Za područje

  Krovni prozori: cene krovnih prozora

  Članak je pregledalo čak 21911+ korisnika
  Krovni prozor je idealno rešenje kada želite da potkrovlje postane novo mesto za život ili poboljšate postojeće uslove. Koliko i u neki drugi, tako i u ovaj prostor, krovni prozori unose obilje svetlosti, toplote i svežeg vazduha. Na tržištu je u ponudi mnogo vrsta i tipova prozora. Pokušaćemo da vas upoznamo s njima i objasnimo šta sve treba da znate prilikom kupovine.
  Stručni članak 21911
  krovni prozori
  Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

  1. Klasični krovni prozor

  Najčešći model krovnog prozora je onaj s fiksnim stubom u sredini. Taj stub dozvoljava da se oba krila otvaraju svako za sebe, rotirajući oko svoje ose. Ručka može da se postavi ili na gornjoj ili na donjoj strani takvog prozora. Što se materijala tiče, klasični krovni prozori se prave od impregniranog drveta koje se vidi s unutrašnje strane te doprinosi prijatnosti i prirodnosti enterijera; ovakvi prozori su, sa spoljne strane zaštićeni aluminijumskim okvirom, i zato su skoro u većini slučajeva prvi izbor kupaca. Postoje svakako i PVC krovni prozori kao i aluminijumski koji su uvek bolji kada su u pitanju veće dimenzije. Zahvaljujući savremenim tehnologijama proizvodnje, pojavili su se i prozori koji imaju otvore/kanale za prozračivanje na mestu ručke tako da svež vazduh kruži prostorijom i kada je prozor zatvoren. Prozori su najčešće između 70 i 160 cm.

  1.1.  Krovni prozori - cena

  Koliko koštaju krovni prozori? Ovi prozori se kreću između 150 i 300 EUR, tako da biste za prozor veličine 80x160 cm platili oko 300 EUR dok bi za montažu i radove naknadne obrade bilo potrebno još oko 45-72 EUR.

  2. Panoramski prozori za krov

  Panoramski prozori su idealno rešenje za stambene prostore. Njihova veličina i ugradnja omogućavaju otvoren vidik te mnogo svetlosti i toplote na mansardi. U suštini, ovi se prozori ne razlikuju mnogo od standardnih. Prednost panoramskih krovnih prozora je otvaranje na donjoj strani. Savremene varijante ovih prozora imaju i funkciju prozračivanja pomoću otvora/kanala s posebnim filterom koji sprečava prodor insekata i nečistoća. Panoramski se prozori ugrađuju na visini između 100 i 150 cm tako da se lakše otvaraju i kroz njih bolje i dalje vidi.

  3. Balkonski prozor ili krovni balkoni

  U visokom potkrovlju balkon je nešto što bi svako poželeo. Naročitim načinima ugradnje krovnih prozora postiže se to da u nekoliko poteza otvorite priručni balkon i izađete na sunce. Čuveni proizvođači krovnih prozora su osmislili i napravili balkonski prozor podeljen na dva dela. Gornja polovina mu se otvara nagore, a donja upolje do sigurnosne ograde koja se takođe otvara s bokova. Tako se za nekoliko trenutaka pred vama pojavljuje pravi balkon. Dimenzije ovakvog balkona su oko100x200 cm.

  Balkonski prozor se u jednom potezu kvake pretvara u balkon!
  Balkonski prozor se u jednom potezu kvake pretvara u balkon!

  3.1. Balkonski prozor - cena

  Cena ovakvog krovnog balkona je oko 2.000 EUR, a njegovog postavljanja oko 300 EUR.

  4. Krovni prozori po meri

  U slučaju da na potkrovlju imate visok parapetni zid, a hteli biste više svetlosti i toplote, moguće je jednostavno i funkcionalno iskombinovati vertikalne i iskošene prozore. Vertikalni prozori su odlični jer dozvoljavaju direktan vidik, dok iskošeni „love“ svetlost tokom celog dana. Na taj način dobijate krov s puno staklenih površina.

  Kombinovanjem panoramskih prozora dobija se staklen krov
  Kombinovanjem panoramskih prozora dobija se staklen krov

  Recimo da se odlučite za 3 vertikalna i 3 krovna prozora ukupne visine 250 cm i širine 100 cm. Vrednost prozora bi bila oko 1.500 EUR, a montaže 45-72 EUR/kom. Eventualni tesarski i krovopokrivački radovi bi bili dodatni troškovi. Krovni prozori se mogu postavljati i između nosećih stubova koji su na razmaku između 70 i 100 cm.

  Savet stručnjaka iz firme BRABO D.O.O

  1. Koja vrsta krovnih prozora je najpraktičnija:

  BRABO EUROLINE sigurno najbolje rešenje za višefunkcionalnu namenu. Rotaciono otvaranje oko srednje ose. Donje upravljanje. Na sebi ima 4 premaza na vodenoj osnovi od najboljih svetskih proizvođača (remmers). Premaz koji daje kvalitet i postojanost u pedesetogodišnjem periodu. Staklo u „paketu” 24 cm, niskoemisiono, punjeno argonom. Termička izolacija za najviše nivoe gradnje i najboljim termo-osobinama.

  BRABO EUROLINE se proizvodi u 11 standizovanih dimenzija. To znači da ima potpuno praktičnu namenu u svim projektantskim zahtevima. Takođe je prilagođen različitim mogućnostima montaže sa spojenim krovnim prozorima, i horizontalno i vertikalno. Omogućava potpunu funkciju za iskorišćenje i eksploataciju prostora različitih namena.

  BRABO EUROLINE je najpraktičnije rešenje zato što nudi izradu krovnih prozora po meri kupca-projektanta. Pored standardne izrade u „natur” i “„beloj” boji, moguće je i obojiti krovne prozore ukmponovano sa postojećim enterijerom kupca. U boji po želji kupca. Kod limom pokrivenih krovova moguće je uraditi krovne prozore od istog lima od kojeg je i krov i time postići potpunu kompoziciju krova.

  BRABO EUROLINE je u velikom procentu svoje proizvodnje povezan elektromotorima i daljinskim upravljačima i time postiže efekt otvaranja na daljinu.

  2. Kakav je postupak postavljanja krovnog prozora, na šta treba da obratimo paznju?

  a) Izbor mesta u odnosu na funkciju prostora,
  b) potreban broj krovnih prozora usklađen s ukupnom površinom,
  c) koristiti opšivku prilagođenu pokrivaču na krovu ( crep, lim, tegola, PVC, folija, itd.),
  d) definisati visinu na kojoj se postavlja krovni prozor ( 140 cm, može 120 cm, može i više ako je funkcija i konstrucija krova takva da to dozvoljava),
  e) postaviti kompletan krovni prozor i dobiti njegovu visinu u krovu,
  f) kompletan krovni prozor pričvrstiti za krov čeličnim „šapama” tako da pomoću kajlica ne ispadne iz ose.

  NAJVAŽNIJE!
  g) skinuti krilo krovnog prozora sa kog su već skinuti limovi na štoku i postaviti oko krovnog prozora paropropusnu foliju,
  h) postaviti opšivke: donju, dve bočne, na kraju gornju. Odozdo na gore i uvek gornja preko donje.
  i) „žabicama” pričvrstiti opšivku za krov,
  j) vratiti limove na štok krovnog prozora,
  k) donji deo opšivke ide preko pokrivača, bočni i gornji deo opšivke ide ispod pokrivača,
  l) postaviti pokrivač preko bočnih i gornjeg dela opšivke. Pedantno odraditi ovu fazu. Ukrajanje crepa, tegolari, limari,
  m) vratiti krilo krovnog prozora,
  n) Z A V R Š E N O.

  NAPOMENA: Montaža krovnog prozora uvek je izazov za iskusnog montažera sa višegodišnjim iskustvom. Svaka eventualna greška ili propust znači problem u kasnijem radu, za koji je opet potrebno iskustvo.

  g. Agapije Bojović, BRABO D.O.O

  brabo-krovni prozor.png

  Stručni članak 21911
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Prozori?

  Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori
  8.8
  0

  Enterier Debeljača


  9.6
  0

  PRIVREDNO DRUŠTVO ALU FURKO DOO VRANJE


  10
  1

  MILOŠ OPAČIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI M-2 RUMA


  9.5
  0

  LAF


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana