Za područje

  Hidroizolacija temelja kuće

  Članak je pregledalo čak 14388+ korisnika
  Hidroizolacija temelja kuće je neophodna i pouzdana zaštita od uticaja atmosferske vode, vlage te drugih vremenskih nepogoda. Prodor vode svakom objektu može da nanese ozbiljne štete i zato se prosto ne isplati štedeti na takvoj vrsti radova. Posebno su važne hidroizolacija spoja zidova i tla kao i ona na krovu.
  Stručni članak 14388
  hidroizolacija temelja kuce
  Imamo čak 3849 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  1. Zašto je hidroizolacija neophodna?

  Šta sve treba da se izoluje? Balkoni, terase, ravni krovovi, spojevi zgrade, terena i temeljne ploče – svi ovi delovi objekta moraju biti zaštićeni od prodora vode neprekinutim slojem poliuretanske ili bitumenske hidroizolacije. Ugradnja izolacije je takođe neophodna pri sanaciji posledica mraza, grada, snega ili prevelikog zagrevanja koje uzrokuje rastezanje ili pucanje materijala.

  2. Hidroizolacioni materijali

  Hidroizolacija danas može da se vrši pomoću brojnih i različitih novih materijala. Najčešće se koriste poliuretanska i bitumenska hidroizolacija u trakama od kojih se pravi neprekinut sloj tako što im se ivice slepljuju, odnosno, vare. Radi još veće zaštite, ivice traka se vare jedne za druge dodatnim, užim trakama. Trake mogu biti i samolepljive te se lakše postavljaju direktno na konstrukciju. Prednosti poliuretanske folije su i to što je, osim što je 100% vodonepropusna, otporna na sve vremenske uticaje, UV zračenje, temperaturna kolebanja i mehanička oštećenja.   

  Bitumenski premazi kao što su Fragmat ili Ibitol su kompozitne smese koje služe za ugradnju hidroizolacije; to može biti vrućim postupkom oko temelja, postavljanjem lepljivih bitumenskih traka s podlivnom masom te lepljenjem izolacionih ploča. Ove se smese nanose direktno na konstrukciju pre postavljanja bitumenskih traka.

  3. Hidroizolacija podruma s unutrašnje strane

  Klasični načini hiodroizolacije koji se već dugo upotrebljavaju u praksi podrazumevaju ugradnju izolacije s unutrašnje strane objekta, odnosno, na osnovnoj ploči. Cokla se obloži stirodurom, u skladu sa SIST EN 13163, evropskom Direktivom o građevinskim proizvodima. Stirodur XPS se upotrebljava za zaštitu hidroizolacije, a istovremeno služi i kao termoizolacija.

  (1) Temelj i spoljna strana zida objekta se premažu Ibitolom pre ugradnje hidroizolacije. (2) Od visine podrumske ploče, u području cokle do visine od oko 30 cm i iznad temelja i temeljne ploče, postavljaju se bitumenske trake koje se spajaju varenjem. (3) U slučaju da je objekt izložen vodi pod pritiskom, postavlja se dvostruki ili trostruki sloj bitumenskih traka. Broj slojeva hidroizolacije zavisi od dubine objekta.

  4. Pravilno postavljanje hidroizolacije

  Savremenije postavljanje hidroizolacije je takvo da se ploča izoluje sa spoljne strane, odmah uz spoj zemljišta i objekta. Postupak se odvija na sledeći način: (1) ispod temeljne ploče, radi zaštite od prodora i sakupljanja vode koja, kada zamrzne može i da podigne temelje, prvo treba da se postavi polistirenska hrapava ploča s preklopima sa svake strane, debljine 5 do 8 cm. Ona se stavlja preko pripremljene podloge ili podložnog betona. (2) Preko stiropora se lepe samolepljive bitumenske trake kojima se vare preklopi. (3) Sledeći je, preko izolacije, stiropor koji može da bude u tablama 2x10 cm ili 20 cm. (4) Zid se sa spoljne strane premaže Ibitolom, preko koga dolaze bitumenske trake kojima se preklopi zavare, a poslednji dolazi još jedan sloj stiropora. (6) U slučaju da postoji pritisak vode ili hidrostatički pritisak, postavlja se i čepasta folija.

  Čepasta folija za hidroizolaciju temelja
  Čepasta folija za hidroizolaciju temelja

  5. Hidroizolacija ravnog krova

  Zbog direktne izloženosti atmosferskim vodama hidroizolacija ravnog krova je izuzetno važan faktor njegove sigurnosti i dugotrajnosti. Postoje razne vrste ravnih krovova, na betonskim ili drugovrsnim konstrukcijama, ali im je zajedničko to što im kosina mora biti veća od 2% kako se voda ne bi zadržavala na njima, budući da protiv toga nikakva hidroizolacija nije od koristi. Sve u svemu uzev, (1) krovna konstrukcija se prvo mora premazati Ibitolom, (2) preko njega se postavljaju bitumenske trake kao parna membrana, ukoliko ona već nije postavljena s unutrašnje strane. U zavisnosti od zahtevnosti objekta, postavlja se 10 do 25 cm izolacije od stiropora (3) koji je kaširan filcom (4). Zaključni sloj krova izvodi se sa dva sloja bitumenskih traka, pri čemu se prvi zavaruje samo u određenim tačkama, a drugi sasvim, celom dužinom i širinom preko izolacije.

  6. Čepasta folija

  6.1. Čemu služi čepasta folija?

  Čepasta folija, odnosno, površinska membrana se pravi od polietilena velike gustine. Otporna je na pritisak i vodonepropusna. Čepovi, zapravo ispupčenja na površini folije, stvaraju određenu i ujednačenu distancu koja kao "međusloj" štiti određenu površinu. Ova se membrana koristi za hidroizolaciju temelja i upornih/potpornih zidova, spojeva fasade i tla kao i za grede na visini.

  6.2. Čepasta folija - cena

  Koliko košta čepasta folija? Cena čepaste folije zavisi od toga da li je kupujete kao fizičko ili pravno lice, ali i od količine. Uglavnom, kreće se između 1,2 i 1,5 EUR/m2.

  7. Izotekt V4

  7.1. Šta je Izotekt?

  Izotekt ili Izotekt V4 je komercijalni naziv za bitumensku hidroizolaciju koju proizvodi Fragmat, premda se sve više koristi za označavanje bitumenske hidroizolacije uopšte. Izotekt je idealan za staklene mreže koje se inače oblažu bitumenskim smesama. Najviše se koriste za izolaciju stambenih objekata, u jednom ili dva sloja. Ugradnja Izotekta teče jednako kao ugradnja bitumena, s tom razlikom da se Izotekt vari i prekriva preklopima.

  7.2. Izotekt - cena

  Koliko košta Izotekt? Cena Izotekta debljine 3,6 mm je 4-5 EUR/m2 bez ugradnje.

  Hidroizolacija ravnog krova Izotekom
  Hidroizolacija ravnog krova
  Stručni članak 14388
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3849 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana