Za područje

  Uređenje kuhinje - koji nas trendovi očekuju u 2024. godini?

  Članak je pregledalo čak 1884+ korisnika
  Kuhinja je odavno prestala da bude samo prostorija u kojoj se kuva, ona predstavlja jedno od centralnih mesta u domu, gde se ukućani okupljaju, druže, zajedno uživaju u pripremi obroka i obedovanju. Shodno tome, uređenje kuhinje postaje sve važniji zadatak kome se posvećuje dosta pažnje. Istražili smo, stoga, koji nas trendovi očekuju u narednoj, 2024. godini, kada je u pitanju uređenje kuhinje.
  Stručni članak 1884
  uredjenje kuhinje
  Imamo čak 2420 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

  Uređenje kuhinje treba da odgovori na sve zahteve funkcionalnosti, ali i na vaše želje i lične preferencije, da bi boravak u njoj bio što prijatniji. Kuhinja treba da odiše vedrinom, toplinom i da budi lepa osećanja. Stoga ne iznenađuje što je jedan od glavnih kriterijuma uređenja kuhinje u 2024. godini radost življenja, ali i stvaranje sigurnog, spokojnog utočišta.

  Svaki od trendova o kojima se govori učiniće boravak u kuhinji lakšim, manje haotičnim. Neki od njih, koji su bili aktuelni prethodnih godina, i dalje ostaju na aktuelni.

  Moderno uređenje kuhinje je nezamislivo bez kuhinjskog ostrva

  Popularnost kuhinjskih ostrva ne jenjava, čak je sve veće s godinama. Najverovatnije stoga što nudi brojne prednosti kao što su dodatna radna površina, više mesta za odlaganje, moderan izgled.

  Visina kuhinjskog ostrva treba da iznosi oko 90 centimetara.

  Kuhinjska ostrva će biti „u modi” i u 2024. godini, budući da odgovaraju na najbitniji zahtev - višefunkcionalnost. Naime, kuhinjsko ostrvo je višenamenski element - ono predstavlja centralnu tačku kuhinje oko koje će se okupljati ukućani i gosti dok u njemu mogu biti police za odlaganje čime se štedi preko potreban prostor i dobija organizovaniji izgled, a osiguraće i više prostora za pripremu obroka i omogućiti da više osoba istovremeno učestvuje. U savremeno uređenim prostorima, kuhinjska ostrva često zamenjuju trpezarijske stolove.

  Kuhinjsko ostrvo
  U savremeno uređenim prostorima, kuhinjska ostrva često zamenjuju trpezarijske stolove

  Uređenje kuhinje u 2024. podrazumeva vedre boje

  Boje zidova i kuhinjskih elemenata nikako ne treba zanemariti - one igraju vrlo važnu ulogu i imaju snažan uticaj na to kako se ljudi osećaju prilikom boravka u kuhinji. U odnosu na protekle godine kada je bela boja bila najbolji izbor, sada su tu vedrije boje.

  Bež je neutralna nijansa koja će vašoj kuhinji dati dozu elegancije, a pritom vizuelno povećati prostor. Vodeći svetski dekorateri najavljuju da će se više posezati za ovoj bojom nego belom ili sivom. Upečatljivu crvenu boju zamenjuje suptilna ružičasta jer, ima li vedrije boje? Ona je odličan izbor i za male kuhinje, unosi svetlost i radost u prostor pritom naglašavajući sve akcente u prostoriji. U paletu boja koje se koriste za uređenje kuhinje smelo su ušle i bordo kao i narandžaste nijanse, bilo da je reč o zidovima, nameštaju ili dekoru. One prostoru daju dubinu, upečatljivost i, pošto pripadaju grupi zemljanih tonova, omogućavaju doživljaj „povratka prirodi” koji takođe ne izlazi iz mode.

  Ukoliko niste dovoljno hrabri da se opredelite za ove snažne nijanse, a deluju vam primamljivo, za početak možda njima možete ofarbati ručke fioka i kuhinjskih elemenata ili kupiti posuđe jačih boja i izložiti ga.

  U trendu će biti i konrast koji se postiže uparivanjem toplih, zasićenih nijansi sa neutralnim tonovima.

  Plutajuće police za uređenje moderne kuhinje

  Plutajuće police donose niz prednosti - najčešće neiskorišćen vertikalan prostor postaje funkcionalan, čime se povećava broj mesta za odlaganje, a uz to one predstavljaju moderan način da izložite svoje omiljene predmete bez vidljivih konzola za elegantan, minimalistički izgled. Dobar izbor su i plutajuće ugaone police uz pomoć kojih ćete pametno iskoristiti svaki centimetar raspoloživog prostora što je i jedno od načela uređenja modernih kuhinja.

  Plutajuće police će u 2024. godini čak zameniti gornje ormariće, čime će prostor izgledati rasterećenije.

  Plutajuće police
  Plutajuće police će u 2024. godini čak zameniti gornje ormariće

  Integrisano osvetljenje za prijatniju atmosferu

  Dobro osvetljenje je od presudnog značaja da bi se u nekoj prostoriji osećali prijatno, a bez njega se ne može zamisliti obavljanje bilo kog posla, ma koliko nezahtevan bio. Proteklih godina LED trake postaju veoma popularan izbor, jer osim što su praktične, predstavljaju odlično estetsko rešenje. One se smatraju fleksibilnim izvorom svetlosti, pošto se dvostrano lepljive trake mogu pričvrstiti gotovo bilo gde. Uz pomoć LED traka može se osvetliti i sadržaj elemenata što će olakšati i ubrzati snalaženje u kuhinji.

  One ne emituju puno toplote, a troše i manje energije od obične sijalice - traju i do 20 puta duže.

  LED osvetljenje
  Proteklih godina LED trake postaju veoma popularan izbor

  Uređenje kuhinje u savremenom stilu traži metalne detalje

  Nikl i polirani mesing će naročito biti popularni kada je u pitanju uređenje kuhinje u 2024. godini. Metalni detalji će svakoj kuhinji dati dozu elegancije i sofisticiranosti bilo da je reč o ručkama, šinama ili slavinama. Kada već govorimo o slavinama, važno je napomenuti da će naredne godine u modi biti klasični, jednostavni modeli.

  Pokažite ono što volite

  Da bi vam boravak u kuhinji bio što prijatniji personalizujete je, odnosno, date joj lični pečat, a ima li boljeg načina da to uradite nego da jasno pokažete ono što volite? Koristite otvorene police da bi izložili omiljene tanjire, čaše, kuvare. Na otvorene vertikalne police možete poređati omiljene začine, a na kuhinjske šine i kuke okačiti drage šolje, retro krpe i rukavice...

  Uređenje kuhinje treba da bude u skladu sa prirodom

  Kao i prethodnih godina, i u 2024. godini težiće se životu u skladu sa prirodom. Ukoliko imate uslove za to, na terasi ili u dvorištu napravite letnju kuhinju. Kako i samo ime kaže, ona će naročito biti korisna tokom letnjih meseci - kuvanje na visokim temperaturama je olakšano, pripremanje obroka je napolju daleko zabavnije, a svež vazduh će vam pomoći da oterate neželjene mirise, daleko bolje nego respirator.

  Ukoliko nemate mogućnosti za letnju kuhinju, povratak prirodi moguć je na drugi način - gajite začinsko ili mikrobilje! Osim što će zelenilo oplemeniti prostor, nadohvat ruke imaćete svež bosiljak, nanu, origano, mikroklice...

  Začinsko bilje
  Osim što će zelenilo oplemeniti prostor, na dohvat ruke imaćete svež bosiljak, nanu, origano, mikroklice...

  Indukcione ploče su i dalje popularne

  Popularnost kuvanja na indukcionim pločama i dalje ne jenjava. Sve prednosti, a kojih je zaista mnogo, proizilaze iz njihovog načina rada. Naime, indukcione ploče rade po principu delovanja magnetnog polja na provodonik kroz koji protiče električna energija. Zbog toga se zagreva samo dno posude za kuvanje.

  Indukciona ploča
  Indukcione ploče rade po principu delovanja magnetnog polja na provodonik kroz koji protiče električna energija

  Izdvojićemo neke od bitnih prednosti indukcionih ploča: brže se zagrevaju od plinskih i električnih šporeta, jer ne mora da se čeka da grejni element prenese toplotu na posuđe - ono se zagreva direktno. Ovo rezultira bržim kuvanjem - procenjuje se da šest litara vode može da prokuva za manje od 15 minuta. Takođe, kako je sve više u fokusu energetska efikasnost u svakodnevnom življenju, ne treba zanemariti činjenicu da se kod indukcionih ploča ne gubi toplota u procesu prenosa, kao što je to slučaj kod plinskih i električnih šporeta, gde se dosta energije gubi na vazduh oko tiganja i lonaca. Kuvanjem na indukcionoj ploči se zagreva samo posuđe. Osim što je više ekološki, kuvanje na indukcionoj ploči je i bezbednije - ploče ne ispuštaju plin u vazduh i ne postoji opasnost da se zapale krpe niti drugi predmeti jer zagrevaju samo predmete koji u sebi imaju čestice gvožđa. I za kraj, ali ne i najmanje bitno, benefit koji je od presudne važnosti ljubiteljima kuvanja - uz korišćenje indukcione ploče kuvanje je više kontrolisano, tačnije, manja je verovatoća da vam jelo iskipi ili se prekuva. Razlog za to leži u načinu rada indukcione ploče - čim isključite prekidač, prenos toplote odmah prestaje.

  Uređenje kuhinje u skandinavskom stilu

  Ni skandinavske kuhinje ne izlaze iz mode, što naročito ide u prilog svima sa malim kuhinjama, u kojima sve mora biti višenamensko, funkcionalno, dobro organizovano bez previše detalja.

  Skandinavska kuhinja
  Skandinavska kuhinja odiše minimalizmom, ali ne gubi na eleganciji

  Glavne karakteristike ovog stila uključuju jednostavnost i praktičnost, ugradni kuhinjski aparati i uređaji, prisustvo dekorativnih detalja u minimalnim količinama, ugradna rasvetna tela. Skandinavski stil zahteva oslobađanje od suvišnih stvari, a u krupan plan stavlja monohromatsku paletu boja sa dominantnim neutralnim nijansama poput bež, krem, sive, svetlih tonova drveta. Ako u svoju skandinavsku kuhinju želite da unesete malo dinamike opredelite se za crno - kontrast bele i smelih, tamnijih tonova sive boje.

  U skandinavskoj kuhinji dominiraju drveni ormarići, mermerne ili kamene radne površine i betonske pozadine. Odiše minimalizmom, ali ne gubi na eleganciji.

  Ukoliko nemate vremena da se posvetite svakom detalju ili pak prosto želite da uređenje kuhinje prepustite profesionalcu, enterijerista može napraviti plan unutrašnjeg uređenja. A koliko će koštati dizajn enterijera kuhinje zavisiće od veličine prostora, obima potrebnih radova, broja trodimenzionalno urađenih slika ili modela, kao i od broja mogućih rešenja.

  Ako ste u potrazi za iskusnim i profesionalnim dizajnerima enterijera, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje enterijera s odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 1884
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2420 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana