Za područje
  OTP banka

  Da li je potrebna građevinska dozvola za rušenje objekata?

  Članak je pregledalo čak 23954+ korisnika
  Novi Zakon o planiranju i izgradnji iz 2018. godine doneo je brojne promene, a najviše njih u vezi s izgradnjom sa ili bez građevinske dozvole. Procedure i promene u smislu gradnje sa građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom detaljnije smo opisali u prethodnom članku. Odlučili smo se da za ovu priliku više pažnje posvetimo rušenju objekata, za koje se većina ljudi odlučuje pre gradnje nove kuće.
  Stručni članak 23954
  rusenje objekta
  Imamo čak 999 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

  1. Razlozi za rušenje objekta

  Glavni razlog za rušenje u najvećem broju slučajeva je nebezbednost - kada je objekt konstrukcijski nestabilan i neprihvatljiv za dalji siguran boravak - ponekad zbog nesreće (požara, eksplozije ili sličnog), premda se najčešće dešava da je zgrada zapuštena i dugo nekorišćena te da je sasvim izgubila originalni oblik i funkciju. Za rušenje, naročito ako se radi o većem objektu, potrebno je naći stručne izvođače koji su specijalizovani za takve vrste poslova te imaju svu neophodnu opremu i mehanizaciju.

  2. Rušenje starog, gradnja novog objekta

  Vlasnici uglavnom radije biraju rušenje dotrajalog i nefunkcionalnog objekta, umesto kog će graditi novi, umesto prepravki koje mogu na kraju izaći i skuplje ili kupovine nove parcele. Najumesniji razlog za takav potez je smanjenje, odnosno, izbegavanje nepotrebnih troškova.

  Rušenje objekta uvek prepustite specijalizovanim izvođačima
  Rušenje objekta uvek prepustite specijalizovanim izvođačima

  3. Građevinska dozvola za rušenje objekta

  Novi Zakon o gradnji nalaže da dozvolu za rušenje možete dobiti na dva načina: ili kao dozvolu za uklanjanje objekta ili u sklopu dozvole za izgradnju, pri čemu se rušenje smatra delom pripremnih radnji za novogradnju te mora biti planirano i uvršteno u projektnu dokumentaciju. U oba slučaja počinje se prijavom građevinskih radova, osiguranjem gradilišta (mora se osigurati neometan i zaštićen pristup postojećem objektu) te privremena saobraćajna signalizacija, po potrebi.

  Za rušenje ili uklanjanje većih ili manjih privremenih ili montažnih objekata dozvolu ili rešenje izdaje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za građevinske poslove. Dozvola ili rešenje se izdaju na zahtev vlasnika, zainteresovanog lica ili organa inspekcije, kada se utvrdi da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena stabilnost ili funkcionalnost te objekat predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, susedne objekte ili bezbednost saobraćaja.

  Dozvola za rušenje ili uklanjanje objekta izdaje se prema dokumentaciji koja je podneta uz zahtev, a mora da sadrži: dokaz o svojini, a kada su veći objekti u pitanju, prilažu se i uverenja o lokacijskim i projektnim uslovima, projekt rušenja s tehničkom kontrolom, i odobrenja koja se tiču zaštite postojeće komunalne i druge infrastrukture, kulturnih dobara, životne sredine i sličnih, ukoliko takve okolnosti postoje.   

  Rešenje o odobrenju za izvođenje radova lokalni organ samouprave izdaje kada su u pitanju manji montažni objekti, kakvi su objekti montažno-demontažnog tipa, i to isključivo kiosci do 10,5 m2, bašte ugostiteljskih objekata, tezge i drugi pokretni mobilijar koji se postavlja i uklanja na osnovu programa koji donosi jedinica lokalne samouprave na period od najduže deset godina.

  U svakom slučaju, da vas podsetimo da po ovom Zakonu, građevinska dozvola bilo za gradnju bilo za rušenje nije potrebna samo kada se radi o nezahtevnim objektima, shodno klasifikaciji, kakvi su: senice čija je osnova do 15 m2, staze, platoi, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 12 m2 i dubine do 1 m, nastrešnice čija je osnova do 10 m2, dečja igrališta, dvorišni kamini do 1,2 m2 širine i visine do 3 m, kolski prilazi objektima širine 2,5-3 m i solarni kolektori te slično, pod uslovom da ne remete izgled ni funkciju postojećih i susednih objekata niti pešačkih staza.

  Uopšteno govoreći, preporučujemo da se uvek dobro raspitate o važećim propisima ili u svojoj opštini ili u nadležnoj inspekciji da biste izbegli bilo kakve neprijatnosti.
  Stručni članak 23954
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 999 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Rušenje objekata?

  Imamo čak 999 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 999 izvođača radova za područje Rušenje objekata
  8.8
  0

  MAJSTOR ZA SVE 2023


  8.7
  0

  Pipes and Lines


  9.2
  0

  ZDRAVKO GLADOVIĆ PREDUZETNIK, ROVOKOPAČKA RADNJA ŠUTPRO BEOGRAD (ZEMUN)


  10
  1

  DRAGAN STAMENKOVIĆ PR STAMENKOVIĆ NISKOGRADNjA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana