Za područje

    Uređenje kuhinje - da li je ugradna tehnika dobar izbor?

    Članak je pregledalo čak 1107+ korisnika
    Ne kaže se džabe za kuhinju da je ona „srce svakog doma”. Kuhinja nije samo prostorija gde se pripremaju obroci, već je i mesto okupljanja, druženja, stvaranja uspomena. Kod uređenja kuhinje, pored estetske vrednosti, važno je misliti i na postizanje funkcionalnosti, odnosno, spoju lepog i korisnog. Ključnu ulogu u kuhinji ima tehnika, budući da kuhinjski aparati olakšavaju i ubrzavaju pripremu obroka. Sve su popularniji oni ugradni, pa u nastavku odgovaramo na pitanja - da li je ugradna tehnika dobar izbor i šta je važno znati pre kupovine?
    Stručni članak 1107
    ugradna tehnika
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Pre odgovora na ova pitanja, prvo valja definisati ugradnu, odnosno, integrisanu tehniku.

    Ugradna tehnika i uređenje kuhinje

    Ugradna, odnosno, integrisana tehnika nalazi se u kuhinjskim elementima, za razliku od samostojećih uređaja. Dakle, ugradni uređaji su „skriveni” iza frontova i lako se uklapaju u gotovo svaki stil uređenja kuhinje. Kako im i sam naziv kaže, oni su u bukvalnom smislu integrisani u enterijer.

    Ugradna tehnika sa svim kuhinjskim elementima čini jednu celinu. Dok neki ugradni aparati mogu biti skriveni iza frontova, drugi jednostavno nastavljaju neprekidni niz sa radnim površinama.

    Za razliku od njih, samostojeći aparati su jasno vidljivi i neretko odstupaju od celokupnog dizajna kuhinje. Zbog toga je ugradna tehnika najčešći izbor onih koji ne žele da im konvencionalna bela tehnika naruši enterijer.

    Danas gotovo svaki od kuhinjskih uređaja može biti ugradni - frižider, rerna, sudo-mašina, mikrotalasna pećnica, zamrzivač, aspirator, aparat za kafu…

    Ugradni frižider
    Ugradna tehnika sa svim kuhinjskim elementima čini jednu celinu

    Godinama unazad, enterijeristi širom sveta preporučuju ugradne aparate kada je uređenje kuhinje u pitanju. Jedan od takvih trendova, koji nas očekuje u narednoj, 2024. godini, jeste upravo upotreba ugradne tehnike, bilo da je reč o tradicionalnom ili modernom dizajnu, maloj ili velikoj kuhinji.

    Prilikom uređenja nove kuhinje ili renoviranja postojećeg kuhinjskog prostora, jedna od ključnih stavki jeste nabavka kuhinjskih aparata. Mnogi su tom prilikom u dilemi: da li se opredeliti za konvencionalne, samostojeće ili ugradne uređaje? Pre nego što donesete odluku, važno je upoznati se sa svim prednostima i slabostima ugradne tehnike.

    Ugradna tehnika - prednosti

    Osnovna prednost ugradnih uređaja jeste ta što štede prostor. To naročito dolazi do izražaja kada su male kuhinje u pitanju, kod kojih je svaki centimetar raspoloživog prostora dragocen.

    Pored toga što štedi prostor, ugradna tehnika se savršeno uklapa u bilo koji stil kada je uređenje kuhinje u pitanju. Uklopiće se jednako dobro i u moderne i tradicionalne kuhinje, jer se ugradni aparati mogu naći u raznim bojama, stilovima, dizajnima.

    Ugradna tehnika u tradicionalnoj kuhinji
    Ugradna tehnika će se uklopiti jednako dobro i u moderne i tradicionalne kuhinje

    Kada se spominje uređenje kuhinje, važno je istaći da je jedna od glavnih karakteristika ugradne tehnike, dizajn bez prelaza. Iz nje proističe još jedna prednost u odnosu na konvencionalne, samostojeće aparate - tamo gde bi samostojeći aparati zauzeli previše mesta i „iskakali” od dizajna, oni će se u potpunosti integrisati, pritom zauzimajući manje mesta.

    Ugradna tehnika omogućava postizanje jedinstvenog dizajna cele kuhinje. Njome ćete zaokružiti estetsku formu.

    Nameće se naredno pitanje - da li ugradna tehnika, pored estetskih, ima i funkcionalne prednosti, ili pak kaska za klasičnim, samostojećim aparatima, kada je o efikasnosti reč?

    Pored toga što ugradna tehnika, delimično ili potpuno skrivena u kuhinjskim elementima, doprinosi estetici cele kuhinje, ona se može pohvaliti efikasnošću. Ugradni uređaji imaju jednake funkcije kao samostojeći, a neki čak imaju i bolje performanse. Pritom, smanjena je buka koju proizvode tokom rada, jer frontovi kuhinjskih elemenata u koje su postavljeni, redukuju zvuke i vibriranje uređaja.

    Još jedan benefit kada je funkcionalnost u pitanju - jednostavnija priprema hrane. Dobar primer za to jeste ugradna rerna. Nju možete montirati u visini ruku, pa više nećete morati da se saginjete kada proveravate da li je jelo gotovo, odnosno, dovoljno termički obrađeno, a neće biti više ni nebezbednog izvlačenja vrelog posuđa sa hranom. Ugradne rerne će vam takođe uštedeti mesta. Mogu se kupiti u paru s ugradnim pločama. Međutim, jedna od prednosti koju donosi ugradna rerna jeste ta da može biti odvojena od ugradne ploče za kuvanje, što je savršeno ako planirate kuhinjsko ostrvo.

    Ugradna rerna
    Ugradnu rernu možete montirati u visini ruku, pa više nećete morati da se saginjete kada proveravate da li je jelo gotovo

    Ipak, kada je reč o malim kuhinjama, preporučuje se ugradnja u nivou donjih kuhinjskih elemenata, pošto se time osigurava veća površina radne ploče.

    Standardna ugradna rerna ima dimenzije 60x60 cm i ona ima opcije pečenja u više nivoa. Međutim, ako nemate toliko raspoloživog prostora, možete ugraditi kompaktni model visine 45 cm koji ima sve performanse rerne standardne veličine.

    Još jedna prednost kada je ugradna tehnika u pitanju jeste jednostavno čišćenje. Razlog je očigledan - ugradni kuhinjski uređaji imaju manje površina koje su direktno izložene prljanju. Takođe, kako je u pitanju integrisan, neprekidan dizajn, nema uglova ni praznina između uređaja u koje neretko upadaju mrvice i sitni ostaci hrane. Ovo implicira da ćete lakše i brže očistiti svoju kuhinju.

    Ugradna tehnika - slabosti

    Prva slabost koja odvraća ljude od kupovine ugradne kuhinjske tehnike jeste cena. Ugradna rerna, ugradni frižider, ugradni zamrzivači i ostali uređaji, imaju višu cenu u odnosu na samostojeće uređaje istih ili sličnih specifikacija. Ugradni frižider, recimo, može biti za 200, 300 EUR skuplji od onog samostojećeg istih performansi.

    Mnoge prodavnice bele tehnike nude mogućnost da ugradne uređaje, uz kupovinu, montiraju besplatno, a ukoliko ugradnja nije obezbeđena, ona predstavlja dodatni trošak.

    Majstor ugrađuje sudomašinu
    Mnoge prodavnice bele tehnike nude mogućnost da ugradne uređaje, uz kupovinu, montiraju besplatno

    Postoji još jedan problem - popravka! Kada se ugradni uređaj pokvari, sam pristup mestu kvara može biti otežan, a zamena pokvarenog dela potrajati, što može povećati cenu same popravke. U svakom slučaju, čim primetite da vaš ugradni uređaj ne funkcioniše kako treba ili se javi neki problem, potrebno je pravovremeno pozvati električara koji će proveriti njegovu ispravnost.

    Koliko će za ovu uslugu naplatiti električar? Iznos će varirati  u zavisnosti od uređaja, potrebnih popravki, lokacije, ali i samog električara. Cena elektroservisa se kreće oko 25 EUR.

    Takođe, imajte na umu da ćete ugradne uređaje, jednom kada ih postavite, teže pomerati i praviti novi raspored u odnosu na samostojeće. Uzmimo za primer samostojeće, klasične i ugradne sudo-mašine. One se mahom ne razlikuju u pogledu performansi, broja i vrsta programa za pranje, pa i količini posuđa koje mogu oprati. Njihova osnovna razlika je u načinu postavljanja. Dok se samostojeći model postavlja fleksibilno u odnosu na kuhinjski prostor (najčešće ispod radne površine), ugradne sudo-mašine su potpuno ili delimično prekrivene prednjim panelom koji se pravi od istog materijala kao i kuhinja. Time se stvara minimalistički, atraktivan izgled, međutim, ukoliko se selite ili odlučite da u potpunosti promenite raspored kuhinje pri sledećem renoviranju, samostojeću sudo-mašinu možete lako pomerati, odnosno, poneti sa sobom. Na ovo posebno obratite pažnju ako često menjate mesto stanovanja zbog posla ili ste podstanar.

    Ugradna sudomašina
    Ugradne sudo-mašine su potpuno ili delimično prekrivene prednjim panelom koji se pravi od istog materijala kao i kuhinja

    Stoga, pre same kupovine, dobro razmislite da li će ugradna tehnika odgovarati potrebama i navikama vašeg domaćinstva.

    Uređenje kuhinje i ugradna tehnika - na šta obratiti pažnju?

    Pre same kupovine ugradne tehnike, važno je uzeti u obzir raspoloživi prostor, stil enterijera, kulinarske potrebe ali i iznos koji ste spremni da izdvojite. Na primer, ako imate taman toliko novca da kupite manji ugradni zamrzivač, a vašem domaćinstvu je neophodan zamrzivač sa većom komorom, razumljivije je da nabavite onaj samostojeći.

    Pre nego što odete u prodavnicu bele tehnike, morate isplanirati raspored u kuhinji. Razmislite gde želite da postavite ugradne uređaje i planirajte električne i vodovodne instalacije u skladu sa tim. Takođe, razmotrite raspored kuhinjskih ormarića i radne ploče da biste bili sigurni da ima dovoljno prostora za postavljanje ugradnih uređaja.

    Detaljan projekt kuhinje je naročito važan kod postavljanja ugradnih uređaja da bi se izbegle kasnije komplikacije pri naknadnim fazama izvođenja.
    Uređenje kuhinje
    Razmislite gde želite da postavite ugradne uređaje i planirajte električne i vodovodne instalacije u skladu sa tim

    Ukoliko nemate vremena ni umeća da se posvetite svakom detalju ili pak prosto želite da uređenje kuhinje prepustite profesionalcu, enterijerista može napraviti plan unutrašnjeg uređenja. A koliko će koštati dizajn enterijera kuhinje zavisiće od veličine prostora, obima potrebnih radova, broja trodimenzionalnih slika ili modela, kao i od broja mogućih rešenja.

    Ako ste u potrazi za iskusnim i profesionalnim dizajnerima enterijera, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje enterijera s odgovarajućom ponudom.

    Naročito je važno obratiti pažnju na utičnice.

    Kuhinja je prostorija u domu u kojoj se nalazi najviše elektroinstalacija, pa zahteva posebnu pažnju pri planiranju i izvođenju.

    Premda postoji više pristupa pozicioniranju utičnica za ugradnu tehniku, najviše je rasprostranjen onaj koji podrazumeva pozicioniranje utičnica u susedni element kuhinje u odnosu na sam uređaj. Ovom metodom se omogućava lak pristup radi isključenja uređaja iz utičnice u slučaju kvara ili potreba održavanja.

    Ukoliko, iz određenog razloga, utičnica mora da se montira direktno iza samog ugradnog uređaja, potrebno je predvideti dovoljnu dubinu kuhinje kako uređaj zadnjom stranom ne bi udarao u priključak za struju. Preporuka je da dubina kuhinje iznosi 65 cm, ukoliko dimenzije materijala radne ploče to dozvoljavaju, da bi se, bez problema, mogle sprovesti instalacije iza uređaja.

    Montaža utičnica
    Naročito je važno obratiti pažnju na utičnice

    Prilikom planiranja rasporeda utičnica valja se voditi još nekim smernicama: utičnice treba odvojiti od instalacija vodovoda za sudoperu i sudo-mašinu minimalno 20 cm; utičnice za uređaje integrisane u donje kuhinjske elemente najbolje je postaviti na visini od 30 cm od gotovog poda, sem ako specifikacija uređaja ne zahteva drugačije; visina priključka za ugradni aspirator zavisi od tačne visine samog aspiratora ali se najčešće kreće oko 180 cm od nivoa gotovog poda.

    Takođe, prilikom rasporeda kuhinjskih uređaja, važno je frižider i zamrzivač udaljiti od onih uređaja koji emituju toplotu, poput rerne.

    Potrebno je obratiti pažnju i na same ugradne uređaje. Razmotrite modele uređaja koji najviše odgovaraju vašim potrebama i budžetu. Obratite pažnju na dimenzije uređaja, ali i na njihovu energetsku efikasnost.

    Kuhinjski uređaji su mahom veliki potrošači, neki od njih rade konstantno, što znači da su stalno priključeni na napajanje, poput frižidera i zamrzivača. Pogledajte njihovu energetsku oznaku naznačenu na nalepnici. Energetska oznaka je standardizovani sistem ocenjivanja energetske efikasnosti za električne uređaje. Potražite one koji imaju nalepnicu s oznakom A + , A++ ili A+++, da biste koristili najefikasnije ugradne aparate.

    Stručni članak 1107
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    9.4
    0

    NIKOLA ANDONOV PR ARHITEKTONSKI STUDIO STUDIO MADA CRNA TRAVA


    9.5
    0

    MAGIC WALL


    8.8
    0

    DESIGN STUDIO SANDRA OJDANIC


    9.1
    0

    Architaur


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana