Za područje

  Sređivanje potkrovlja ili adaptacija mansarde

  Članak je pregledalo čak 2239+ korisnika
  Nedostaje vam prostora, ali imate neiskorišćeno potkrovlje ili tavan? Sređivanje potkrovlja ili adaptacija mansarde može vam obezbediti dodatnog prostora baš onoliko koliko nedostaje, pa i više. Ne bismo li vam i konkretnije pomogli, osim idejom, proverili smo koji sve radovi obuhvataju renoviranje potkrovlja i kako se posla najbolje latiti?
  Stručni članak 2239
  sredjivanje potkrovlja
  Imamo čak 3932 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  1. Stan u potkrovlju i njegove prednosti

  Mansarde su zapravo stanovi u potkrovlju zgrada i nekada su važili za one najslabijeg kvaliteta, jer su bili loše izolovani, zimi hladni, leti vrući, a do njih je obično vodio beskonačan niz stepenica. Međutim, najnoviji trendovi na tržištu nekretnina koliko i u građevinarstvu uopšte, pokazuju da se sa napretkom tehnologija gradnje i promenama životnih navika došlo dotle da su danas stanovi u potkrovlju među najpoželjnijim. Mansarde su sada svetli i prozračni prostori, a zbog krovne konstrukcije i izuzetno prostrani i fleksibilni, vrlo atraktivni naročito za mlađe ljude. Bitan benefit ovih nekretnina je to što se lako i jednostavno mogu redizajnirati pregradnim zidovima.

  Savet stručnjaka iz firme RADING DOO BEOGRAD

  1. Šta je najbitnije uraditi kada je u pitanju adaptacija potkrovlja?

  Kada je u pitanju adaptacija potkrovlja najbitnije je proveriti ispravnost krova, prekontrolisati podnu ploču, vizuelno pregledati drvenu građu, takođe je bitna dobra termička izolacija sa svim potrebnim parnim branama.

  2. Šta biste naveli kao prednosti preuređenja potkrovlja u stambeni prostor?

  - Niska cena izrade stambenog prostora po kvadratu,
  - Više svetlosti,
  - Manje buke.

  3. Koliko vremena je u proseku potrebno za adaptaciju potkrovlja?

  U zavisnosti od vremenskih uslova, za adaptaciju potkrovlja potrebno je oko 60 radnih dana.

  G-din Dejan Avramović, RADING DOO BEOGRAD

  2. Adaptacija tavana

  Adaptacija obično podrazumeva promenu namene nekog prostora. Kada je o tavanima reč, oni su vrlo retko u ranijim vremenima bili uopšte predviđeni za boravak stanara ili stanovanje. Donji delovi kuća su bili sasvim dovoljni za to, a oni su se obično koristili za odlaganje svega i svačega isto koliko su i podrumi služili za skladištenje namirnica i ogreva. Poslednjih decenija se praksa polako menja, naročito ako više generacija ostaje da živi u istom domaćinstvu. Sada mlađi uglavnom biraju potkrovlje, dok stariji ostaju u prizemlju. Međutim, u takvim slučajevima nije dovoljno samo temeljno čišćenje, luftiranje, krečenje ili podaščavanje poda. Adaptacija zahteva niz intervencija, bez obzira na vrstu i tip odabranog arhitektonskog rešenja, a prvenstveno dobru izolaciju krovišta i uvođenje svih instalacija - struje, vode, kanalizacije, grejanja, hlađenja, rasvete i telekomunikacija – rečju, mašinskih, električnih, ventilacionih i vodovodnih vodova. Potom sledi ugradnja krovnih prozora, eventualno vrata za krovnu terasu, postavljanje izolacije debljine 20-30 cm, paropropusne folije, parne brane te aluminijumske ili drvene potkonstrukcije. Plafoni se zatim zatvaraju vatrostalnim knauf-pločama. Sledi izrada poda, najčešće suvog estriha i polaganje podnih obloga. Nakon podizanja pregradnih zidova i krečenja, potkrovlje je spremno za ugradnju kupatilskog i kuhinjskog nameštaja, montiranje pokućstva i raspored nameštaja, čišćenje i na kraju - za veliko finale - useljenje.

  Mansarde su danas svetli, prozračni i prostrani prostori za stanovanje
  Mansarde su danas svetli, prozračni i prostrani prostori za stanovanje

  3. Sređivanje potkrovlja

  U smislu građevinskih radova, renoviranje potkrovlja nije isto što i njegova adaptacija. Obnova potkrovnog stambenog prostora ne znači njegovu prenamenu već sređivanje, u smislu osvežavanja ili eventualne zamene pojedinih elemenata. Osim toga za adaptaciju tavana morate imati stručno urađen kompletan projekt i građevinsku dozvolu. Naročito ako se radi i o posezanju u noseću konstrukciju objekta, a to praktično znači rušenje zidova, probijanje većih otvora za vrata i prozore, promenu krovne konstrukcije, izlivanje betonske ploče ili probijanje ploče radi postavljanja stepeništa.

  Ukoliko se odlučite za renoviranje potkrovlja ili adaptaciju tavana, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 2239
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Obnova, sanacija?

  Imamo čak 3932 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 3932 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
  9
  0

  ZAVRŠNI RADOVI ADAPTACIJE POPOVIĆ SUVI DO


  8.7
  0

  KETY-ANĐO


  9.5
  0

  STEFAN VUČKOVIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNJA LIMKUSS GRADNJA ALEKSANDROVAC-SUBOTICA


  9.3
  0

  Samostalna zanatska radnja Jovanovic


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana