Za područje

  Kako izgleda kupatilo 21. veka?

  Članak je pregledalo čak 3583+ korisnika
  Kupatila se svakako smatraju jednom od najintimnijih prostorija u svakom domu. Možda su baš zato poslednjih godina pretrpela velike promene, u smislu davanja prednosti rasveti, bojama i materijalima, za razliku od puke funkcionalnosti koja je ranije bila njihova najvažnija karakteristika. Moderna kupatila su u izvesnom smislu renesansna transformacija celog koncepta – kupatilo ne treba više da služi samo za puko održavanje higijene, već da postane vaša oaza mira i opuštanja pre ili posle napornog dana.
  Stručni članak 3583
  kupatilo 21
  Imamo čak 1792 izvođača radova za područje Kupatila:

  1. Izgled savremenog kupatila

  Svetlost bilo kao prirodna ili u vidu rasvete, poslednjih je godina postala vrlo važan element dizajna enterijera, pa tako i kupatila. Ovo stoga što su i sama kupatila postala važan deo stambenog prostora i više nisu samo servisne prostorije kojima prirodno svetlo nije neophodno. Nekada je takva „hijerarhijska“ podela važila za sve delove doma, pa su se u odnosu na nju vrednovali i sređivali. Danas veliki prozori u velikim kupatilima više nisu simbol prestiža. Moderna kupatila sve češće imaju prozore iste kao i ostatak objekta, čak i ako su od poda do plafona. Zato je ono sada, za razliku od starijih, svetao i udoban prostor u kome se rado i sa zadovoljstvom možete zadržati i duže, čitajući dok leškarite u miomirisnoj kupci ili gledajući televiziju iz kade. Renovirana ili novoizgrađena savremena kupatila su uređena tako da budu prostrana i funkcionalna bez nepotrebnog nereda.

  Svetlost vrlo važan element savremenih kupatila, jer ih čini prijatnijim i vizuelno većim
  Svetlost vrlo važan element savremenih kupatila, jer ih čini prijatnijim i vizuelno većim

  2. Materijali i boje u modernom kupatilu

  2.1. Materijali za novo kupatilo

  U savremenim kupatilima keramičke pločice se obavezno zamenjuju nešto smelijim, savremenijim materijalima, kakvi su kamen, drvo, taraco, epoksid i mikrocement. Drvene obloge postaju sve otpornije, a ako se još i kvalitetno pripreme i impregniraju, voda neće ni dopreti do jezgra niti ga oštetiti, pa drvo bez ikakvih bojazni možete upotrebiti u kupatilu. Isto važi i za druge prirodne ili veštačke materijale kao i za njihove kombinacije, kojih je sve više u modernim kupatilima, a od velike su pomoći savremenim domaćicama koje na raspolaganju imaju sve manje vremena, a kamo li ono neophodno za čišćenje, recimo, fugni između pločica. Svi ovi materijali su liveni, što znači da potpuno prekrivaju podlogu u jednom komadu. Teraco postoji i u verziji pločica koje su mnogo veće od prosečne keramike (50x50 cm ili više) ako ih baš toliko volite, a održavaju se neuporedivo lakše. Trendovi uređenja novih kupatila diktiraju upotrebu prirodnih materijala kako za zidove i podove tako i za druge elemente, pa i sanitarije, ali ako vam finansije to ne dozvoljavaju, iskoristite ploče s imitacijom prirodnih tekstura i boja, koje su jeftinije, a jednako dobre za ovu svrhu i dobićete enterijer kakav ste želeli.

  Ako ste i dalje u nedoumici i ipak biste najradije ostali pri keramičkim pločicama, preporučujemo one modernije, dostupne osim u raznim bojama i veličinama i u sve više nestandardnih oblika kakvi su trouglovi ili šestouglovi, a koji se sada koriste samo za ukrašavanje pojedinih mesta geometrijskim figurama.

  2.2. Boje za moderna kupatila

  Trenutno su boje za savremena kupatila sve blaže i neutralnije, i iz spektra onih tzv. zemljanih. Stroga se, takoreći, laboratorijska belina s početka 2000-ih povlači. Osim umerene tonske karte, za današnja se kupatila sve češće biraju akcenti kojima se monohromatska ujednačenost razbija na najuočljivijim tačkama – to može biti crna armatura ili okvir oko tuša ili nešto treće. Dakle, savremeno pravilo kolorita je jednostavno: mirne, ujednačene i nenametljive boje ili, još bolje, blage pastelne nijanse koje se zatim na pažljivo odabranim mestima „razbijaju“ nekom, komplementarnom, ali jačom bojom ili crnom. Kolorit, nadalje, ide ruku pod ruku s geometrijom koja se vidi u postavljanju elemenata i obloga. Tako geometrijske linije i figure nisu više samo na keramici, već širom kupatila.

  2.3. Instalacije u kupatilu

  Kada su instalacije u pitanju, i za kupatilo vredi pravilo koje se poštuje pri savremenom uređenju drugih delova enterijera -  budući da su neophodne za normalno stanovanje ne mogu se izostaviti, ali se mogu sakriti od pogleda. Najočigledniji primer za to su, naravno, radijatori, koji postepeno nestaju, jer ih zamenjuje podno grejanje. Podno grejanje je takođe odlično i vrlo praktično i za moderna kupatila, jer prosuta i zaostala voda brže isparava. Međutim, mislite li da ne možete bez radijatora, savetujemo da odaberete kamene, odnosno, mermerne ili norveške, jer su oni trenutno pravi hit.

  Ako prostor to dozvoljava, kupatilo i spavaća soba se mogu objediniti
  Ako prostor to dozvoljava, kupatilo i spavaća soba se mogu objediniti

  3. Moderna kupatila su produžetak spavaće sobe

  Direktna veza između modernog kupatila i spavaće sobe postaje sve popularnija. Moderna spavaća soba i kupatilo mogu formirati jedan prostor ili biti odvojeni samo staklenim zidom. Svakako je, međutim, takvu vezu teško uspostaviti u starijim stanovima koji imaju samo jedno kupatilo za celu porodicu. Ako se odlučite za ovako savremen nacrt, imajte na umu da će kupatilo biti u najintimnijem delu stambenog prostora te da kao takvo neće biti dostupno ostalim članovima porodice.  Moderno kupatilo, inkorporirano u spavaću sobu, mora imati pažljivo osmišljen raspored elemenata, tako da se vlažni elementi (tuš / kada / umivaonik ...) nađu što dalje od kreveta. Takođe je poželjno da kada i tuš budu na neki način zaklonjeni od pogleda, dok je za umivaonik to manje važno.

  3.1. Mesto za toalet

  Spomenimo i to da toalet nije predviđen kao deo najmodernijih kupatila. Postavlja se odvojeno, u zasebnu prostoriju, pošto u kupatilu kao produžetku spavaće sobe to prvenstveno ne bi bilo higijenski. Osim toga, ne bi obezbeđivalo ni privatnost. O ostalim razlozima ne treba ni počinjati.

  Stručni članak 3583
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1792 izvođača radova za područje Kupatila:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1792 izvođača radova za područje Kupatila:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1792 izvođača radova za područje Kupatila
  9.2
  0

  ZANATSKA RADNJA M & Z ZORAN FUKS PR APATIN


  9.6
  0

  GRANITI-NOVAK DOO ARANĐELOVAC


  8.9
  0

  Proizvodnja nameštaja STOLARIJA RADIĆ Petrovaradin


  9.4
  0

  Sklapanje nameštaja STOLARIJA PAVLOVIĆ Trnjane


  Tražite dobre izvođače radova za područje KUPATILA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana