta, materijala od kojeg je građen kao i od udaljenosti deponije na koju se odvozi šut. Na primer, kuća koja je građena od ćerpića i trske gabarita 8m x 12m x 4m mi uklanjamo za nekih 10 časova aktivnog rada.

  Rušenje objekata je veoma ozbiljan i visokorizičan posao i zahteva veliku pažnju i koncentraciju prilikom izvođenja. Mehanizacija mora da bude adekvatna i bezbedna za rad a rukovaoci moraju biti stručno osposobljeni.

  G-din Nemanja Milinković, ĐEDO KOP

  2. Tok rušenja

  Tok rušenja se može videti u planu. Rušenje objekta uglavnom teče u obrnutom smeru od smera izgradnje. Pre nego što se počne, osim obezbeđenja samog mesta, moraju se isključiti sve instalacije, ako su još funkcionalne i ako ih ima. Dakle potrebno je isključiti struju, vodu, kanalizaciju, plin i sve telekomunikacione priključke. Neophodno je da se odredi i mesto na kome će se sav šut privremeno odlagati.

  Kada se isključe sve instalacije i unutrašnja oprema, nastavlja se skidanje stolarije, odnosno, svih prozora, vrata i podnih obloga. Posle stolarije na red dolazi krovni pokrivač i celo krovište. Kod rušenja krova mora se paziti da se prevremeno ne sruše i noseći zidovi. Posle krova, uklanjaju se pregradni zidovi, pa pohodni elementi međuspratova. Konačno, ruši se i noseća konstrukcija, tako što se najpre sruši noseća međuspratna konstrukcija, dok na kraju dolaze elementi noseće konstrukcije, zidovi i stubovi.

  3. Cena

  Koliko može da košta rušenje objekata? Rušenje prosečne kuće građevinskom mehanizacijom te odvoz šuta na otpad može da košta između 40 i 60 EUR/m2.

  Kome poveriti rušenje objekta? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za rušenje u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! 

  Stručni članak 17189
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Rušenje objekata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1096 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana