Za područje
    OTP banka
    Danas se kuhinje ne mogu zamisliti bez aspiratora. Aspiratori su uređaji koji su zaduženi za izbacivanje neželjenih mirisa od pripreme hrane, a osim ventilacije snižavaju temperaturu u kuhinji tokom kuvanja, imaju ugrađenu rasvetu koja nam pomaže tokom kuvanja i čišćenja. A kada smo već kod čišćenja, da li znate kako se čiste aspiratori?
    Stručni članak 268
    ciscenje aspiratora
    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje:

    Aspiratori su vrlo korisni „pomagači“ u kuhinji - uklanjaju mirise i isparenja koja nastaju tokom pripreme hrane, a naročito su značajni u manjim stanovima gde je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom. Međutim, oni se, ukoliko se ne održavanju, mogu brzo začepiti masnoćom i prljavštinom. Prljav aspirator je nefunkcionalan aspirator - manje je prohodan a kuhinja je, iako je uključen, ispunjena mirisima od kuvanja. Ti mirisi lako se uvlače u garderobu, kosu, a ako je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom, i u nameštaj.

    Aspiratori su jednostavni uređaji koji vam mogu služiti decenijama ako ih redovno i pravilno čistite.

    Sigurno vam je poznata lepljiva žućkasta smesa koja se skuplja na aspiratoru. Uzrokuju je masnoće od hrane u kombinaciji sa prašinom iz stana koju filter usisava zajedno sa parom. Ova lepljiva smesa otežava protok vazduha, smanjujući efikasnost aspiratora. Vremenom, ako se ne čisti, može da opteretiti motor ventilatora aspiratora. Što se duže izbegava čišćenje aspiratora, on će sve slabije vršiti svoju funkciju. Formiranje lepljivog sloja možemo zaustaviti samo redovnim i pravilnim čišćenjem aspiratora.

    Prljav filter aspiratora
    Formiranje lepljivog sloja možemo zaustaviti samo redovnim i pravilnim čišćenjem aspiratora.

    A kako se čiste aspiratori?

    Aspiratore je potrebno čistiti i spolja i iznutra. Kada se čiste aspiratori? Najbolje je na četiri meseca, a ako puno vremena provodite u kuhinji, može i učestalije (jednom mesečno). Najvažnije je da njegove funkcionalne delove: filter, cirkulišući ventilator i vazdušni kanal, uvek održavate čistim.

    Počećemo od metalnog filtera koji “hvata” čestice masnoće iz šerpi/tiganja ispod njega i u prvim je redovima borbe protiv neželjenih mirisa. Neki filteri su jednodelni, a neki imaju dva dela. Prvo je neophodno isključiti aspirator a potom skinuti višekratni filter/filtere (na većini aspiratora potrebno je pritisnuti bravicu ili dugme kako bi “oslobodili” filter). Nekad je potrebno samo izvući filter. Ako niste sigurni šta je potrebno uraditi kod vašeg modela aspiratora, pogledajte u uputstvu za upotrebu.

    Skidanje filtera aspiratora
    Na većini aspiratora potrebno je pritisnuti bravicu ili dugme kako bi “oslobodili” filter.

    Kod novijih modela, filteri se mogu prati u mašini za sudove, na uobičajenom programu. Ako je nemate možete ih oprati ručno u toploj vodi sa deterdžentom za sudove. Na koji god način da ih perete, potrebno je da ih ocedite i dobro osušite pre nego što ih vratite na mesto.

    Kada govorimo o ručnom pranju filtera, najbolje je prvo potopiti filtere u vruću vodu kako bi omekšali masnoće, a potom ih istrljati četkom ili sunđerom za sudove. Mnoge domaćice u ovu svrhu koriste i sodu bikarbonu. Prvo napune sudoperu vrućom vodom, dodaju u istu dve velike kašike deterdženta za sudove, polovinu kesice sode bikarbone, te dobro promešaju. Filtere potope u navedeni rastvor i ostave da se masnoće razgrade 20-ak minuta. Potom filtere isperu toplom vodom i obrišu suvom krpom pre nego ih vrate u aspirator.

    Filtere možete vratiti u aspirator tek kada budu u potpunosti suvi.
    Pranje filtera aspiratora
    Filtere aspiratora možete oprati ručno u toploj vodi sa deterdžentom za sudove.

    Ukoliko imate aspirator koji vazduh u kuhinji osvežava recirkulacijom, a ne estrakcijom (o razlici će biti više reči u nastavku), onda on poseduje filtere sa aktivnim ugljem koji neutrališu neprijatne mirise. Njih je potrebno redovno menjati, najbolje u rasponu od tri do šest meseci, zavisno od učestalosti kuvanja. Zašto? Ugljeni filteri za aspiratore apsorbuju mirise na svojoj površini, ali se tu i čestice zadržavaju, te se efikasnost apsorpcije sa korišćenjem smanjuje.

    Dok su mrežasti filteri u mašini za sudove ili potopljeni u sudoperi, iskoristite vreme da očistite unutrašnjost aspiratora. Prljavština i masnoća tokom vremena prolaze kroz filtere, te je unutrašnje površine aspiratora potrebno prebrisati sunđerom i neabrazivnim sredstvom. U ovu svrhu možete koristiti i odmašćivač u spreju, meku krpu ili papirni ubrus. Poprskajte površine odmašćivačem i ostavite da deluje oko 15-ak minuta. Obrišite odmaščivač papirnim ubrusom ili suvom pamučnom krpom. Zatim natopite čist papirni ubrus ili pamučnu krpu u toplu vodu i prebrišite još jednom površine kako bi uklonili preostalo sredstvo za čišćenje. Unutrašnji zidovi aspiratora treba da budu u potpunosti suvi pre nego što vratite filter.

    Treći korak jeste čišćenje spoljašnjosti. I u ovu svrhu najbolje je koristiti meku krpu ili sunđer i neabrazivni deterdžent. Zašto? Jer većina aspiratora ima završnu obradu od nerđujućeg čelika koji se može oštetiti grubim sunđerom i jakim, abrazivnim hemikalijama. Suvom krpom ili papirnim ubrusom je potrebno još jednom prebrisati spoljašnjost kako ne bi ostali tragovi od vode. Trebalo bi da bude dovoljno čišćenje na nedeljnom nivou.

    Čišćenje spoljašnjosti aspiratora
    Važno je i spolja čistiti aspirator.
    Za završni sjaj spoljnih površina aspiratora upotrebite dve kapi maslinovog ulja na krpi od mikrovlakana.

    Još jedan korak koji je bitan prilikom održavanja kuhinjskih aspiratora jeste redovno čišćenje izduvnih odvoda. Ovo se naravno primenjuje ukoliko aspirator osvežava vazduh ekstrakcijom, odnosno kada je izduvni odvod spojen sa otvorom u zidu ili prozorom. Izduvni odvod je najbolje čistiti na svakih šest meseci jer se u njemu talože masnoća i prljavština. Za čišćenje izduvnog odvoda i aspiratora generalno najbolje je angažovati stručnjake, a pomoć vam može pružiti hausmajstor.

    Hausmajstor čisti aspirator
    Nekada je ipak bolje čišćenje aspiratora prepustiti profesionalcu.

    Koliko košta hausmajstor? Hausmajstor naplaćuje svoj rad prema vrsti posla, potrebnog materijala i vremena.

    Kome poveriti poslove popravki i održavanja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim servisima i hausmajstorima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Kada se govori o održavanju aspiratora, važno je napomenuti još jednu činjenicu. Prilikom pripreme hrane potrebno je podesiti aspirator na odgovarajuću jačinu. Nije uvek potrebno da aspirator radi na maksimalnoj jačini, već samo kada se hrana dugo prži. Ukoliko samo kuvate namirnice, najmanja jačina aspiratora bi trebala da bude dovoljna da se ukloni nastala para.

    Koji aspirator odabrati?

    Ukoliko ste u procesu kupovine aspiratora, sigurno postoji dilema koji aspirator odabrati?

    Vratićemo se na priču od gore. Postoje dve vrste aspiratora: aspiratori koji odvode vazduh (ekstrakcija) i aspiratori koji vrše recirkulaciju vazduha. Drugi imaju ugljenični filter koji se ne pere već menja.

    Odvodni, ventilacioni aspiratori (oni koji rade principom ekstrakcije) smatraju se boljim izborom jer obezbeđuju efikasnu primenu usisavajuće snage aspiratora. Rade po jednostavnom principu: kuhinjska para se uvlači, nečistoće i mirisi se zadržavaju u filteru i izbacuju napolje putem ventilacione cevi. Lako se zaključuje da je za ugradnju ovakvih aspiratora potrebno bušenje zida i postavljanje cevi za odvod. 

    Sa druge strane, aspiratori koji vrše recirkulaciju vazduha jesu aspiratori bez odvoda. Oni uvlačenjem vazduha kroz filter od aktivnog uglja na kome se zadržavaju masnoće, mirisi i nečistoće pročišćavaju vazduh i vraćaju ga nazad u kuhinju. Aspiratori bez odvoda se ugrađuju u domaćinstvima gde se ventilaciona cev ne može sprovesti napolje, npr. u stambenim jedinicama. Njihova prednost je što troše znatno manje energije, a nedostaci što proizvode više buke od odvodnih, iziskuju jači motor, a filteri se uklanjaju.

    Aspirator bez odvoda
    Aspiratori bez odvoda se ugrađuju u domaćinstvima gde se ventilaciona cev ne može sprovesti napolje.

    Prema tome kako se montiraju, aspiratore delimo na samostojeće i ugradne koji se postavljaju ispod ili unutar kuhinjskog elementa.

    Prema tome gde se ugrađuju, razlikujemo: zidne aspiratore (montiraju se na zid uspravno ili vodoravno), ostrvske aspiratore (montiraju se u centralni deo kuhinje, iznad kuhinjskog ostrva), plafonske aspiratore (montiraju se na plafon kuhinje), stone aspiratore (izvlače se iz radne površine po potrebi pritiskom na dugme).

    Postoje i aspiratori sa dimnjakom koje karakteriše dug ventilacioni otvor koji se proteže do plafona.

    Pitanje koje vam se sigurno nameće jeste koje snage treba da bude kuhinjski aspirator? Usisna snaga ventilatora se može definisati kao količina vazduha, izražena u kubnim metrima, koja prođe kroz uređaj tokom sat vremena. Da biste saznali koja snaga aspiratora će vam odgovarati, možete se koristiti jednostavnom formulom. Prvo je potrebno da pomnožite visinu, dužinu i širinu kuhinje - dobićete zapreminu kuhinje izraženu u kubnim metrima. Dobijenu zapreminu pomnožite sa šest. To je minimalna snaga aspiratora koja je potrebna za vašu kuhinju. Zapreminu pomnožite i sa 12, to je maksimalna potrebna snaga aspiratora. Primera radi, ako je vaša kuhinja zapremine 50 m3(5x5x2), minimalna snaga aspiratora treba da bude 300m3/h, a maksimalna potrebna snaga aspiratora 600m3/h.

    Kuhinjski aspirator sa svetlom
    Ugradni aspiratori se postavljaju ispod ili unutar kuhinjskog elementa.

    A kojih dimenzija treba da bude aspirator? Neka vam polaznica bude veličina vašeg šporeta. Veličina aspiratora treba da odgovara površini šporeta, ali da prelazi ivice šporeta kako bi dobro pokupio sve mirise.

    Još jedna odlika aspiratora jeste bučnost, odnosno nivo buke koji proizvode. Aspiratori proizvode buku od 40 do 70 dB.

    Cena aspiratora se kreće od 80 do 900 EUR, mada se može reći da aspirator za kuhinju klasičnih dimenzija najčešće košta oko 150 EUR. Zidni aspiratori su najpristupačniji, a ostrvski ubedljivo najskuplji.

     

     

     

     

    Stručni članak 268
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Održavanje?

    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje
    10
    1

    TVINELECTRIC


    9.6
    0

    MOJ GRAD 021 DOO NOVI SAD


    8.8
    0

    KDS SYSTEM DOO


    9.1
    0

    POMEC DOO BEOGRAD-VRAČAR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana