Za područje
    b2c

    Cene prozora

    Članak je pregledalo čak 839+ korisnika
    Kolika je ovo investicija? Koliki će biti ukupni troškovi? Koliko će koštati ugradnja? Koliko majstori traže za ruke? Sve su ovo nezaobilazna pitanja na koje treba naći odgovore kada se razmatra novogradnja, renoviranje, sređivanje, sanacija ili adaptacija kuće, stana ili nekog dela prostora te kupovina stolarije. Apsolutno je jasno da se prvo mora poći od novca koji vam je na raspolaganju i granice preko koje se ne može. Potom tek dolaze na red pitanja kakva su kvalitet, vaše želje i nastojanje da se sve što bolje uklopi u stilskom i estetskom smislu, prema enterijeru, eksterijeru i sveobuhvatnom konceptu objekta. Ali - pazite! Određena cena povlači i određeni kvalitet, pa preporučujemo da se - naročito pri kupovini prozora - radije odlučite za skuplje - zapravo trajnije materijale od kojih su, koliko i njihove bolje tehničke karakteristike.
    Stručni članak 839
    cene prozora naslovna
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    1. Cena prozora zavisi od više faktora

    Cena prozora zavisi od brojnih faktora. Tu su uključeni oblik i veličina, materijal od kojih su okviri, način i vrsta zastakljenja te varijante otvaranja i kretanja prozora. Naša je preporuka da se svakako opredelite za kvalitetniju stolariju, budući da se radi o dugoročnoj investiciji za koju će se ulaganje vrlo brzo otplatiti zbog manjih toplotnih gubitaka i manje potrošnje energije za grejanje i hlađenje - sve to se postiže adekvatnim izborom i pravilnom ugradnjom. Smatra se da se najviše toplote u objektima gubi baš kroz staklene površine.

    1.1. Cena prozora prema obliku i veličini

    Razumljivo je i logično da oblik i veličina prozora moraju da utiču na njihovu cenu. Veće staklene površine su skuplje isto kao i njihova ugradnja. Nestandardni oblici (trougao, trapez, romb, krug) predstavljaju mnogo veće ulaganje u odnosu na obične prozore, standardnih veličina i dimenzija (kvadrat, pravougaonik). Na primer, ustaljena je praksa da se za prozor nepravilnog oblika naplaćuje i do 40% više nego za takozvani, klasičan. Najskuplji po obliku svakako su okrugli prozori, za koji ćete morati da platite i do 200% više. Bitan faktor u ceni pored oblika su dimenzije - što je prozor veći, viša mu je i cena.

    Važan faktor u formiranju cene pored oblika je i veličina, i njen udeo je proporcionalan - veće dimenzije, skuplji prozori. Među standardne proizvode ubrajaju se prozori čija je jedna dimenzija do 270 cm, dok druga može biti veća.

    1.2. Cena prozora prema materijalu

    Različiti materijali takođe doprinose razlici u ceni. Najjeftiniji je PVC, zatim drvo, a najskuplji aluminijum i razne kombinacije, kakve su drvo-aluminijum. Drveni su u proseku oko 40% skuplji od standardnih PVC prozora, a ALU i kombinacija sa drvetom može ići i do 100% više od PVC varijanti. Izbor, naravno, zavisi od vas, vaših platežnih mogućnosti, ali i od kvaliteta i trajnosti materijala koji želite te ponude proizvođača.

    Drveni prozori pomažu stambenom prostoru da „diše“
    Drveni prozori pomažu stambenom prostoru da „diše“

    1.3. Cena prozora prema zastakljenju

    Treći faktor koji utiče na cenu prozora su vrsta i tip zastakljenja koji se upotrebe. Jednoslojno zastakljenje se danas nigde više ni ne koristi ili se može naći tek po izuzetku u starogradnjama. U novogradnjama ili pri bilo kojoj vrsti renoviranja, ustalio se izbor dvoslojnog i troslojnog zastakljenja sa raznim ispunama, obradama i premazima. Troslojno zastakljenje jeste nešto skuplje zbog bolje toplotne i zvučne izolacije. Ali svaki tip ima svoje prednosti i slabosti, baš kao i materijali za stolariju.

    Ako izaberete troslojno zastakljenje, prozori će svakako biti skuplji, ali će zato prolaz toplote kroz staklo biti manji, a to znači bolju energetsku efikasnost i manje troškove grejanja na duži rok.

    1.4. Cena prozora prema načinu otvaranja

    Na kraju krajeva, način na koji se prozor otvara takođe utiče na cenu. U zavisnosti od tipa otvora razlikuju se fiksna okna (ne otvaraju se), jednokrilni, dvokrilni, višekrilni, klizni, sklopivi i krovni prozori. Fiksna okna, odnosno, prozori, su u proseku i do 50% jeftiniji od ostalih proizvoda. Klizni prozori su skuplji od krilnih, ali se njima pokrivaju veći otvori i bolje povezuju enterijer i eksterijer. Da biste dobili najbolji odnos cene, kvaliteta i namene, prema mišljenju stručnjaka, najbolje je izabrati kombinaciju više tipova otvaranja prozora - u centralnim prostorijama koje imaju izlaz na terasu fantastično je imati veliki klizni prozor, ali na drugim mestima radije postavite manje krilne prozore. Ako na zidu neke sobe ima mesta za više prozora, polovina mogu da budu fiksna okna, a polovina takva da omogućava otvaranje i provetravanje. Time će se troškovi kupovine sasvim sigurno optimizovati i smanjiti.

    Klizna vrata povezuju enterijer s eksterijerom
    Klizna vrata najbolje povezuju enterijer s eksterijerom

    2. Poređenje cena prema tipu stakla i zastakljenja, materijala i načina otvaranja

    Da biste stekli što bolju sliku o ponudi i cenama, navešćemo prosečne cene na srpskom tržištu formirane u odnosu na 3 kriterijuma: tip prozora, broj stakala i način otvaranja.

    Prozori se proizvode u mnogo varijanti, vrsta, tipova, dimenzija, oblika, od raznih materijala i sa različitim funkcijama. Koje ćete odabrati zavisi od onoga šta vam se sviđa, šta vam treba i finansijskih mogućnosti. 

    Napomena: za primer smo uzeli klasičan, krilni prozor dimenzija 120x100 cm i to bez popusta i montaže. PDV je kod nas uglavnom već uračunat.

    2.1. PVC okviri

    Jednokrilni PVC prozori s dvoslojnim zastakljenjem su oko 115-130 EUR/kom.

    2.2. Drveni okviri

    Jednokrilni drveni prozori s dvoslojnim staklom su oko 120-200 EUR/kom.

    2.3. Aluminijumski prozori

    Jednokrilni ALU prozori s dvoslojnim staklom su oko 140-230 EUR/kom.

    2.4. Drveno-aluminijumski okviri

    Jednokrilni drvo-ALU prozori s dvoslojnim staklom su oko 150-240 EUR/kom.

    ALU prozori su vrlo postojani i zato skuplji
    ALU prozori su vrlo postojani i zato skuplji

    3. Cena prozora prema proizvođačima

    Ne manji uticaj na ukupnu cenu prozora imaju proizvođači, odnosno, ponuđači. Ima ih mnogo na svakom tržištu, pa su im cene isto toliko različite. Bez obzira na to za koju vrstu, tip i model prozora da se odlučite dobro se raspitajte i informišite da biste bar na taj način ostvarili izvesne uštede. Osim toga, nisu retke ni akcijske cene, pa pratite kampanje i ponude.

    Za pomoć u vezi sa prozorima možete se obratiti i nama na daibau.rs, slanjem upita, a firme i stručnjaci sa kojima sarađujemo brzo će vam uzvratiti svojom ponudom.

    PVC prozori su najjeftiniji na svakom tržištu
    PVC prozori su najjeftiniji na svakom tržištu

    4. Cena prozora: skuplje je bolje?

    Pri kupovini bilo kog proizvoda srazmerno ceni dobija se i izvesan kvalitet, pa se, posebno kada su u pitanju prozori, radije opredelite za kvalitetniji i skuplji izbor, čime ćete sigurno dobiti bolji materijal, tehničke karakteristike te duži vek upotrebe.  

     

    Stručni članak 839
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Prozori?

    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori
    9.7
    0

    DEJAN KRAVIĆ PR ZANATSKA RADNJA PLUS PROFILI BAČKI JARAK


    9.2
    0

    SABO SLOŽNA BRAĆA


    9.4
    0

    BOBAN PETKOVIĆ PR STOLARSKA RADNJA HRAST JAGODINA


    8.9
    0

    PAVEL - 2021


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana