Za područje
    b2c

    Upis u Katastar nepokretnosti, postupak i cena

    Članak je pregledalo čak 4802+ korisnika
    Objekt se upisuje u Katastar nepokretnosti kada dostigne nivo izgrađenosti na osnovu kojeg se može izmeriti njegova površina. Upis objekta u Katastar može da zatraži vlasnik objekta ili parcele, investitor ili nosilac prava gradnje. Naravno, sam objekt mora biti podignut u skladu sa važećim planom i projektom, odnosno, važećim propisima, pošto u suprotnom upis neće biti odobren.
    Stručni članak 4802
    upis u katastar
    Imamo čak 198 izvođača radova za područje Geometar, geodeta:

    1. Zašto je upis objekta u katastar važan?

    Upis u katastar nepokretnosti je zakonom obavezan. Osnovne svrhe upisa svake nepokretnosti u katastar su dobijanje kućnog broja, uređenje etažne svojine kada su u pitanju stambene zgrade, upis imovine u zemljišne knjige i najvažnije za mnoge - mogućnost sklapanja ugovora, odnosno, vođenje pravnih poslova (kupovina, prodaja, hipotekarni ili neki drugi kredit). Osim ovih, prednosti upisa objekata u katastar uključuju i povećanje tržišne vrednosti te procenu pojedinačne i ukupne vrednosti imovine. 

    2. Postupak upisa u Katastar objekata

    2.1. Kada možete tražiti upis u Katastar objekata?

    Proces upisa u katastar dozvoljen je onda kada se može izmeriti tačna površina objekta. Što se tiče propisa i Katastarske službe, investitor je dužan da podnese zahtev za upis u roku od 30 dana, od finalizacije građevinskih radova, odnosno, u trenutku kada se počne s upotrebom, ako se to dogodi pre završetka građevinskih radova.

    2.2. Katastar objekata i zakonski rokovi

    Investitor mora od ovlašćene geodetske agencije naručiti elaborat za takozvano evidentiranje zgrada i drugih građevina. Uz taj elaborat prilažu se kopija katastarskog plana, izvod iz lista nepokretnosti i dokaz o vlasništvu. Naposletku, dokumentacija se kompletira priznanicama o plaćenim taksama i predaje u roku od 30 dana nakon završetka izgradnje. U slučaju da se objekt izgradi i upiše bez kompletne dokumentacije, smatra se nelegalizovanim. 

    3. Zahtev za kućni broj

    Po novom Zakonu o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 1.3.2018. godine, da bi se mogao podneti zahtev za dobijanje kućnog broja neophodna je upotrebna dozvola. Sam zahtev za kućni broj se podnosi u katastru. Kada upotrebna dozvola postane pravosnažna, nadležni organ tu dozvolu uz geodetski elaborat šalje katastru.

    Katastarska služba ima obavezu da u roku od 7 dana donese rešenje o upisu datog objekta u Katastar i izdavanju kućnog broja. U zavisnosti od toga kako su obeležene ulice i objekti u neposrednom okruženju, dodeljuje se ili ceo broj ili broj sa nekim slovom azbuke. Dodeljen broj i slovo uz naziv ulice se unose u Adresni registar koji vodi i ažurira Republički geodetski zavod.

    Kućni broj se dodeljuje stambenim zgradama i kućama, poslovnim, privrednim i prodajnim objektima i sličnim građevinama te katastarskim parcelama, dok se ne izdaje za pomoćne, poljoprivredne, skladišne i druge zgrade na istoj katastarskoj parceli osim ako se u njihovom sastavu ne nalazi i deo za stanovanje. 
    Važno je da se svaki objekt upiše u katastar nepokretnosti, međutim to nije legalizacija
    Važno je da se svaki objekt upiše u Katastar nepokretnosti, međutim to nije legalizacija

    Nelegalizovani objekti ne mogu dobiti stalni kućni broj što posledično može dovesti do niza problema. Za njih nadležni organ opštine može izdati samo privremeni ili upotrebni broj do okončanja procesa legalizacije. 

    Neophodna dokumenta koja se prilažu uz zahtev su: geodetski snimak i potvrda da je predmetni objekt ucrtan ili predat na ucrtavanje (obe potvrde daje geometar), vlasnički list i kopija lične karte. 

    4. Cena upisa u Katastar objekata

    Zahtev za izdavanje kućnog broja i upis objekta u katastar podnosi se na posebnom obrascu u katastarskoj službi opštine na kojoj se građevina nalazi. Zakonom o republičkim i administrativnim taksama, pod tarifnim broj 215v. određeno je da ova taksa iznosi 2.730 RSD.

    Troškovi nabavke table sa brojem (ili nekog drugog obeležja) i samo obeležavanje ide na trošak vlasnika ili korisnika, odnosno, zakupca katastarske parcele

    Stručni članak 4802
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Geometar, geodeta?

    Imamo čak 198 izvođača radova za područje Geometar, geodeta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 198 izvođača radova za područje Geometar, geodeta
    10
    7

    A Projekt Beograd


    9.4
    0

    Airsurvey


    9.7
    0

    SAMOSTALNI GEODETSKI BIRO BETA BRANKO BJELANOVIĆ PREDUZETNIK BEOGRAD (ZVEZDARA)


    10
    5

    GEODETSKI BIRO TEŠIĆ S I S BEOGRAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana