Za područje

    Zašto dezinsekciju i deratizaciju morate izvršiti u svom domu?

    Članak je pregledalo čak 909+ korisnika
    Dom je mesto u kojem provodimo najviše vremena, u njemu spavamo, jedemo, uživamo u slobodnom vremenu uz relaksaciju ili druženje, a sve češće obavljamo i svoje radne zadatke - dakle to je mesto koje treba da nam pruži mir, sigurnost i bezbednost. Međutim, kućnu idilu često znaju da naruše neželjeni gosti - ne pričamo o nepozvanim rođacima ili prijateljima, već o glodarima i različitim insektima koji izazivaju ne samo materijalne štete, već predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje. Oni se efikasno rešavaju dezinsekcijom i deratizacijom...
    Stručni članak 909
    dezinsekcija i deratizacija
    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje:

    Slično zvuče a drugačije znače - dezinsekcija i deratizacija. U nastavku ćemo detaljnije objasniti ova dva pojma i zašto je važno da ih redovno sprovodite u svom domu ili poslovnom prostoru.

    Savet stručnjaka iz firme DRAGAN PETROVIĆ PR, USLUGE ČIŠĆENJA MIRA BLJESAK, NOVI SAD

    1. Firma MIRA BLJESAK nudi usluge održavanje celokupnih zgrada, šta ovaj paket tačno obuhvata?

    Održavanje higijene celokupnih zgrada podrazumeva: nedeljne, mesečne i godišnje poslove

    Ukoliko se odlučite da angažujete našu firmu za održavanje zgrade, paket obuhvata sledeće usluge: 
    skidanje paučine, čišćenje stepeništa i hodnik, brisanje staklenih površina, brisanje gelendera, brisanje prekidača za svetlo, brisanje lift kabine, brisanje prilaza i prolaza u podrum, brisanje stepeništa i hodnika, brisanje TV i elektro ormarića, brisanje sandučića, čišćenje ispred ulaza i okolo zgrade. 

    2. Što se tiče usluga čišćenja poslovnog prostora, šta sve ovaj paket obuhvata, da li ovde spadaju i neka manja održavanja biljaka/zelenih površina?

    Održavanje higijene poslovnih prostora obuhvata: 

    skidanje paučine, brisanje radnih stolova i kompjuterske opreme na njima, brisanje simseva, brisanje staklenih površina, održavanje čajne kuninje, brisanje sanitarnih čvorova, dopuna tečnog sapuna, toalet i ubrus papira, brisanje podnih površina, brisanje vrata i štokova od vrata, brisanje kancelarijskih stolica i nameštaja, dubinsko, pranje nameštaja i etisona, pražnjenje kanti i iznošenje smeća, u dogovoru sa naručiocem zalivanje biljaka, cveća...

    3. Šta tačno podrazumeva mašinsko čišćenje podova?

    Mašinsko čišćenje podnih površina podrazumeva čišćenje raznih naslaga prljavštine posle građevinskih radova kao što su: glet masa, kreč, malter, lepak itd., higijenski zapušteni podovi, pa čak i redovno održavani podovi ručno ne mogu biti očišćeni kao mašinski. 

    Mašinski se mogu prati: fiksni etison, keramika, gumeni glatki podovi, glatki betoni itd

    Mašinsko čišćenje podnih površina je mnogo brži i efikasniji način čišćenja. 

    4. Da li u svojoj ponudi imate usluge dezinsekcije i deratizacije?

    Imamo i ovu uslugu u ponudi i radili smo na terenu. 

    G-din Dragan Petrović, DRAGAN PETROVIĆ PR, USLUGE ČIŠĆENJA MIRA BLJESAK, NOVI SAD

    Zašto je važna dezinsekcija?

    Pre nego što istaknemo sve benefite dezinsekcije, prvo ćemo je definisati. Dezinsekcija obuhvata različite mere koje se sprovode u cilju smanjenja populacije, zaustavljanja razmožavanja i suzbijanja štetnih insekata.

    Bubašvabe, mravi, stenice, bubaruse su insekti koji najčešće nastanjuju naše domove. Oni mogu predstavljati prave „rezervoare“ zaraze, neretko su izazivači brojnih alergijskih reakcija, a mogu se javiti i kao paraziti na telu čoveka.

    Osim toga što su prenosioci uzročnika raznih zaraznih bolesti, što je svakako primarna šteta koju izazivaju, insekti kontaminiraju površine preko kojih prelaze, te im nije strano da nanesu materijalne štete. Ovo je pogotovo slučaj ukoliko se jave u skladištima hrane, oni je kontaminiraju te izazivaju veliku materijalnu štetu jer takva hrana nije bezbedna za upotrebu te stoga ni za plasman na tržište.

    Insekti imaju izraženu sposobnost da se vešto sakriju i nastane različita mesta u domu ili poslovnom prostoru - bilo da su to pukotine u parketu, pa čak i dušek na kojem spavate. Vrlo je moguće da insekte već imate u svom domu jedno izvesno vreme, a da to niste primetili. Na primer, možda ste se ujutro budili sa crvenilom i otocima, ne sluteći da su uzročnici toga stenice koje nastanjuju dušeke na kojima spavamo. 

    Insekti u dušeku
    Insekti imaju izraženu sposobnost da se vešto sakriju, čak i u dušeku na kojem spavate

    Još jedan prizor koji nažalost nije redak scenario jesu mravi u blizini hrane. Svakako prvo treba da sklonimo hranu koja ih je namamila ali samo tim potezom nećemo sprečiti da se oni pojave ponovo - mravi znaju da su tu jednom našli hranu, te će je sigurno tražiti opet. Dezinsekcija se i u ovom slučaju pokazala kao jedino rešenje. 

    Mravi u šećeru
    Još jedan prizor koji nažalost nije redak, jesu mravi u blizini hrane

    Štetočine koje takođe mogu izazvati velike probleme su ose i stršljenovi koji se najčešće nastanjuju na tavanima, a čiji ujed nije nimalo bezazlen.

    Zašto je važna deratizacija?

    Pre nego što više reči bude o prednostima deratizacije, važno je objasniti šta ona podrazumeva. Deratizacija je jedino pouzdano rešenje kada je u pitanju suzbijanje miševa i pacova. Nijedna druga mera ne daje dugoročne rezultate, već se problem sa štetočinama rešava samo polovično i kratkog je daha.

    Deratizacija je mera koja direktno utiče na suzbijanje širenja zaraznih bolesti. Naime, glodari prenose mikroorganizme kojima mogu da zaraze ljude, kućne ljubimce ili domaće životinje, ukoliko je poljoprivredni objekat u pitanju. 

    Glodar u kući
    Ono što karakteriše glodare jeste rasprostranjenost, jer se brzo razmnožavaju

    Kao i insekti, pored toga što ugrožavaju ljudsko zdravlje, glodari izazivaju materijalne štete. Ukoliko su se nastanili u vašoj kuhinji, kontaminiraće hranu koju u tom slučaju odmah morate da bacite, a ukoliko se usele na tavan, mogu čak izgrickati grede i izazvati potencijalnu opasnost.

    Ono što karakteriše glodare je to da su veoma rasprostranjeni jer se brzo razmnožavaju, te su preventivne mere od izuzetne važnosti. Poješće sve što im se nađe na putu. Najveće štete zapravo nanose svojim izmetom i mokraćom, jer izlučevinama prljaju hranu i prostor. Mesta koja glodari koriste kao ulaz u unutrašnjost prostora u kojima živimo i radimo su kanalizacione, vodovodne i toplotne cevi.

    Princip uradi sam nije delotvoran

    Prva zamisao koja se ljudima javlja jeste da, ako primete insekte u svom domu ili radnom prostoru, odu u specijalizovanu apoteku i kupe sredstvo kojim će isprskati površine. Međutim, ovo svakako nije rešenje na duge staze jer laici teško mogu da prepoznaju izvor i legla insekata, te prskaju insekte samo kad ih vide. Ključno mesto, to jest mesto gde se oni razmnožavaju ostaje neugroženo te ovim potezom ništa nismo uradili, imajući u vidu da se insekti vrlo brzo razmnožavaju i da jedan imago daje veliki broj jedinki. 

    Termiti napadaju drvo
    Insekti nanose materijalne štete

    Ukoliko je reč o deratizaciji, takođe sami ne možemo puno da uradimo. Ukoliko na primer postavimo mišolovku, uhvatićemo samo jednog glodara dok će ostali, ukoliko ih ima, nastaviti da se nesmetano razmnožavaju i izazivaju pretnju po ljudsko zdravlje i materijalnu imovinu.

    Redovne mere dezinsekcije i deratizacije se sprovode u cilju prevencije pojave štetočina koje predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje i materijalnu imovinu. Ukoliko se ove mere ne sprovode, postoji velika šansa da će doći do neželjenih scenarija. Važno je napomenuti, ne treba čekati da se problem već stvori, nego preventivno suzbiti mogućnost pojave insekata i glodara, jer u ovom slučaju važi ona stara - bolje sprečiti nego lečiti!

     

    Stručni članak 909
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Održavanje?

    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 599 izvođača radova za područje Održavanje
    9.2
    0

    RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA MAKI-MAR SVETOMIR USKOKOVIĆ PR VRTIŠTE


    8.7
    0

    Pipes and Lines


    9.8
    0

    HERBA


    9.1
    0

    POMEC DOO BEOGRAD-VRAČAR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana