Za područje

    Male kuhinje - 8 saveta za uređenje male kuhinje

    Članak je pregledalo čak 1874+ korisnika
    Za kuhinju se kaže da je srce svakog doma - u velikom broju domaćinstava ona je najvažniji i najfrekventniji prostor, budući da se u njoj se okupljaju ukućani da bi zajedno pripremali obroke, obedovali i družili se. A šta ako je u pitanju mala kuhinja? Uređenje male kuhinje nije bauk - i ona može biti dobro sređena, funkcionalna i stilizovana uz nekoliko praktičnih saveta. Iako je kuhinja malih dimenzija, nema razloga da i vaša mašta bude takva!
    Stručni članak 1874
    uredjenje male kuhinje
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Prilikom uređenja male kuhinje trebalo bi odgovoriti na tri zahteva: da svaki pedalj prostora bude iskorišćen, da svaki element odnosno detalj ima svoju svrhu, zapravo da uspešno spojite lepo i korisno, kao i da kuhinja vizuelno izgleda veće nego što zaista jeste.

    Iskoristite slobodan prostor na zidovima male kuhinje

    Prazni zidovi u kuhinji predstavljaju idealno mesto za odlaganje šerpi, šolja, noževa, posuda za začine. Kuhinjske šine i kuke su zidni elementi koji će popuniti zid te on više neče izgledati „prazno“, a pri tom će izvrsno poslužiti za odlaganje posuđa i doprineti boljoj organizaciji male kuhinje. Još jedan benefit: sudovi će vam uvek biti nadohvat ruke!

    Zidni elementi
    Prazni zidovi u kuhinji predstavljaju idealno mesto za odlaganje posuda, šolja, noževa, posuda za začine

    Osim toga, na zid možete okačiti stalak za začine ili noževe, pa tako uštedeti na prostoru u fiokama i policama.

    Kuhinjsku rukavicu, kecelju ili krpu možete okačiti na kukicu takođe fiksiranu na zid. Pored toga što štede prostor, zidni elementi će doprineti estetici male kuhinje.
    Zidne kuke
    Kuhinjske šine i kuke će popuniti zid, a pri tom doprineti boljoj organizaciji

    Za male kuhinje izaberite ugradne uređaje

    Malim kuhinjskim aparatima, poput miksera ili tostera, uvek lako možete pronaći mesto, ali šta je sa velikim uređajima? Kada je reč o opremanju male kuhinje neophodnim uređajima, najbolje je opredeliti se svakako za one ugradne, bilo da je reč o mašini za sudove, aspiratoru, rerni ili frižideru.

    Ugradna rerna
    Kada je reč o opremanju male kuhinje neophodnim uređajima, najbolje je opredeliti se za one ugradne

    Ukoliko niste pristalica ugradnih uređaja, naročito obratite pažnju na dimenzije i pozicioniranje frižidera kao najvećeg kuhinjskog aparata: najbolje je da on bude visok, a uzan kao i da bude smešten u uglu. Pritom, naravno, povedite računa o smeru otvaranja vrata frižidera. Najbolji izbor su oni sa reverzibilnim vratima.

    Za male kuhinje radije izaberite svrsishodne detalje

    Kao što smo rekli na početku teksta, uređenje male kuhinje podrazumeva da svaki detalj ima svoju svrhu. Osim što predstavljaju dekoraciju, detalji valja da su i funkcionalni.

    Tako na primer, stalak za ubrus ili salvete, zanimljivi dozer za deterdžent, dekorativne posude za začine, čaj ili kafu, doprinose estetici male kuhinje, a istovremeno pomažu njenoj boljoj organizaciji. Sve će vam biti nadohvat ruke i uredno.

    Klaseri za escajg i držači tanjira, pomoći će vam da bolje sredite fioke i imate bolju preglednost sadržaja. I sami ćete biti funkcionalniji jer nećete gubiti vreme tražeći kutlaču ili neki drugi predmet u natrpanoj fioci.
    Organizovana fioka
    Klaseri za escajg pomoći će vam da bolje sredite fioke

    U maloj kuhinji iskoristite sve uglove i kosine

    U većini slučajeva, ćoškovi ostaju neiskorišćena mesta. Uz pomoć ugaonih polica i ormarića možete iskoristiti svaki centimetar svoje male kuhinje. Kako je reč o komadima nameštaja nestandardnih oblika, oni se uglavnom prave po meri. Odabrani stolar će prvo uzeti mere te pronaći optimalno rešenje da bi prostor u vašoj kuhinji bio u potpunosti iskorišćen.

    Još jedan savet: izaberite ormariće sa kliznim vratima, kako vam njihovo otvaranje ne bi predstavljalo problem.
    Ugaoni nameštaj
    Uz pomoć ugaonih polica i ormarića možete iskoristiti svaki ugao svoje male kuhinje

    Odaberite mobilan, višefunkcionalan nameštaj za male kuhinje

    Najbolji izbor za male kuhinje svakako je višenamenski nameštaj koji se pritom može rasklapati. Odličan primer za to je rasklopivi sto, koji može da posluži kao radna površina prilikom pripreme obroka, ali i za obedovanje. Takođe, dobra solucija je i sto na točkiće koji se lako pomera na drugo mesto kada se završi sa njegovom upotrebom. Kako je u malenoj kuhinji svaki dodatni prostor neprocenjiv, ako možete pokretnom stočiću dodajte nekoliko fioka za odlaganje posuđa i escajga.

    Za male kuhinje najbolje je odabrati nameštaj od iverice ili metala, dok je puno drvo i mermer bolje izbeći. Iako izgledaju impresivno i unose dašak luksuza i elegancije, delovaće prenapadno u kuhinji malih dimenzija.

    Uređenje male kuhinje podrazumeva police do plafona

    Da biste na najbolji način iskoristili svaki raspoloživi centimetar, viseći elementi do plafona su optimalno rešenje za male kuhinje. Na najvišim policama možete odložiti posuđe koje retko upotrebljavate - tako vam ono neće smetati, a opet će biti dostupno, dok na nižim policama možete poređati svo posuđe koje svakodnevno upotrebljavate.

    Svetle boje zidova i polica u maloj kuhinji

    Dobro je poznata činjenica da svetle boje čine prostor vizuelno većim, bilo da se opredelite za klasičnu belu, bež, svetlosivu ili neku drugu nijansu. Kuhinja u svetlim bojama delovaće prostrano i elegantno.

    Ukoliko ste se odlučili da preskočite belu i okrečite zidove nekom drugom bojom, preporuka je da plafon bude svetlije nijanse od zidova. Time će kvadratura prostorije odmah delovati veće.

    Savetuje se i da kuhinjski nameštaj bude u svetlim bojama. Izbegavajte tamne boje za ormariće jer će one učiniti da kuhinja deluje manje, čak manje nego što to zaista i jeste. Možete se odlučiti za belu boju i sjajnu završnu obradu - odsjaj će produbiti kuhinju i ona će „na oko“ delovati prostranije.

    Bela kuhinja
    Kuhinja u svetlim bojama delovaće prostrano i elegantno

    Takođe, ukoliko su kuhinjski elementi, ormarići i police u istoj ili sličnoj nijansi kao zidovi, vaša mala kuhinja će vizuelno izgledati veće. Monotonost možete „razbiti“ detaljima u upečatljivim, intenzivnim bojama.

    Vertikalne linije su odlično rešenje za niže prostorije, jer će one automatski delovati više nego što zapravo jesu.

    Dobro osvetljenje male kuhinje

    Dobro je poznata činjenica da adekvatna rasveta čini prostor vizuelno većim i komotnijim. Odličan efekt se postiže ugradnim sijalicama u samim kuhinjskim elementima.

    Ako imate prozor u kuhinji, potrudite se da kuhinjske elemente rasporedite tako da bar delimično budu ispod prozora, budući da će na taj način prostor vaše male kuhinje vizuelno izgledati veći jer će spolja dopirati prirodna svetlost.

    Ukoliko nemate vremena da se posvetite svakom detalju ili, pak, prosto želite da uređenje svoje male kuhinje prepustite profesionalcu, možete ga potražiti na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje enterijera s odgovarajućom ponudom.

    Informacije o cenama dizajniranja enterijera možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Stručni članak 1874
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    9.5
    0

    STUDIO UROŠEVIĆ DOO


    9.5
    0

    ARHITEKTONSKI STUDIO NUOVA DOO


    9.5
    0

    G-TRAKTAT INŽENJERING


    10
    3

    ARHIARHI


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana