Za područje
    OTP banka

    Najjeftiniji PVC prozori

    Članak je pregledalo čak 962+ korisnika
    Rešite li da gradite ili renovirate kuću ili stan ne bi ste li sebi i svojoj porodici obezbedili udoban i funkcionalan dom, jasno je da sama vaša odluka da se upustite u takav poduhvat jeste prva i presudna, ali nikako jedina koju treba da donesete. Pred vama će se otvoriti čitav niz pitanja, zadataka i izbora. Između ostalog, razumljivo je da svako želi da pri svakoj kupovini prođe što jeftinije, pa i u situaciji kada se radi o investiciji koja treba da potraje više decenija. Često se može čuti da su PVC prozori najjeftiniji izbor, premda se iz prakse zna da prozori nose 5-7% vrednosti ovakvih ulaganja. Da bismo vam pomogli da spojite jeftino i funkcionalno, pozabavićemo se malo kupovinom prozora.
    Stručni članak 962
    najjeftiniji pvc prozori
    Imamo čak 1656 izvođača radova za područje PVC prozori:

    1. Od čega zavisi cena prozora?

    Sigurno svakodnevno viđate brojne reklame za najrazličitije vrste i tipove proizvoda, a kad se usredsredite na neku temu čini vam se da se multiplikuju i da vam se priviđaju svuda. Upravo tako će biti i sa prozorima čim počnete da ih tražite. Najjeftiniji, najjeftiniji - a kako da znate da su stvarno najjeftiniji i da drugde nema bolje ponude?

    Savetovali bismo vam da se prvo obratite nekom arhitekti ili projektantu uz čiju ćete pomoć iskristalisati svoje ideje i pretvoriti ih u konkretan plan izgradnje ili preuređenja, budući da čak i uz tačan, precizan i detaljan projekt i proračune, pred vama stoji dug, složen i vrlo zahtevan proces. Dakle, nesumnjivo je da neće biti isto kupiti 5, 10 ili 15 prozora, a da pri tom ispunjavaju sve zadate kriterijume. 

    Očekivano je i da svako želi da dobije što bolji proizvod za novac koji dà. Kada su PVC prozori u pitanju, valja znati da se njihova cena formira u zavisnosti od više faktora: na prvom mestu to je materijal od kog je napravljen okvir, potom dimenzije, pa tip stakla i vrsta ispune, a na kraju, ali ne manje važni, mehanizam i način otvaranja.   

    2. PVC kao materijal za okvire prozora

    Svaki ponuđač prozora, reći će vam da je PVC najjeftiniji. U poređenju sa drugim sirovinama koje se koriste za proizvodnju stolarije uopšte, poput metala i drveta, to jeste istina. PVC jeste plastična sirovina i kao takva manje poželjna s ekološke tačke gledišta, ali upravo zbog lakše proizvodnje i njenog obima, i može da bude jeftinija. Naravno, kao i svaki drugi materijal, i PVC ima svojih prednosti i slabosti, ali odnosi preimućstvo na tržištu upravo zato što je dostupniji. Treba imati u vidu i to da se svi okviri za prozore prave od metala, a da se samo presvlače PVC-om ili nečim drugim, pa se u suštini radi o završnoj obradi okvira, a ne njihovoj izradi.

    PVC prozori su jeftiniji jer im je proizvodnja jeftinija
    PVC prozori su jeftiniji jer im je proizvodnja jeftinija

    3. Najjeftiniji PVC prozori - okviri

    Okviri prozora se prave od metalnih profila koji se seku i sastavljaju u ram po određenom redosledu i na određen način. Ti profili mogu se sastaviti tako da samo jedan par čini „komoru“, zapravo, šupljinu koja služi kao vazdušni kanal. U tom slučaju radi se od najprostijoj verziji - jednokomornom okviru koji mahom služi za okna, odnosno, prozore koji se ne otvaraju, ali služe za osvetljenje prostora. Takav jednokomorni okvir kada se presvuče određenom vrstom plastike i u njega se ubaci jednoslojno obično staklo postaje najjeftiniji PVC prozor.

    4. Najjeftiniji PVC prozori - načini otvaranja

    Jasno je da je najjeftiniji PVC prozor zapravo onaj koji i nije prozor, već okno koje služi kao svetlarnik, a ne za ventilaciju. Arhitekta ili projektant sa kojim se budete savetovali, vrlo verovatno će vam predložiti ugradnju ovakvih okna tamo gde je osvetljenje bitnije, a postoje i drugi prozori koji mogu da služe za provetravanje. Dakle, da bi se osvetlio hodnik, predsoblje ili neki drugi deo doma do kog prirodno svetlo ne dopire direktno, ugrađuju se okna iznad ili pored vrata ili visoko na samom spoju zida i plafona i na taj način obezbeđuje indirektno osvetljenje, a izbegava potreba za stalno uključenom rasvetom. Okna u principu nemaju mehanizam za otvaranje premda se može ugraditi po potrebi.

    Krilni prozori, pak, otvaraju se uglavnom dvojako - bočno i na „kant“. U zavisnosti od veličine prozora treba da imaju dve ili više šarki kao tačke oslonca, okove, mehanizam za otvaranje i kvaku. Ovakva varijanta je najjeftinija. Prozori sa dva ili više krila te kliznim, klizno-podiznim ili preklopnim mehanizmima su uistinu čitavi prozorski sistemi i kao takvi svakako skuplje varijante čak i kada su obloženi PVC-om. I u ovim slučajevima jedno krilo je fiksno, najčešće prvo - ne pomera se i ne otvara da bi služilo kao oslonac ostalima. Veličina tog prozora prilagođava se drugima kao i način zastakljenja.

    5. Najjeftiniji PVC prozori - oblik i veličina

    Još neki od faktora koji utiču na finalnu cenu prozora su oblik i veličina. Ako se odlučite za obične pravougaone prozore standardnih veličina kakve su kod nas, recimo, 60x120 cm ili 80x160 cm, i pri tom su PVC, svakako će biti među najjeftinijima na tržištu. Veći, višekrilni ili višedelni, višeugaoni ili okrugli prozori, čak i kada su PVC, biće skuplji pošto moraju da se rade po meri i da im se ugrađuje drugačiji sistem otvaranja. Među takve se ubrajaju i krovni prozori.

    6. Najjeftiniji PVC prozori - šta treba imati u vidu?

    6.1. PVC prozori - prednosti

    Činjenica da su PVC prozori najjeftiniji jeste istinita, ma o kom tržištu, proizvođaču i ponuđaču da se radi. Toliko pristupačnu cenu omogućava lakši i brži proces proizvodnje te plastifikacije metalnih okvira. Ovakvi prozori su jeftiniji od aluminijumskih ili drvenih i zbog jeftinije sirovine. Međutim, sama cena nije u suprotnosti s kvalitetom - čak naprotiv. PVC prozori su otporni i izdržljivi, a uz to odlični termoizolatori zbog debljine i niske termoprovodljivosti okvira i stakala, zapravo, nepropusnosti izolacije. Jednako dobri su i u zaštiti od buke, dugotrajni su premda ne zahtevaju veliko održavanje, dobro izgledaju i kada imaju kvalitetne okove pružaju dobru protivprovalnu zaštitu.

    6.2. PVC prozori - slabosti

    Nažalost, PVC prozori nisu bez mana. Onim najjeftinijim modelima okviri su mahom dvokomorni, imaju obično jednostruko ili dvostruko staklo bez gasnog punjenja i bez termo-prekida, a i najčešće su beli. Zbog toga mnogi misle da izgledaju suviše „plastično“ i jeftino te da su na fasadama zbog te beline isprva isuviše upadljivi. S godinama PVC, iako je otporan na UV zračenje, može da počne da žuti (najviše zbog smoga i čađi te drugih nepovoljnih atmosferskih uticaja), a može se i deformisati zbog dužih ili naglih temperaturnih oscilacija.

    PVC prozori su spoj najboljeg kvaliteta i najpovoljnije cene
    PVC prozori su spoj najboljeg kvaliteta i najpovoljnije cene

    7. Zaključak

    Ono što bismo mogli da vam savetujemo jeste sledeće: proizvođači PVC prozora na njih daju garancije između 20 i 40 godina, pa se nikako ne može govoriti o nekvalitetnim proizvodima. Obzirom da mogu biti i do 30% jeftiniji od aluminijumskih i drvenih, predlažemo vam da se potrudite i dobro istražite tržište te da tu razliku iskoristite da uzmete stvarno dobre PVC prozore.

    Najvažnije što treba gledati pri kupovini jeste:

    • vrsta profila (broj komora) od kojih je izrađena PVC stolarija;
    • tip okova koji se postavlja u PVC stolariju;
    • vrsta stakla koja se ugrađuje u PVC stolariju.
    Dakle, uzmete li, recimo, četvorokomorni ili šestokomorni PVC prozor sa trostrukim zastakljenjem koje pri tom ima i takozvani termo-prekid, standardnih dimenzija i sa krilnim otvaranjem, a u dekoru drveta ili metala (PVC nije beli već imitacija drveta ili metala, mat ili prohrom) - slobodno se može reći da ćete dobiti odlične prozore po vrlo solidnoj ceni.
    Stručni članak 962
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje PVC prozori?

    Imamo čak 1656 izvođača radova za područje PVC prozori:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1656 izvođača radova za područje PVC prozori
    9.2
    0

    AL-PLAST


    9.7
    0

    PREDRAG MUTAVDŽIĆ PREDUZETIK SAMOSTALNA ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA ZA ZAVRŠNE RADOVE U GRAĐEVINARSTVU ALPIN PANČEVO


    8.8
    0

    LUKA VIZANTIJA KV ŽIČA


    10
    1

    IVAN ALEKSIĆ PR ZANATSKA TRGOVINSKA RADNJA PROGLASS STOLARIJA ZAJEČAR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana