Za područje

    Stan u potkrovlju: kako je živeti na mansardi?

    Članak je pregledalo čak 1038+ korisnika
    Slobodno se može reći da su potkrovlja godinama pa i decenijama bila prostori koje su mnogi izbegavali. Zbog brojnih predrasuda - misleći da je u njima leti previše vruće, a zimi previše hladno, da se zbog nedovoljne visine u njima ne može normalno živeti - retko ko se odlučivao za kupovinu takve nekretnine. Međutim, stanovanje na visini ima brojnih prednosti, a slabosti koje se stanovima pod krovom pripisuju, zahvaljujući napretku tehnika i tehnologija gradnje, koliko i pronalascima novih materijala, praktično ostavljaju bez argumenata sve sumnjičave.
    Stručni članak 1038
    stan u potkrovlju
    Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

    1. Šta tačno znači stanovati u potkrovlju?

    Izraz mansarda, koji zapravo označava tavanski prostor zgrade pretvoren u stambeni, dobro je poznat široj javnosti u kontekstu arhitekture. Etimološki, mansarda je dobila naziv po svom „pronalazaču“, građevincu Fransoi Mansardu, koji je prvi iskoristio „prostor pod krovom na lakat/na prelom“ za stanovanje. Ovako preuređen tavan poznat je i kao „holandski krov“. Dakle, ovakva soba ili stan nema svoj plafon, već mu kao takav služi krov zgrade ispod kog je, te se kod nas zato i naziva potkrovljem. Može se reći da je glavna odlika stanova sa kosim krovom upravo to što imaju kosine, pa stoga i nestandardnu visinu, premda mogu biti i na dva nivoa. 

    2. Stan u potkrovlju: retke nekretnine na tržištu

    Mansardni stanovi su poslednjih godina veoma traženi, jer nude mnoge prednosti: visoke plafone, svetao prostor, prelep pogled na okolne zgrade i obično nešto veći tlocrt, budući da ukupni volumen potkrovlja ne može biti uračunat u korisnu površinu; međutim, taj je prostor svakako upotrebljiv, jer se na mestima koja nemaju „stajaću visinu“ uvek mogu postaviti komadi nameštaja ili nešto slično.

    2.1. Visoki plafoni stana u potkrovlju

    Potkrovlje, zamišljeno kao gornji deo objekta, može biti raznih oblika i veličina, a svim potkrovljima je zajednička nestandardna visina tavanice, veća od prosečne. U pojedinim delovima stana u potkrovlju plafon može da pređe i 5 metara, što je za normativne uslove nezamislivo. Zamislite samo takav prostor - više metara do početka krova iznad vas stvara jedinstven prostorni doživljaj. Izuzetne visine u pojedinim delovima, međutim, gotovo su neizbežno povezane sa malim visinama na drugim mestima. Korisna površina potkrovlja je ona koja omogućava normalno kretanje po prostoriji i meri najmanje 1,80 m.

    Imajte na umu - površine iznad kojih nema dovoljno korisne visine nisu sasvim neupotrebljive jer tu možete postaviti orman ili neki drugi komad nameštaja, a pošto nisu pogodne za kretanje i stanovanje - ne ulaze u korisnu površinu ​stana. To je jedino zaista bitno!

    2.2. Stan u potkrovlju sa terasom

    Neke mansarde imaju terasu. Takvi stanovi u potkrovlju su veoma traženi jer nude veliki otvoreni prostor s izuzetnim pogledom na okolinu, što se retko može naći čak i u vrhunskim nekretninama. Izvanredni položaj, lokacija i orjentacija, čine da stanovi u potkrovlju stanarima stvaraju iluziju da lebde u vazduhu daleko od gradske vreve na tlu.

    2.3. Svetlo potkrovlje

    Pošto su mansarde u principu poslednji stanovi u zgradi pa samim tim i najviši, imaju vrlo malo objekata oko sebe, tačnije rečeno, prepreka koje bi ih lišile svetlosti, zbog čega su takvi prostori obično vrlo svetli. Dodatna prednost je veći stepen privatnosti, jer zbog visine niko ne može da gleda unutra s ulice, a sa više pozicije imate i bolji pogled na okolinu.

    Mansardne stanove karakteriše obilje prirodne svetlosti
    Mansardne stanove karakteriše obilje prirodne svetlosti

    3. Kako se otvaraju prozori na mansardi?

    Pošto je mansarda stan u potkrovlju, zahteva ugradnju potpuno drugačijih prozora od običnih, standardnog smeštaja. Krovni prozori se mogu otvarati ručno ili automatski, pri čemu njihov položaj igra važnu ulogu - ako su previsoko za dohvat, mogu se otvarati samo automatski. Važno je znati da li prozor uopšte treba da se otvara; ako u prostoriji ima drugih prozora, dovoljno je otvarati jedan radi ventilacije, dok drugi, teže pristupačni, mogu biti samo fiksna okna. Time ćete uštedeti nešto novca i pojednostaviti ugradnju prozora.

    Svetlost u potkrovlje može dopirati kroz svetlarnike, panoramske prozore (ako visina zidova dozvoljava) i krovne prozore.

    4. Mansarde su sve skuplje

    Poznato je da je sve što se smatra retkim, kvalitetnim i ekskluzivnim u bilo kom smislu - a u šta se sve češće ubrajaju i potkrovlja - poprilično traženo i samim tim skuplje. U stvari, za istu površinu i lokaciju prodavaće se za oko 20% skuplje od „običnog stana“ iste kvadrature. Ovo je cena koju treba platiti za pristup privatnom otvorenom prostoru, često sa panoramskim pogledom na okolinu, visokim plafonima i obiljem svetlosti.

    5. Kako odabrati boje zidova u potkrovlju

    Pošto je prostor pod krovom obično otvoren, visok i prostran, razmotrite više opcija za kombinovanje boja i usudite se da izaberete nešto nekonvencionalnije, čak vrlo slobodne nijanse.. Naravno, beli i bledo bež zidovi su uvek elegantni i moderni, ali možete izabrati i bordo, maslinastozelene ili indigo plave zidove. Ako je stan u potkrovlju bogato osvetljen prirodnim svetlom, intenzivna boja ne bi trebalo da vizuelno umanjuje prostor.

    Zbog brojnih prednosti koje nude, potražnja za stanovima u potkrovlju poslednjih godina naglo raste - a kao rezultat toga i njihove cene
    Zbog brojnih prednosti koje nude, potražnja za stanovima u potkrovlju poslednjih godina naglo raste - a kao rezultat toga i njihove cene

    6. Problem izolacije potkrovlja

    Na kraju, hajde da se osvrnemo i na najčešće pitanje, bolje reći, zabrinutost potencijalnih kupaca potkrovlja: toplotna izolacija. U stvari, izolacija je glavni razlog zašto mnogi ljudi izbegavaju kupovinu mansardi.

    Neke stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom pregleda mansarde, odnosno, kada se odlučujete za kupovinu stana u potkrovlju, jesu sledeće:

    • Kako se greje potkrovlje koje planirate da kupite?
    • Kakva je energetska efikasnost prostora?
    • Koji materijali su korišćeni za termo, hidro i zvučnu izolaciju?
    • Kakve su garancije za izolaciju cele zgrade, a posebno potkrovlja, koje je naročito izloženo?
    • Planovi budućeg renoviranja, održavanja i svi propisi sa tim u vezi.

    Ako se objekt zagreva toplotnom pumpom ili je priključen na toplovod ili gasovod, ne treba previše da brinete o troškovima grejanja. Saznajte da li prodavac ima podatke o energetskoj efikasnosti zgrade, odnosno, energetski pasoš zgrade, koji će vam odmah reći da li se radi o efikasnom ili neefikasnom objektu. Takođe, raspitajte se kada su poslednji put renovirani fasada i krov - tako ćete znati koliko godina možete računati na bezbrižan boravak u svom novom domu bez većih troškova obnove ili sanacije.

    Stručni članak 1038
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Obnova, sanacija?

    Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
    9
    0

    ZAVRŠNI RADOVI ADAPTACIJE POPOVIĆ SUVI DO


    10
    1

    Ristić Gradnja


    10
    5

    Ćosić Gradnja D.O.O.


    9.7
    0

    NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana