Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Zašto je neophodno dihtovanje prozora?

  Članak je pregledalo čak 738+ korisnika
  Prozori predstavljaju slabu tačku u izolacionom omotaču kuće. Zaptivanje ili dihtovanje okvira prozora, sa spoljne i unutrašnje strane, vrši se pri samoj ugradnji, ali tokom vremena, iz najrazličitijih razloga, popušta i pojavljuju se, takozvani, toplotni mostovi – tačke kroz koje prolazi toplota i time nastaju toplotni, a samim tim i energetski gubici. Onda kada je zaptivanje dobro, topao vazduh ostaje u prostoru, pa se računi za grejanje mogu smanjiti čak za oko 20%. Pored toga, zadihtovani prozori takođe zadržavaju prašinu, vlagu, buku i smanjuju promaju. Jasno je stoga da u određenim vremenskim intervalima zaptivanje, odnosno, dihtovanje, treba ponavljati da bi nepropusnost prozora ostala na željenom nivou.
  Stručni članak 738
  11
  Imamo čak 528 izvođača radova za područje Održavanje:

  1. Kada treba ponavljati zaptivanje prozora?

  Ako je okvir prozora oštećen, ako imate problema sa mehanizmom za otvaranje, ako staklo više ne dihtuje kako treba te stvara toplotne gubitke ili akumulira vlagu i buđ, najbolje će biti da popravite ili zamenite ceo prozor.

  Pre zamene gumenih traka dobro proverite stanje celog prozora.

  Ukoliko ove promene nisu tako uočljive te niste sigurni da li treba nešto da preduzimate ili ne, savetujemo da probate jednostavan test: ubacite list papira između krila i okvira prozora i zatvorite ga. Ako se papir ne cepa kada ga povučete i lako izvlači sa bilo koje strane, to je jasan znak da tuda prolazi i vazduh i da je vreme da se zaptivanje ponovi, odnosno, da se dihtung-trake promene. Uopšteno govoreći, njih treba menjati svakih 7-10 godina, bez obzira na to da li su u pitanju drveni, PVC ili aluminijumski prozori.

  2. Kako se menjaju dihtung-trake na prozorima?

  Zamena dihtung-traka na prozorima zahteva preciznost i pravi alat, pa predlažemo da se posla ne prihvatate sami ako nemate ni veštinu ni iskustva. Naročitu komplikaciju može da predstavlja dihtovanje sa spoljne strane; ako se koristi silikonska masa ona mora biti od vrste otporne na uslove spoljne sredine i utisnuta tačno uz ivice prozorskog okvira. Ako se stavlja pur-pena, ona takođe treba da je za spoljnu upotrebu, a kada se postavlja mora se precizno dozirati jer se širi, pa ne bi valjalo da je bude previše i da curi niz fasadu. Sve će biti mnogo brže i lakše ako angažujete nekog od naših stručnjaka, budući da oni tačno poznaju vrste materijala za zaptivanje i potrebne količine.

  Ukoliko ipak rešite da se okušate i radove završite samostalno, biće vam potreban nov materijal za dihtovanje prozora te makaze/skalpel i lepak (ako nisu u pitanju samolepljive trake). Na tržištu se sada mogu naći razne vrste i tipovi, pa se posavetujte sa prodavcem koji bi bili najpogodniji za prozore koje imate. S unutrašnje strane se najčešće postavljaju sunđeraste, gumene i silikonske trake ili aluminijumske lajsne (kaljeni duraluminijum), samolepljive ili lepljene, raznih prečnika (najčešće 2 mm i 5 mm), pljosnate ili okrugle, dok se za spoljnu stranu obično bira silikonska smesa ili pur-pena.

  Pažljivo uklonite stare trake i očistite područje sapunicom ili nekim drugim sredstvom za odmašćivanje. Na taj ćete način odstraniti sve nečistoće koje sprečavaju potpuno prijanjanje traka i skraćuju im vek trajanja. Pažljivo izmerite i isecite novu traku i postavite je duž žlebova. Pritisnite traku da se što bolje uhvati za podlogu i tako, deo po deo, radite do kraja, odnosno, dok ne završite ceo okvir.

  3. Silikonske trake za prozore

  Najbolje zaptivanje se vrši silikonskim trakama, koje se postavljaju direktno u očišćen žleb bez lepka. Ovakav dihtung može da potraje i do 10 godina. Silikonske trake su takođe zgodne zbog održavanja prozora, jer se lako mogu skinuti i zatim nakon pranja prozora ponovo vratiti.

  4. Samolepljive trake za prozore

  Samolepljive trake se lakše postavljaju pošto odgovaraju i prozorskim okvirima bez žlebova, ali su slabijeg kvaliteta, naročito sunđeraste, zbog izloženosti vlazi i temperaturnim kolebanjima. Praktično, mogu da služe za jednu do dve sezone, a zato su i jeftinije. Takođe, pri održavanju, treba paziti da se ne prefarbaju ili prelakiraju.

  5. Održavanje zaptivenosti prozora

  Da bi prozori dihtovali što bolje, odnosno, da bi i trake koje ste postavili potrajale, redovno ih čistite kad i prozore i po potrebi menjajte. One ne treba da dolaze u dodir sa kiselinama ni abrazivnim sredstvima, pošto ih „razjedaju“, a povremeno proveravajte da nema vlage ili buđi.

  Gumene trake možete dodatno zaštititi posebnim premazima.
  Stručni članak 738
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 528 izvođača radova za područje Održavanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 528 izvođača radova za područje Održavanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 528 izvođača radova za područje Održavanje
  9.4
  0

  POSEIDON FACILITIES MANAGEMENT


  9.5
  0

  EKO-JAZ


  10
  1

  Jelena Petrović Pr Clean Home 034


  9.7
  0

  KRONE SERVICE DOO NOVI SAD


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE ODRŽAVANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana