Za područje
    OTP banka

    Montaža prozora: kako ugraditi prozor?

    Članak je pregledalo čak 2514+ korisnika
    Danas je na tržištu dostupno mnogo vrsta i tipova prozora visokog kvaliteta raznih proizvođača, ali ako se postave nepravilno i nestručno, neće biti ni od kakve koristi. Prozor predstavlja rizičan element pokućstva, kroz koji, ako je neodgovarajuće postavljen, može doći do velikih toplotnih i ventilacionih gubitaka. Pravilna ugradnja prozora zahteva znanje i poštovanje određene procedure. Članak sadrži informacije i uputstva o tome kako da ugradite prozor prema najnovijim smernicama i sigurno će vam pomoći.
    Stručni članak 2514
    montaza prozora
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    1. Pravilno postavljen prozor dugotrajno će služiti svojoj svrsi

    1.1. Pravilna ugradnja prozora sprečava gubitak toplote

    Nepravilna ugradnja prozora sa sobom nosi mnogo toga, ali najgora posledica je svakako stvaranje toplotnih mostova. Toplotni mostovi su mesta na fasadi gde je prenos toplote iznutra ka spolja povećan, što znači da na tim mestima kuća gubi više toplote nego drugde. Posledično, to uzrokuje i povećanje troškova grejanja. Pri svakom postavljanju prozora kritično mesto za formiranje toplotnog mosta je kontakt, odnosno, spoj između okvira prozora i zida noseće konstrukcije.

    U većini slučajeva, toplotni mostovi nastaju zbog nedovoljne termozaštite i prolaska toplog vazduha iz unutrašnjosti kroz loše izolovane kontakte ka spoljašnjosti. Pravilna ugradnja prozora sprečava njihovo formiranje.

    1.2. Pravilno postavljen prozor štiti od buke

    Nepravilno postavljen prozor neće dobro zaptivati, a to će uticati na strujanje vazduha između okoline i kuće. Možete očekivati i probleme sa bukom, jer spojevi između okvira prozora i zida neće dobro dihtovati. Ukoliko se suočite s ovakvim problemom, privremeno rešenje i delimično saniranje može se izvesti postavljanjem neke od silikonskih traka ili pena koje su na tržištu brojne i raznovrsne, ali će to samo kratkoročno i parcijalno ublažiti problem. Pravilna ugradnja prozora je ključna i jedino pouzdano rešenje.

    1.3. Pravilno postavljen prozor sprečava pojavu buđi

    Nastanak buđi je često povezan sa toplotnim mostovima, pa pravilno postavljen prozor koji sprečava njihovo nastajanje sprečava i nastanak buđi. Pored toga, ispravno namešten prozor sprečava pojavu kondenzacije i nakupljanje prekomerne vlage u prostoriji, što je ključni uzrok stvaranja buđi. Zapamtite da je buđ štetna po zdravlje i da se mora odmah sanirati čim se i ako se pojavi.

    Ponovna pojava buđi se može sprečiti samo otklanjanjem uzroka (tj. boljom ugradnjom prozora), a ne otklanjanjem posledica.

    2. Ugradnja prozora – opšte smernice

    Savet stručnjaka iz firme Goran Jaćimović pr Zanatska radnja za proizvodnju pvc i aluminijumske stolarije Nikal sistem Pančevo

    1. Kao firma sa višegodišnjim iskustvom, koju vrstu stolarije iz svoje ponude izdvajate i šta preporučujete klijentima?

    Iz dugogodišnjeg iskustva i rada sa raznim vrstama profila, po željama kupaca, po kvalitetu se naročito ističe aluminijumski profil Elvial, serija 4600 multilock sistem bravljenja. Naime, na prozore i vrata koje godinama radimo, ugrađujemo okov koji se koristi za PVC stolariju, sa višestrukim tačkama zatvaranja, čime se osigurava i sama bezbednost prozora i vrata. Od PVC profila, nudimo Veka 5 i 7 komora, KMG 6 komora. Izdvajamo i novog proizvođača na našem tržištu Ramplast, poreklom iz Rumunije.

    Ono što je najbitnije kod svih prozora je kvalitetan okov, Rotto, Maco, Siegenia, kao okov prve klase i dugog veka trajanja. Naravno, staklo je najveća izložena površina i treba voditi računa o tome da se obavezno ugrađuju klima gard niskoemisiona stakla punjena argonom. Što se tiče same preporuke za kupovinu, po meni kvalitet dihtovanja i funkcionalnosti je podjednako na strani i ALU i PVC stolarije.

    Naravno i u cenovniku je poprilična razlika. Preporuka za prozore je svakako PVC, ali veće površine, klizne stene, ulazna vrata, preporučujem aluminijum. Na našem sajtu nikalsistem.com možete videti mnogo toga,raznih izvedbi vrata prozora ustakljivanja terasa.

    2. Kako je trenutno povećanje cena u oblasti građevine uticalo na cenu materijala za izradu stolarije a kasnije i na montažu? 

    Na samu cenu stolarije, uticala su i zbivanja na svetskom tržištu, bez realnog osnova, ali s obzirom na stalna poskupljenja struje goriva i čak i najosnovnijih stvari koje su potrebne za montažu stolarije, sve zajedno kad se sabere, krajnji kupac plaća najviše, dok su cene rada pale izuzetno nisko, a cene materijala skoro 150% porasle sa slabom tendencijom pada i vraćanja na staro, unazad godinu dana.

    Mi kao proizvođači stolarije, trudimo se da zadržimo maksimalan kvalitet, po najnižim mogućim cenama, ali moramo i da pratimo stalne promene na tržištu i koliko je moguće da izađemo u susret krajnjem kupcu. Zato nudimo stolariju i na više mesečnih rata i preko kredita za energetsku efikasnost.

    G-din Goran Jaćimović, Goran Jaćimović pr Zanatska radnja za proizvodnju pvc i aluminijumske stolarije Nikal sistem Pančevo

    Osnovno pravilo prilikom ugradnje prozora je njihovo obavezno postavljanje uz spoljnu liniju zida, a najbolja opcija je postavljanje 0,5-1 cm od ivice zida kako bi se dobio prostor za termoizolacioni, odnosno, fasadni lepak. Samim tim se postiže da špaletne budu termoizolovane sa sve četiri strane, čime se potpuno sprečava nastanak toplotnih mostova.

    Kod starijih objekata prozori su često smešteni u sredini nosećeg zida, pa kada se počne s njihovom zamenom, prvo se mora ukloniti deo zidova u debljini jednakoj novoj termoizolaciji objekta (15-20 cm). Oštemovani deo špaletne se zatim zameni popunjavanjem toplotnom izolacijom.

    Klasično postavljen prozor zaptiva se pur-penom
    Klasično postavljen prozor zaptiva se pur-penom

    3. Klasična ugradnja prozora

    Kod klasičnog postavljanja prozora, spoj između okvira prozora i zida popunjava se PU (poliuretanskom) penom. U tom slučaju nije moguće obezbediti potpunu nepropusnost, jer previše hladnog spoljašnjeg vazduha ulazi u unutrašnjost. Izolacija postaje vlažna, mokra i više ne služi svojoj svrsi, što dovodi do izjednačavanja temperature unutrašnjih prostora i spoljašnjih površina. Na ovaj način se potrošnja drastično povećava, odnosno, količina energije neophodna za grejanje je višestruko veća.

    Dodatni problem nastaje kada prozorski okvir nije mehanički pravilno pričvršćen za noseću konstrukciju, pa prozorsko krilo može da spadne, što opet dovodi do propusnosti veze između krila i okvira.

    4. RAL ugradnja prozora

    4.1. Šta je RAL montaža prozora?

    Sada je za sve novogradnje već propisana ugradnja prozora po RAL standardu, što zapravo označava ugradnju stolarije sa troslojnim dihtovanjem. Ovakav način montaže prozora skoro 100% sprečava nastanak toplotnih mostova, koji su u današnje vreme uvek problematični kod svih novogradnja i renoviranja.

    Prilikom ugradnje prozora po RAL standardu, radi se o posebnom načinu zaptivanja po principu da s unutrašnje strane ono treba da bude jače nego sa vanjske. Drugim rečima, trostruko zaptivanje se izvodi na sledeći način:

    • parna i hermetička barijera s unutrašnje strane,
    • vodootporna i paropropusna barijera sa vanjske strane,
    • toplotna i zvučna izolacija u sredini.

    4.2. RAL - troslojno dihtovanje prozora

    To je metod zaptivanja specijalnim višefunkcionalnim trakama koje kombinuju tri važna svojstva. Unutrašnja traka deluje kao parna membrana i sprečava prodiranje vlage iz prostorije u spojeve između okvira prozora i zida. Spoljna traka sprečava prodor atmosferske vode i vetra, ali omogućava prolaz vodene pare, dok središnji deo „sendviča“ osigurava dobru toplotnu i zvučnu izolaciju.

    Ovakav sistem ugradnje ne dozvoljava pojavu promaje, pa se u prostoriji stvara dobar ambijent za prijatan boravak, budući da nema opasnosti od stvaranja buđi i vlage u zidovima oko prozora ni u ćoškovima špaletni. Suštinska prednost višenamenskih traka u odnosu na poliuretansku penu je njihova veća rastegljivost i prilagođavanje ugrađenom prozoru, koji se zbog temperaturnih promena stalno blago pomera („radi“) u zidnom otvoru (skupljanje i širenje materijala usled oscilacija temperature). Poliuretanska pena se vremenom stvrdnjava i gubi elastičnost.

    4.3. RAL ugradnja prozora - samo kompatibilni materijali!

    RAL montaža prozora je trostepeni sistem zaptivanja koji se može izvoditi različitim materijalima, premda je najvažnije da su oni međusobno kompatibilni. Ugradnja se može izvršiti na tri osnovna načina u zavisnosti od izbora pojedinačnih materijala.

    1. U prvom slučaju koriste se različite komprimovane trake, folije i specijalne lajsne kao vanjska barijera, dok različite folije, lajsne i specijalni zaptivači idu s unutrašnje.

    2. U drugom slučaju RAL ugradnja prozora se vrši na sledeći način: ista folija se nanosi na unutrašnju i spoljnu stranu okvira, čime se eliminiše kondenzacija vodene pare spolja, ali i iznutra, onda kada dolazi do promena temperature. Poliuretanska pena se koristi kao toplotna izolacija. 

    3. Treći metod podrazumeva upotrebu specijalnih, komprimovanih traka sa posebnom impregnacijom, koje se postavljaju celom širinom okvira prozora i kombinuju sva tri važna sloja, a dodatna toplotna izolacija u tom slučaju nije potrebna.

    Pravilna ugradnja prozora je ključna, pošto sprečava stvaranje toplotnih mostova.
    Pravilna ugradnja prozora je ključna, pošto sprečava stvaranje toplotnih mostova

    5. Ugradnja prozora - cena

    Koliko će koštati ugradnja zavisiće od vrste odabranog materijala za okvir prozora, njihove veličine i vrste zastakljenja. Najjeftiniji su prozori u PVC verziji, zatim prozori sa drvenim okvirom, koji mogu biti i do 40% skuplji od PVC prozora, a kombinacija drvo-ALU se smatra najskupljom verzijom i može biti i 100% skuplja u poređenju sa PVC modelima. Koliko će ukupno izaći prozori od kupovine do ugradnje je stoga veoma široko pitanje, zavisno od mnogih faktora.

    Cena ugradnje zidnog prozora opet zavisi od izvođača radova, složenosti ugradnje, količine utrošenog materijala, dimenzija prozorskog otvora i drugih faktora. Međutim, u najvećem broju slučajeva, uz naručivanje proizvoda ponuđači nude besplatnu ugradnju kao dopunsku uslugu, kao i prevoz, pošto time osiguravaju i garanciju na materijal i rad.

    Bilo da vas zanimaju svi detalji ovakvih ponuda, bilo sami prozori, pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim proizvođačima i dobavljačima prozora u vašoj okolini i to besplatno i bez obaveza. Dovoljno će biti da popunite formular na našem sajtu i sačekate odgovor.

    Stručni članak 2514
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Prozori?

    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori
    9.6
    0

    ROLOPLAST DOO KOVAČICA


    10
    2

    Roloplast Novaković


    9.5
    0

    ROBERT ŠAROVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU PVC STOLARIJE PREMIUM PVC ZRENJANIN


    10
    1

    AL STAKLO PLUS D.O.O.


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana