Za područje

  Vlaga u stambenom prostoru i razvlaživanje

  Kondenzacija vlage na prozorskim staklima je česta pojava, posebno u zimskom periodu, a takođe je uobičajena u starim zgradama ili niskoenergetskim objektima.
  Stručni članak 90
  31.jpg
  Imamo čak 3793 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  1. Zašto dolazi do kondenzacije vlage na prozorima?

  Do kondenzacije vlage na staklenoj površini obično dolazi onda kada je temperatura unutrašnjih površina preniska ili kada je relativna vlažnost previsoka. Temperatura unutrašnjih površina može se povećati uglavnom pravilnom izolacijom spoljašnjih zidova i okvira prozora i vrata. Ovde je izuzetno važna izolacija špaletni, budući da najviše utiče na nakupljanje i zadržavanje kondenzata.

  Temperatura unutrašnjih površina i zidova može se povećati dodatnom izolacijom, a viša temperatura prozora može se postići korišćenjem stakla niske toplotne provodljivosti. Prozori takođe moraju biti pravilno napravljeni tako da imaju odgovarajuću temperaturu tačke rose, dok temperatura između stakala mora biti -60°C. Na unutrašnjoj strani prozora kondenzacija se javlja onda kada je zastakljena površina previše hladna, odnosno, onda kada topli vazduh u prostoriji dođe u kontakt sa hladnim prozorima te se vodena para kondenzuje na površini stakla.

  Na kondenzaciju utiče i previsoka relativna vlažnost. Prekomerna relativna vlažnost se uglavnom može kontrolisati čestim provetravanjem prostorija. S druge strane, mora se paziti da se ni ambijentalna  temperatura ne spusti previše, jer bi preveliko snižavanje površinske temperature opet dovelo do kondenzacije. Posebna pažnja se mora obratiti na prostorije poput kuhinje, kupatila i saune, gde se vazduh dodatno vlaži. Ove prostorije treba dodatno provetravati.

  2. Kada dolazi do kondenzacije?

  Kondenzacija se na prozorima može pojaviti u raznim slučajevima, iz različitih razloga. Često se pojava površinske kondenzacije na staklu javlja prilikom zamene prozora. U tom intervalu treba prostorije u kojima su zamenjeni prozori stalno držati otvorenim radi jačeg strujanja vazduha. Kondenzacija se vrlo često javlja i u starijim zgradama čiji su prozori već popustili ili su loše zaptiveni, odnosno, gde su prozorski okviri postavljeni u nepravilno ili nedovoljno obrađene okvire (špaletne). Preporučuje se da se ti prozori zamene savremenim koji imaju odgovarajuće koeficijente termoprovodljivosti, višeslojna stakla i postavljaju se po RAL sistemu.

  Problem kondenzacije na zastakljenim površinama često se javlja u niskoenergetskim kućama. Kod njih se, pored manje potrošnje energije za grejanje, mora obezbediti i dobra zaptivenost fasadnog omotača. Ukoliko objekt nije pravilno izolovan i ako spojevi prozora, vrata i fasade nisu urađeni kako treba, pojaviće se toplotni mostovi, ali i kondenzacija tamo gde topao vazduh iz unutrašnjosti dolazi u kontakt sa spoljnim.

  3. Razvlaživanje

  Visoka vlažnost je štetna po zdravlje, pa redovno provetravajte prostorije ili razmislite o kupovini nekog od aparata koji služe za razvlaživanje. Takvim aparatima moći ćete da održavate optimalnu vlažnost u prostoru i sprečite kondenzaciju, nakupljanje vlage i razvoj buđi.

  Ukoliko se odlučite za neki od radova kojima se poboljšava nepropusnost fasade ili dihtovanje vrata i prozora, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 90
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 3793 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3793 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 3793 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
  10
  4

  DARKO VUJOVIĆ PR TRGOVINSKA RADNjA I POSTAVLjANjE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA DAXI COLOR LjUBIĆ

  Čačak
  8.7
  0

  MOLERSKO FASADERSKA RADNJA N&M SOTIROV KOLOR, KAONA


  9.7
  0

  RESA GRADNJA


  9.6
  0

  BAUEN DOO VRBAS

  Vrbas
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE OBNOVA, SANACIJA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Svetozara Miletića 28
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana