Za područje

  Savremeni prozori odlično dihtuju!

  Prozori u proseku čine oko 8% površine objekta, a mogu prouzrokovati oko 40% gubitka toplote. (izvor: Aluplast). Budući da prozori imaju toliko velik uticaj na buduću energetsku efikasnost svakog objekta, proizvođači su se okrenuli proizvodnji visokokvalitetnih prozora koji savršeno dihtuju.
  Stručni članak 351
  1.jpg

  Prevelika vlaga u stanu i pojava buđi

  Procesi izgradnje kuća i stanova kao i useljenja, traju sve kraće i realizuju se sve brže i brže. Zidovi takvih konstrukcija ne osuše se dobro. Zbog brze gradnje učestali su i strukturni i građevinsko-fizički nedostaci u građevinarstvu, a time se ispunjavaju i prvi uslovi za pojavu povećane vlage i razvoj plesni ili buđi. Ugradnjom savremenih prozora teži se uštedi na troškovima grejanja i hlađenja, pa zbog odličnog zaptivanja prozora, dolazi do zadržavanja vlage.

  Osim toga, stanari svojim svakodnevnim aktivnostima doprinose povećanom stepenu vlažnosti. Živeći u zatvorenom, čovek dnevno stvara do 8 litara vode disanjem, kuvanjem, tuširanjem, sušenjem veša i sličnim.

  Zbog dobrih, nepropusnih prozora i sve manje prirodne ventilacije, ova se dodatna vlaga akumulira na zidovima, pločicama, spojevima i prozorima.

  Ako je fasada objekta takođe propisno izolovana zbog uštede energije, to je poseban problem.

  Kako uravnotežiti vlažnost u prostoru

  Mnogi se ljudi u svojim domovima susreću s plesnima i buđi. Dva glavna, međusobno tesno povezana razloga, već smo pomenuli. Naknadno otkrivanje uzroka povećane vlage i pojave plesni i buđi na strukturnom i građevinsko-fizičkom nivou, neizbežno povlači dodatne troškove sanacije objekta.

  Međutim, ima načina da se bez dodatnih troškova i stresa deluje preventivno te da se vlaga koja se stvara svakodnevnim aktivnostima drži pod kontrolom.

  Preporučujemo da:

  1. Redovno kontrolišite svoj dom

  Obratite pažnju na pojavu vode oko kuće, promene ili ljuštenje boje na zidovima; eventualne druge znake prodora vode kakva je kapilarna vlaga (na primer na podu ili oko prozora i vrata), neobične mirise, kondenzaciju i istanjenu izolacija.

  Savet stručnjaka iz firme MIODRAG BOŽILOVIĆ PREDUZETNIK, RADNJA ZA MONTIRANJE ALUMINIJUMSKIH LAJSNI MIKS NIŠ

  1. Kako možemo proveriti da li prozori dobro dihtuju?

  Provera dihtovanja prozora se vrši na više načina. Jedan od načina je da jednostavno prenesete plamen sveće na sastav između krila i štuka prozora ili prislonite ruku kada je napolju vetrovito. Uostalom, prilikom ugradnje grejnih tela mašinski inženjeri kalkulišu da 30% energije odlazi kroz fasadnu stolariju.

  2. Da li je isplativije vršiti neku vrstu popravke ukoliko prozori dobro ne dihtuju ili ipak izvršiti zamenu?

  Popraviti postojeću stolariju je uglavnom isplativije, a i zdravije ukoliko planirate plastičnu stolariju. U zapadnim zemljama već uveliko vraćaju drvenu stariju na svoje objekte baš iz zdravstvenih razloga. Drvo je prirodni materijal koji i kad se ugradi diše.

  g. Miodrag Božilović, MIODRAG BOŽILOVIĆ PREDUZETNIK, RADNJA ZA MONTIRANJE ALUMINIJUMSKIH LAJSNI MIKS NIŠ

  Ako primetite bilo šta od ovoga, reagujte odmah i sanirajte ta mesta da biste sprečili razvoj vlage. Većini mikroorganizama za rast i razvoj treba samo 24 do 48 sati, pa je veoma važno da hitno sve očistite i osušite prostor. U suprotnom, rizikujete dalje bujanje buđi i plesni. Ovo uključuje, takođe, i „zalivanje“ kupatila prilikom tuširanja, naročito ako nisu svuda postavljene keramičke pločice. Savetujemo vam stoga da i vi, a i ukućani, osušite tuš posle svake upotrebe.

  2. Budite dosledni u pogledu pravilne prirodne ventilacije

  Činjenica je da buđ jednostavno obožava kondenzaciju! Kondenzacija se javlja tamo gde je provetravanje nepravilno. Setite se ogledala koje se potpuno zamagli tokom tuširanja! To znači da je ventilacija loša.

  Kada kuvate, tuširate se, perete veš i slično, uvek otvorite prozor. Zapravo, kada kupujete mašine i instalirate belu tehniku bilo gde u stanu ili kući, obavezno razmišljajte o ventilaciji.

  Istovremeno, pobrinite se i za pravilnu prirodnu ventilaciji svih prostorija - prozori i vrata treba da se širom otvaraju najmanje 2 puta dnevno u trajanju od 3-5 minuta. Ako je potrebno, više puta i u dužim intervalima. Da biste povećali cirkulaciju vazduha između soba, jednostavno otvorite sva sobna vrata. Vodite računa i o pravilnom zagrevanju prostora!

  3. Kontrolišite nivo vlage u prostorijama

  Vlažnost u prostorijama lako se može meriti higrometrom. Higrometar pokazuje orijentacionu vrednost vlažnosti u vazduhu. Da bi se sprečilo stvaranje štetnih mikroorganizama, preporučuje se održavanje nivoa vlažnosti na idealnih 45% (izvor: Dnevnik).

  4. Zatvorite prozore i vrata kada je klima-uređaj uključen

  Kada hladite sobu klima-uređajem i otvorite prozore i vrata, puštate spoljni, topliji vlažan vazduh u svoj hladniji dom. Ovo uzrokuje kondenzaciju, koju mikroorganizmi vole. Zbog toga vrata i prozore treba držati zatvorenim dok klima-uređaj radi.

  5. Možete bezbedno provetriti prostorije čak i kada niste kod kuće

  Na raspolaganju su vam različiti dobri ventilacioni sistemi sa ili bez rekuperacije. Međutim, za sve je neophodna manja građevinska intervencija (bušenje zida za ventilacione otvore) u svakoj prostoriji stana. Otvor na zidu je još jedna slaba tačka, a tu su i troškovi održavanja sistema.

  Za idealnu mikroklimu u prostorijama preporučili bismo ventilacione sisteme koji su deo strukture samih prozora, i koji fenomenalno funkcionišu i dok su prozori u zatvorenom položaju. Takvi su:

  • - pokretni prozorski mehanizmi,
  • - BASIC AIR, BASIC REGEL AIR.

  Ovi se sistemi ugrađuju u prozor pri proizvodnji, tako da ne zahtevaju nikakve dodatne radove ni veće troškove instalacije. Nemačke kompanije SATLER i WINKHAUS su u ovom pogledu odmakle najdalje.

  BASIC AIR PLUS i BASIC REGEL AIR sisteme razvila je kompanija Aluplast iz Nemačke. To su sistemi koji se ugrađuju u gornji deo prozora između krila i okvira i obezbeđuju stalnu kontrolisanu razmenu vazduha bez potrebe za ručnim rukovanjem. Ovi jednostavni, ali visokoefikasni sistemi, osiguravaju zdravu klimu u vašem stanu i obezbeđuju zaštitu od buđi i plesni.

  Basic Air Plus
  Basic Air Plus
  Basic Regel Air
  Basic Regel Air

  Poput miliona drugih mikroorganizama, i ovi koji uzrokuju pojavu plesni i buđi u objektima, su sasvim prirodna stvar. Prema nekim procenama, od 100.000 identifikovanih, u našem najbližem okruženju nalazi se bar 100 različitih vrsta. (izvor: Bodi Eko). Uprkos sve boljoj gradnji i sve efikasnijim načinima održavanja čistoće, buđ će se i dalje pojavljivati radi pomenutih uzroka; ipak, važno je zapamtiti da se samom prevencijom može mnogo postići.

  Ukoliko se odlučite za PVC prozore, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 351
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1500 izvođača radova za područje PVC prozori:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1500 izvođača radova za područje PVC prozori:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PVC PROZORI?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Svetozara Miletića 28
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana