Za područje

  Kako se održavaju krovni prozori?

  Krovni prozori omogućavaju prirodnu ventilaciju i osvetljenje, a umnogome utiču i na sam izgled potkrovlja. Funkcionalnost krovnih prozora najviše zavisi od njihovog održavanja. Stoga, u nastavku teksta dajemo odgovor na pitanje - kako se održavaju krovni prozori?
  Stručni članak 156
  ciscenje prozora
  Imamo čak 391 izvođača radova za područje Krovni prozori:

  Kakvu ulogu imaju krovni prozori u vašem domu?

  Krovni prozori imaju dve osnovne uloge - provetravanje potkrovlja i osvetljenje prostora. Zapamtite - dobro provetren prostor sa obiljem prirodne svetlosti pozitivno će uticati na vaše raspoloženje, produktivnost, opšte zdravlje.

  Ukoliko krovne prozore postavite na strateškim mestima, omogućićete cirkulaciju svežeg vazduha u prostoriji. Nakon što otvorite krovne prozore, stvara se efekat prirodnog dimnjaka koji ustajao, topao vazduh ispušta napolje. Na taj način se poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji.

  Krovni prozor propušta dvostruko više dnevnog svetla od vertikalnog prozora iste veličine. Na taj način predsoblje će delovati svetlije, otvorenije, veće.

  Krovni prozori u potkrovlju
  Krovni prozor propušta dvostruko više dnevnog svetla od vertikalnog prozora iste veličine.

  Kako krovni prozori mogu biti energetski efikasni?

  Uz krovne prozore se može ostvariti energetska efikasnost, pod uslovom da su dvostruko ili trostruko zastakljeni. Takođe, krovni prozori obezbeđuju efikasnu izolaciju ako su između stakala punjeni inertnim gasom - argonom. Argon je plemeniti gas koji je bezbojan i nereaktivan, ima veću gustinu od vazduha i 67% manju termičku provodljivost, te stoga znatno umanjuje transfer toplote. Pored toga što krovni prozori ispunjeni argonom imaju poboljšanu izolaciju i smanjen gubitak toplote, ne izaziva se korozija prozorskog okvira kao što je to recimo slučaj sa onima punjenim kiseonikom. Samim tim, krovni prozori ispunjeni argonom su znatno dugotrajniji. Još neke prednosti ovakvih prozora: poboljšana zvučna izolacija, manje prisustvo vlage i kondenzacije.

  Krovni prozori ispunjeni argonom su skuplji od običnih, ali imaju niz prednosti koje opravdavaju cenu.

  Premda su za većinu ljudi krovni prozori asocijacija za prekomernu vrućinu tokom leta i hladnoću tokom zime, to više nije slučaj. Naime, danas se na tržištu mogu naći savremeni krovni prozori sa izuzetno niskim U-vrednostima. U- faktor predstavlja brzinu prenosa toplote kroz konstrukciju, što je U-faktor niži to je izolacija bolja.

  Krovni prozori na kući
  Krovni prozori imaju dve osnovne uloge - provetravanje potkrovlja i osvetljenje prostora. 
  Pre kupovine krovnog prozora proverite njegovu U-vrednost. Ona direktno ukazuje na energetsku efikasnost prozora.

  Kada već govorimo o energetskoj efikasnosti, važno je još jednom istaći da krovni prozori omogućavaju prirodno provetravanje. Zahvaljujući istom, smanjuje se potreba za mehaničkom ventilacijom poput klima-uređaja i rashladnih ventilatora. Takođe, velika količina dnevne svetlosti umanjuje potrebu za veštačkim osvetljenjem.

  Otvoren krovni prozor
  Zahvaljujući provetravanju smanjuje se potreba za mehaničkom ventilacijom poput klima-uređaja i rashladnih ventilatora.

  Krovni prozori cena

  Međutim, nijedan krovni prozor ne može biti energetski efikasan ukoliko nije pravilno montiran. Kod krovnih prozora je najvažnija montaža, odnosno postavljanje koje uključuje poslove suve montaže i malterisanje špaletne. Da vam se dopreme i postave krovni prozori cena iznosi 45-72 EUR, plus trošak za eventualne radove naknade obrade.

  A koliko koštaju sami krovni prozori? Kada su u pitanju krovni prozori cena zavisi od njihove veličine, materijala za okvire, broja stakala, načina otvaranja (nisko, srednje ili visoko) i, svakako, od ponuđača. Rok isporuke je obično 7 do 30 dana, a cene se kreću između 150 i 400 EUR/m2, tako da biste za prozor veličine 80x160 cm platili oko 350 EUR.

  Kome poveriti krovne prozore? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim ponuđačima krovnih prozora u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

  Montaža krovnog prozora
  Nijedan krovni prozor ne može biti energetski efikasan ukoliko nije pravilno montiran. 

  Kako izabrati krovne prozore?

  Na tržištu se može naći zaista velik broj krovnih prozora, te vam predstavljamo par smernica koje će vam olakšati odabir.

  Prva stvar na koju je potrebno obratiti pažnju je veličina i namena potkrovlja. Ne traži svako potkrovlje podjednaku količinu prirodnog osvetljenja, te se u skladu sa tim biraju odgovarajući krovni prozori. Vodite se univerzalnim pravilom: zastakljene površine treba da čine minimalno 10% podne površine određenog prostora. Takođe, potrebno je uzeti u obzir i nagib krova: što je nagib krova manji, visina prozora treba da bude veća.

  Prozori na krovu
  Što je nagib krova manji, visina prozora treba da bude veća.

  Druga stvar o kojoj trebate razmišljati jeste materijal za krovne prozore. Drvo je jedan od najzastupljenijih materijala u enterijeru, te će se drveni krovni prozori sigurno uklopiti. Međutim, oni imaju i jednu manu o kojoj će kasnije biti više reči - održavanje. Možete odabrati i krovne prozore premazane belim poliuretanom, oni ne zahtevaju lakiranje, samo povremeno čišćenje običnom vodom i krpom.

  Treća stvar koju trebate razmotriti jeste način otvaranja. Razlikujemo krovne prozore sa gornjim i donjim upravljanjem. Krovni prozori sa donjim upravljanjem se preporučuju za prostore kod kojih je parapet na visini od 130-150 cm. Krovni prozori sa gornjim upravljanjem se preporučuju za prostore kod kojih je parapet do visine 130 cm. Ovakvi krovni prozori imaju značajnu prednost - omogućavaju postavljanje nameštaja u zoni prozora, pri čemu nesmetano možete otvarati/zatvarati krovni prozor. 

  Pored navedenih faktora, potrebno je misliti na još nekoliko stvari - spoljašnjim ili unutrašnjim roletnama kako se potkrovlje ne bi pregrevalo tokom letnjih meseci, nabavci i ugradnji komarnika, a razmislite i o dodatnim opcijama poput automatskog otvaranja i senzora za kišu koji će vam znatno olakšati korišćenje i održavanje krovnih prozora.

  Senilo na krovnom prozoru
  Kako se potkrovlje ne bi pregrevalo tokom letnjih meseci, potrebna su senila.

  Preporuka: Bolji izbor jesu senila sa spoljne strane krovnog prozora. Razlog je jednostavan - ako postavite samo unutrašnje roletne na krovne prozore, one će zamračiti prostor ali neće sprečiti pregrevanje potkrovlja.

  Sa adekvatnom postavkom i pravilnim odabirom, krovni prozor maksimalno doprinosi komforu doma.

  Kako se održavaju krovni prozori?

  Krovni prozori su izloženi nepovoljnim vremenskim uticajima znatno više nego obični, vertikalni. Izloženost kiši, snegu, suncu, vetru i prašini može smanjiti funkcionalnost krovnih prozora kao i njihov životni vek ukoliko se povremeno ne održavaju. Postoje tri osnovna saveta za održavanje krovnih prozora, a svaki ih njih ćemo dodatno objasniti:

  1. Krovni prozori se moraju redovno čistiti

  Redovno čišćenje krovnih prozora važno je i za održavanje sjaja i transparentnosti stakla. Ako su i drugi aspekti održavanja krovnih prozora zanemareni, čistoća stakla se primećuje već na prvi pogled. Krovni prozori nisu samo više izloženi vremenskim uticajima, već i nakupljanju prljavštine - čestica prašine, lišća, grančica, polena…

  Kada je u pitanju čišćenje stakla, nema puno razlike u odnosu na standardne prozore. Kako biste očistili spoljno staklo, potrebno je da zarotirate krilo prozora za 180 stepeni, fiksirate u položaj za čišćenje te upotrebite meku i glatku krpu, neabrazivni sunđer ili brisač za prozore kako biste izbegli ogrebotine ili jelensku kožu koja ne ostavlja vlakna. Za čišćenje krovnog prozora koristite čistu, meku vodu, a ako je u pitanju tvrda voda, dodajte par kapi deterdženta. Obavezno koristite neagresivno sredstvo za čišćenje, abrazivna sredstva prodiru u površinsku strukturu stakla!

  Čišćenje krovnog prozora
  Kako biste očistili spoljno staklo, potrebno je da zarotirate krilo prozora za 180 stepeni.
  Za čišćenje krovnih prozora dovoljna je čista voda, a ako je dosta uprljan, mogu se koristiti i blaga, neabrazivna sredstva za čišćenje stakla. Obrišite svu suvišnu vodu nakon čišćenja prozora.

  Ukoliko na svom krovnom prozoru često vidite kapljice vode, ovo je jasan pokazatelj da je prostoriju potrebno češće provetravati!

  Unutrašnja strana stakla se po potrebi briše vlažnom mikrofiber krpom. 

  2. Provera zaptivki krovnih prozora

  Redovno proveravajte stanje zaptivki oko krovnih prozora i zamenite ih čim primetite da su oštećene. Ukoliko su zaptivke krovnih prozora oštećene, može doći do curenja vode i gubitka toplote, odnosno smanjenja energetske efikasnosti.

  Pored onih vidljivih, potrebno je obratiti pažnju i na delove krovnih prozora koji nam nisu pred očima. Makar jednom godišnje mora se izvršiti inspekcija spoljašnje strane krovnog prozora i po potrebi očistiti opšivka od nakupljenih nečistoća. To je najbolje učiniti pred zimu, jer će biti završena sezona opadanja lišća. Na taj način bićete sigurni da je krovni prozor spreman na sve izazove koje nosi zima poput taloženja i otapanja snega, a potom i na prolećne pljuskove. Najbolje je da ovaj posao prepustite profesionalcima.

  Provera zaptivki krovnog prozora
   Makar jednom godišnje mora se izvršiti inspekcija spoljašnje strane krovnog prozora i po potrebi očistiti opšivka od nakupljenih nečistoća.
  Makar jednom godišnje potrebno je opštivku oko prozora očistiti sa spoljne strane od lišća i drugih mehaničkih prepreka koje su se nagomilale. Ovim se omogućava neometano oticanje vode sa krova i oko prozora.

  3. Provera mehanizma otvaranja krovnih prozora

  Potrebno je redovno proveravati mehanizam otvaranja/zatvaranja krovnog prozora. Prekontrolišite da li su ručke i brave dobro pričvršćene i funkcionalne. Prema smernicama proizvođača krovnog prozora, podmažite pokretne delove mehanizma kako bi obezbedili glatko otvaranje i zatvaranje prozora.

  Zatvaranje krovnog prozora
  Potrebno je redovno proveravati mehanizam otvaranja/zatvaranja krovnog prozora. 

  Za prozore koji se redovno koriste, potrebno je makar dva puta godišnje podmazati mehanizam za otvaranje/zatvaranje odnosno osovinu oko koje prozor rotira i sam mehanizam koji omogućava fiksiranje prozora u različitim položajima. Važno je voditi se sledećim pravilom - podmazuju se samo metalne komponente, dok se plastični delovi za zabravljivanje ne podmazuju.

  Kako se lakiraju drveni krovni prozori?

  Drvo je prirodan materijal koji ima niz prednosti i tradicionalno se koristi u izradi okvira prozora. Osim što unosi toplinu u svaki prostor i odlično se kombinuje u enterijeru, drvo obezbeđuje dobru izolaciju. Međutim drveni krovni prozori iziskuju redovno održavanje.

  Drveni krovni prozor
  Drveni krovni prozori iziskuju redovno održavanje.

  Prilikom izrade prozora, drvo je već fabrički premazano zaštitnim i završnim slojem. Stoga je dovoljno samo ga povremeno prebrisati vlažnom krpom. Međutim, nakon nekoliko godina izlaganja vlazi i UV zracima, biće potrebno naneti novu zaštitu.

  Prvo je potrebno skinuti površinski sloj starog laka odnosno pažljivo ošmirglati sve drvene površine na kojima je lak ispucao. Potom se na čistu i suvu površinu nanosi novi sloj. U ovu svrhu koristi se lak za drvo na vodenoj bazi.

  Kada tretirate drvo, veoma je važno da se ne premazuju i gumeni dihtunzi. Prilikom premazivanja drvenih površina pokrijte zaptivne gume kako biste sprečili da se lak ili boja preliju na njih. Zaptivne gume u ovom slučaju gube na elastičnosti, očvršćuju se, a time gube i svoju funkciju. Osim toga, ovo može dovesti i do otežanog otvaranja/zatvaranja krovnog prozora i oštećenja.

  Impregnacija i premazivanje drvenih krovnih prozora doprinosi njihovoj dugotrajnosti. Lakirane površine se lako čiste i održavaju. Takođe, okvir prozora ovom prilikom možete ofarbati u boju po želji.

  Koliko često ćete morati da premazujete drvene delove krovnih prozora, zavisiće od modela prozora, izloženosti vlazi i UV zracima tokom godine. Poželjno je da se lakiranje obavi makar jednom u dve godine.

  Farbanje drvenih krovnih prozora možete prepustiti i stručnjacima. A koliko košta farbanje drveta? Cena farbanja drveta zavisi od veličine površine, vrste laka ili boje i broja premaza. Lakiranje drveta polimernim smolama, košta između 2 i 5 EUR/lit.

   

   

  Stručni članak 156
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Krovni prozori?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 391 izvođača radova za područje Krovni prozori:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana