Za područje

  Čišćenje radijatora, spolja i iznutra

  Članak je pregledalo čak 8943+ korisnika
  Nečistoće se talože kako na radijatoru tako i u njemu. To je naročito slučaj kod prostora između radijatorskih rebara, gde se krpom teže prilazi. Premda to ne utiče na izgled ni estetiku samih radijatora, topao vazduh podiže čestice prašine i širi ih prostorijom, što posebno može da smeta ljudima sklonim respiratornim infekcijama i alergijama. Osim toga, prljavi radijatori mogu da imaju i do 30% nižu toplotnu efikasnost, što nikako nije dobro ni za životnu sredinu, kao ni za račune za grejanje. Na sreću, postoji više jednostavnih trikova za njihovo temeljno čišćenje.
  Stručni članak 8943
  ciscenje radijatora
  Imamo čak 589 izvođača radova za područje Održavanje:

  1. Kada čistiti radijatore?

  Preporučuje se da se radijatori temeljno očiste neposredno pre početka grejne sezone. Ovo će svesti na minimum porast količine prašine a, s druge strane, omogućiti maksimalnu toplotnu efikasnost. Osobama koje pate od astme i drugih hroničnih respiratornih oboljenja preporučuje se da radijatore čiste svake dve nedelje tokom grejne sezone.

  Naravno, ovo se odnosi samo na one priključene na kućni, odnosno, individualni sistem grejanja sa pećima ili kotlovima. Uljani radijatori kao grejna tela se čiste samo sa spoljne strane i to po potrebi, kao i svi drugi elementi pokućstva. Međutim, ako živite u starijem stanu koji ima daljinsko parno grejanje iz toplane, ne preporučujemo da sami skidate radijatore zbog čišćenja iznutra. Prvo, zato što su u starijim zgradama oni obično gusani, stoga kabasti i vrlo teški, a i ventili su im vrlo verovatno „zapekli" ako godinama nisu dirani. Ukoliko odlučite da se njima pozabavite, najbolje će biti da se obratite stručnjacima koji imaju iskustva, znanje, te svu potrebnu opremu i alat za eventualne popravke i intervencije.

  2. Spoljno čišćenje radijatora

  Spoljne površine radijatora su lako dostupne, tako da ih brzo možete obrisati vlažnom krpom. Međutim, pristup nečistoćama između rebara je teži. Za to su potrebni sapunica, odvrtka, metlica, fen za kosu ili usisivač, vlažan peškir i po potrebi posebna četka za čišćenje radijatora.

  Ako je radijator maskiran mrežom ili rešetkom, prvo nju skinite, odvijajući zavrtnje sa zadnje ili bočne strane. Samu rešetku ili mrežu najlakše je oprati pod tušem ili u kadi. Pre čišćenja mesta između rebara, podmetnite vlažan peškir ispod radijatora; prašina ili mace koje otpadnu zalepiće se za njega i neće se raznositi dalje po prostoriji. Upotrebite uzan nastavak za crevo usisivača ili četku i usisajte sve dostupne delove ili sve izduvajte fenom za kosu. Biće najbolje da usisavate potezima odozdo ka gore. Zatim ponovo pređite preko celog radijatora vlažnom pa suvom krpom.

  Ne zaboravite na prostor između radijatora i zida.

  3. Četka za čišćenje radijatora

  Ako želite temeljnije čišćenje, tu je i četka za ručno čišćenje radijatora, koja bolje od obične krpe uklanja nagomilanu prljavštinu. Ove četke se prave sa drškama različitih dužina i raznih su oblika kako bi odgovarale različitim tipovima radijatora. Ove četke su od kozje dlake ili sa posebnim slojem od mikrovlakana na koji prašina dobro prianja.

  4. Čišćenje radijatora parom

  Ako je radijator posebno prljav, biće potrebno „teže naoružanje“: parni čistač. I u ovom slučaju postavite ispod radijatora mokar peškir da uhvati nečistoće, a zatim počnite da čistite parom odozgo nadole. Pazite na to da se ne zadržavate suviše dugo na pojedinim mestima, da lak ne bi počeo da se ljušti, već se, ako bude bilo potrebe, bolje više puta vratite na te problematične tačke.

  5. Čišćenje radijatora iznutra

  Naravno, nečistoće se ne zadržavaju samo spolja, već se talože i unutar cevi. Talog, kamenac, rđa i buđ smanjuju efikasnost radijatora. Da biste očistili radijatore iznutra, prvo dobro zatvorite sve ventile i otkačite radijator. Postavite veću kantu i pažljivo ispustite svu vodu koja je ostala u njemu. Potom radijator iznesite napolje ili stavite u kadu, koju ste prethodno zaštitili peškirom.

  Da bi čišćenje bilo što efikasnije, ceo radijator izudarajte drvenim štapom ili gumenim čekićem da bi se čvrste čestice nečistoća odvojile sa zidova cevi.

  Napunite radijator vrelom vodom u koju ste dodali malo limunske kiseline ili sode bikarbone i ostavite da tako odstoji bar pola sata. Potom prikačite crevo i pustite da ispire unutrašnjost sve dok bistra voda ne poteče iz njega.

  6. Farbanje radijatora

  Sa godinama, boja na radijatorima često postaje žućkasta, tako da im je neophodno farbanje u izvesnim intervalima. Za to je pogodna posebna boja za radijatore, otporna na visoke temperature koliko i na njene promene. Prvo dobro očistite i osušite radijator, a zatim nanesite boju malim valjkom. Za teško dostupne delove koristite specijalnu zakrivljenu četku sa produženom drškom.

  Ukoliko se odlučite za čišćenje i/ili farbanje radijatora, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 8943
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Održavanje?

  Imamo čak 589 izvođača radova za područje Održavanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 589 izvođača radova za područje Održavanje
  10
  1

  TVINELECTRIC


  10
  8

  DRAŽA 83


  9.2
  0

  RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA MAKI-MAR SVETOMIR USKOKOVIĆ PR VRTIŠTE


  9.8
  0

  HERBA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana