Za područje
  OTP banka

  Drveni, aluminijumski ili PVC prozori?

  Članak je pregledalo čak 2724+ korisnika
  Kada pri gradnji nove kuće dođe trenutak za izbor prozora, uvek se pojavi i nedoumica koje uzeti: drvene, aluminijumske ili PVC? Reći ćemo šta mislimo na tu temu, pa se nadamo da će vam biti od pomoći.
  Stručni članak 2724
  termopropusnost prozora
  Imamo čak 1768 izvođača radova za područje Prozori:

  Prednosti i slabosti drvenih prozora

  Velika prednost drvenih prozora je drvo koje je prirodan i ekološki materijal i za njegovu izradu se upotrebljava mala količina energije. Drvo je lepo, a u domu stvara prijatanost i domaćinsku atmosferu. Isto tako, drvo pozitivno utiče na zdravlje i dobro raspoloženje ljudi. Osim toga, drvo je odličan izolator, pa drveni prozori obezbeđuju termoizolaciju prostora. Naposletku, drvo uravnotežuje vlagu u svakom objektu.
  Ako su drveni prozori površinski zaštićeni, stabilni su i održavanje im nije zahtevno, jer ih ne morate često lakirati ili farbati.
  Cena jednokrilnog drvenog prozora, dimenzija 100x100 cm, s dvoslojnim staklom (termoprovodljivost U=1,2 W/m2K) je između 80 i 125 EUR.

  drvo-prozori.jpg

  Savet stručnjaka iz firme SZR ROLO MONT VRŠAC

  1. Koja je prednost PVC prozora nad aluminijumskim i drvenim?

  Prednost polivinilhlorida ili kraće PVC-a u odnosu na sve druge materijale je prvenstveno zvučna i topotna izolacija koja je napredovala poslednjih decenija i kod kvalitetnih PVC profila dostigla superiorne nivoe zaštite za domove, a zatim i poslovne prostore. Propisi koji se tiču energetske efikasnosti odnose se samo na PVC stolariju, za koju se krediti jedino i odobravaju, jer jedino takvi prozori drže toplotu unutra, a ujedno ostavljaju zvuke spolja. Sa stanovišta održivog razvoja, PVC prozori su trenutno najbolje rešenje sa svojim termo-izolacionim svojstvima; pri tom se i recikliraju i lako preoblikuju. Veća energetska efikasnost znači manje račune za grenjanje odnosno hlađenje.

  Ekonomičnost je često presudan razlog opredeljivanja za PVC jer su čak i najbolji profili sa višestrukim komorama i višeslojnim staklima pristupačniji od drugih materijala poput aluminijuma, a često podjednako ispunjavaju potrebe ili više odgovaraju zahtevima kupca. Najbolji profili, od izrazito kvalitetnog PVC-a, sa čvrstim i stabilnim okovima, koji imaju višegodišnju garanciju, uglavnom su od renomiranih nemačkih proizvođača.

  2. Šta Vi kao stručnjak preporučujete svojim klijentima?

  Preporuka klijentima je da tokom odabira stolarije obrate pažnju na sledeće stavke:

  1. KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI
  2. NA BROJ KOMORA
  3. UGRADNU DUBINU, ODNOSNO, ŠIRINU PROFILA
  4. ZVUČNU IZOLACIJU
  5. OKOVE
  6. GARANCIJE

  PVC ojačan čelikom je postao najzastupljeniji materijal za izradu stolarije zbog čega se i naši kupci najčešće odlučuju za njega pri izradi prozora, balkonskih i ulaznih vrata.

  g.G-din Mićo Vukmirović, SZR ROLO MONT VRŠAC

  Prednosti i slabosti aluminijumskih prozora

  Aluminijumski se prozori najčešće koriste u novogradnji, ne bi li se dobio moderan izgled kuće, u kombinaciji s modernim fasadama.
  Aluminijumski prozori su maksimalno zaštićeni od vremenskih prilika i neprilika, i zato otporni i izdržljivi, dok im je rok trajanja, bez preteranog održavanja, vrlo dug. Ovi se prozori ne deformišu pri promenama temperature, a njihova je boja postojanija u poređenju s drvenim ili PVC prozorima.
  Velika slabost ALU prozora je to što se njima ne dostiže izolativnost drvenih ili PVC prozora (oko K = 2,2). Zbog slabe izolativnosti ponekad se na prozorima stvara kondenzacija. Takođe, ALU prozori su skuplji od ostalih tipova. Poređenja radi, negde su i 40% skuplji od PVC prozora.
  Cena jednokrilnog ALU prozora, dimenzija 100x100 cm, s dvoslojnim staklom (termoprovodljivost U=1,1 W/m2K) je oko 140 EUR.

  alu-prozori.jpg

  Prednosti i slabosti PVC prozora

  Kupci najčešće posežu za PVC prozorima jer im je cena povoljnija i ne zahtevaju mnogo održavanja.
  PVC prozori ispunjavaju i najstrožije zahteve energetske efikasnosti gradnje pošto im je izolativnost odlična.
  PVC prozori se smatraju lošijim estetskim rešenjem; osim toga, plastika nije ekološka, prirodna, pa je time manje zdrava. Pri zagrevanju derivati plastike mogu isparavati s okvira prozora i kompromitovati kvalitet vazduha u prostorijama.
  Cena jednokrilnog PVC prozora, dimenzija 100x100 cm, s dvoslojnim staklom (termoprovodljivost U=1,4 W/m2K) je oko 150 EUR.

  pvc-prozori.jpg

  Ukoliko vas zanimaju prozori, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 2724
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 1768 izvođača radova za područje Prozori:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Prozori?

  Imamo čak 1768 izvođača radova za područje Prozori:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1768 izvođača radova za područje Prozori
  9.2
  0

  Alu-tim mont


  9.8
  0

  VLADAN JANKOVIĆ PR, STOLARSKA RADNJA STOLARIJA JANKOVIĆ, SMEDEREVO


  10
  7

  SUNCE MARINKOVIĆ DOO KRAGUJEVAC


  8.6
  0

  PTP HRAST OD KIKINDA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana