Za područje

  Renoviranje drvenog poda

  Članak je pregledalo čak 21773+ korisnika
  Pri kupovini starije kuće ili stana skoro uvek se pojavi pitanje kako srediti drvene podove. Ako želite da vam pod nogama ništa ne škripi, pomera se niti zapinje, biće potrebno da se zamene podne obloge ili postavi podno grejanje, odnosno, renoviranje podova. U ovom članku govorimo o mogućnostima obnavljanja drvenog poda.
  Stručni članak 21773
  renoviranje drvenog poda
  Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  1. Pet pitanja pre nego što se latite posla

  Pre renoviranja bilo kog drvenog poda, treba utvrditi ključne faktore na osnovu kojih ćete se odlučiti za rešenje koje će ispuniti sve, koliko funkcionalne toliko i materijalne, zahteve.

  1. Kakva je konstrukcija poda? Da li su neke daske ili drvene grede oštećene? Da li ćete na noseću konstrukciju postaviti pregradne zidove ili konstrukcijska opterećenja?
  2. Želite li podno grejanje?
  3. Kakvu podnu oblogu planirate?
  4. U kakvom prostoru renovirate drveni pod?
  5. Da li neko živi u stanu ispod dok traje renoviranje?

  2. Uklanjanje celog poda i armirano-betonska ploča

  U slučaju da je konstrukcija u lošijem stanju, a želite da na nju postavite noseće zidove ili stubove, moraće da se napravi armirano-betonska ploča. To se radi tako što se najpre uklone završni sloj i punjenja, pa onda i sve drvene grede. Ako su zidovi noseći, postupak skidanja poda se izvodi u fazama. Noseći se zidovi, u tom slučaju, podupiru s donje strane, a potom rade ležišta i sidrišta ploče. U postojećem zidu se izreže “šlic“ na mestu gde se spaja s postojećom pločom. Na nosače se montira završni sloj i izlije ploča. Preporučujemo da dimenzije i vrste armature i ploče obavezno odredi inženjer-statičar.

  Mana ovog postupka je obavezno korišćenje velike količine vode, posezanje u konstrukciju i to što će se beton sušiti oko mesec dana, a s druge strane, velika prednost je u tome što se sprat znatno ojačava. Preko ovakve betonske ploče može se ugraditi estrih/cementna košuljica, podno grejanje ili bilo koja druga podloga po želji ili potrebi.

  Savetovali bismo vam da se za renoviranje drvenog poda obratite preduzeću koje ima iskustva s renoviranjem starih objekata. U tome vam naš sajt DaiBau.rs može pomoći.

  3. Čuvanje drvenog poda

  U slučaju da žurite ili ne želite da posežete u konstrukciju i ne planirate dodatno opterećenje ploče, savetujemo da se odlučite za to da sačuvate drvene grede.

  Stari drveni podovi su uglavnom sastavljani od – gledano odozdo na gore -  završnog sloja, trske, završnog sloja za trsku (po želji i potrebi), greda, ravnajućeg sloja i drvenog poda. Pre nego što se odlučite za bilo koje od tehničkih rešenja, treba proveriti u kakvom je stanju konstrukcija. Stanje konstrukcije, odnosno, nosećih greda se ocenjuje tako što se na jednom delu skinu završni sloj i punjenje i fizički provere.

  Ako se vide crvotočine ili natruli delovi to će značiti da se mora skinuti ceo završni sloj i punjenje, a onda sve zaštititi od štetočina i propadanja. Ta zaštita je zapravo premazivanje sredstvima kao što su Belinkin Impregnant ili Sadolinovi premazi i tek kada drvene grede sve upiju i dobro se osuše, može se raditi dalje.

  4. Izolacija drvenog poda i završni sloj

  Uglavnom je između greda drvenog poda u starijim kućama 10 do 15 cm međuprostora. Da biste dobili dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, savetujemo da ispunite ceo taj međuprostor drvenim vlaknima, mineralnom ili kamenom vunom. Najbolje je da izaberete tvrdu izolaciju, jer se neće uleći posle nekog vremena. Iznad izolacije treba postaviti parapropusnu foliju.

  staklena-vuna-medu-drvenim-gredama.JPG

  5. Suvi estrih ili cementni estrih

  Najbrže rešenje je je ugradnja suvog estriha, jer se ne koristi voda, a ni sušenje nije potrebno. Ako renovirate suve prostore, mogu se upotrebiti i OSB ploče, a u slučaju sanacije drvenog poda kupatila ili kuhinje, savetujemo knauf suvi estrih s tri sloja specijalnih gips-karton ploča.

  Da bi se sprečilo širenje zvuka ili ugradilo podno grejanje, bolje rešenje je izlivanje klasične cementne košuljice ili estriha ispod keramičkih pločica. Kada se ugrađuje mikroarmirani estrih najviše pažnje treba obratiti na PR folije. Čak i ako se postavi izolacija između greda, ili ako se sačuva stari ravnajući sloj, savetujemo polaganje stiroporne ploče kao zvučnog izolatora. Umesto stiroporne ploče možete postaviti i sistemske ploče podloge grejanja.

  Potom sledi polaganje minimalno 4 cm mikroarmiranog estriha, koji se ojačava polietilenskim ili čeličnim vlaknima.

  Konačna podloga može biti bilo šta - parket, kamen, pločice, PVC pod ili itison.

  U zavisnosti od odgovora na pitanja s početka teksta možete izabrati pravo rešenje za renoviranje stare kuće. Ukoliko se odlučite za renoviranje, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  polaganje-drvenog-zavrsnog-sloja.JPG

  Stručni članak 21773
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Obnova, sanacija?

  Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 3948 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
  9.3
  0

  ENVER DELIĆ PREDUZETNIK ZANATSKO USLUŽNA RADNJA DELIĆ GRADNJA NOVI PAZAR


  9.5
  0

  RADSTAN D.O.O. BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)


  9.2
  0

  VVMI Gradnja


  10
  6

  Neograd Inženjering Doo


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana