Za područje

    Uređenje malih stanova: 10 saveta za uređenje malog stana

    Članak je pregledalo čak 1304+ korisnika
    Visoka cena kvadrata prilikom kupovine i poskupljenje mesečne kirije prilikom iznajmljivanja stanova, dovele su do toga da se gradsko stanovništvo opredeljuje za manje prostore. Iako postoji uvreženo mišljenje da se mali stanovi ne mogu dekorisati po želji i da se samo treba voditi funkcionalnošću, a što nije istina - mala kvadratura ne podrazumeva odsustvo estetike i vašeg ličnog pečata. Pred vama je 10 praktičnih saveta za uređenje malog stana.
    Stručni članak 1304
    uredjenje malog stana
    Imamo čak 2403 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Osnovna misao kojom se treba voditi prilikom uređenja malih stanova jeste uspešno spajanje funkcionalnosti i estetike - rečju, da budete praktični i iskoristite svaki pedalj prostora, ali i da uredite stan u skladu sa svojim preferencijama. Takođe, cilj je da mali stan optički deluje veće, što se postiže uz nekoliko jednostavnih trikova. Iako možda ne deluje tako, uređenje malog stana je znatno teže od uređenja onog od 100 ili više kvadrata, jer u prvom slučaju imate više ograničenja, a i opcija je znatno manje. Ipak, ovih 10 saveta će vam pomoći da od malog stana napravite udoban kutak po svojoj meri.

    Savet stručnjaka iz firme Arhidez 

    1. Koje su trenutno najpopularnije boje i materijali u dizajnu enterijera?

    Neki od trenutnih trendova boja u enterijerima su različiti tonovi sive ili bež, od umirujućih boja imamo meke pastele kao što je rumeno ružičasta, bledo plava, menta zelena. Kako je već neko vreme aktuelan biofilni dizajn prisutne su prirodne i organske boje, zemljani tonovi inspirisani prirodom kao što su maslinasto zelena i mahovina  zelena i topla braon, nijanse terakote, rđe i okera. Za malo hrabrije tu su i duboke bogate boje, kao što su: magenta, tamno plava, smargdno zelena i crna. 

    Ovo su aktuelni trendovi, ali je važno da znamo šta želimo da postignemo u nekom prostoru i naravno treba uzeti u obzir lične preferencije i individualni stil pri odabiru boja za vaš prostor.

    Što se tiče materijala: potreba za prirodom je dovela do njenog unošenja u enterijere i sve veću upotrebu prirodnih materijala, bilo da se radi o podnim ili zidnim oblogama, nameštaju, zavesama ili prostirkama. Tako da  nam se javlja drvo kao završna obloga i nameštaj, zatim: terakota, kamen ili stena večeg formata, teraco. Teraco se vratio u enterijere pre dve, tri godine i rešio da se zadrži pa ga tako imamo prisutnog ne samo na podovima već i na zidovima u vidu pločica, tapeta i kompozita sa komadićima mermera, granita, kvarca ili stakla. Kod nameštaja je popularan ratan, trska, juta, pamuk, vuna.

    2. Na koji način se može postići osećaj prostranosti čak i u manjim enterijerima?

    Osnovni trik je uneti što više prirodnog svetla u prostor ukoliko je to moguće, ukoliko nije onda je potrebno pažljivo projektovati rasvetu. Koristiti svetlije boje za zidove kao što su nijanse bele, kremaste i pastelne, ali to ne mora biti pravilo. Ponekad akcentovanjem dela zida možemo uneti dubinu u prostor. Naravno da sve zavisi od rasporeda, ali su nekad bitnije dimenzije prostorija, pozicije otvora i visina plafona od same kvadrature. Svakako je kod uređenja malih stanova važno da unapred isplaniramo prostor. Dobro osmišljen raspored i nameštaj po meri čine čuda. Naš savet je: mudro birati nameštaj i izbegavati glomazne i velike komade. Podići sa poda sve (garnituru, police itd...) kako bi se stvorio osećaj otvorenosti i omogućilo prodiranje svetlosti. Stvaranje osećaja prostranosti u malim enterijerima podrazumeva maksimiziranje svetlosti, rasterećenje i korišćenje vizuelnih trikova koji stvaraju iluziju prostora. I na kraju održavati prostor urednim i bez nepotrebnih stvari.

    3. Kako personalizovati prostor i uključiti lični pečat u dizajn enterijera?

    Kao arhitekte i dizajneri naša uloga je da kreiramo prostor koji odražava ličnost klijenata. Da bismo do toga došli moramo se za kratko vreme sa klijentima dobro upoznati, razumeti njihove potrebe, navike, hobije i interesovanja. Time dolazimo do koncepta dizajna koji dalje razrađujemo kroz želje, ukus i lične stvari klijenata (bilo da je to stari nameštaj koji žele da zadrže, porodične fotografije ili bilo šta drugo od sentimentalne vrednosti). Naravno na sve želje klijenata javi se i naša želja da napravimo za njih nešto unikatno i time ostavimo svoj lični pečat. To nekad može biti jednostavno, nekad ne, ali dobrim balansiranjem između naše kreativne zamisli i želja klijenata dolazimo do jedinstvenih rešenja.

    G-đa Ivana Šaranović, Arhidez 

    Zapamtite - to što u vašem stanu ima malo mesta ne znači da su vaše mogućnosti uređenja ograničene samo na funkcionalnost.

    1. Višenamenski nameštaj je odlično rešenje za uređenje malih stanova

    Jasno je da je u malom prostoru svaki kvadratni metar važan te vam toplo preporučujemo da investirate u nameštaj sa višestrukom namenom. U manjim stanovima evidentno ne može da stane toliko komada nameštaja koliko u velikim te će onaj višefunkcionalan obezbediti bolju organizaciju prostora, njegovu uštedu, ali i uštedu novca, premda ne nauštrb udobnosti stanovanja i estetske vrednosti. Najbolje je izabrati komade koji su „2 u 1“- klupa za sedenje prilikom obuvanja u hodniku ispod koje se može odložiti obuća, trpezarijski sto koji može poslužiti i kao radni, krevet sa fiokom ispod za odlaganje posteljine ili kutijà sa stvarima koje ređe koristite, noćni stočić na kojem držite naočari, času vode, knjigu ili stonu lampu, može imati prostor ispod za razne sitnice.

    Krevet sa fiokama
    Najbolje je izabrati komade koji su „2 u 1“
    Pored višenamenskog nameštaja, odličan izbor za male stanove je i rasklopivi nameštaj koji lako možete sklopiti i odložiti kada vam ne treba.

    Možete se opredeliti za mali, sklopivo-rasklopivi trpezarijski leptir-sto, trosed na razvlačenje ili rasklapanje i služi za spavanje zbog nedostatka odvojene spavaće sobe...

    2. Prostor malih stanova podelite u sekcije

    Ukoliko prostor u malom stanu ne definišete prema nameni, može ostavljati utisak neorganizovanosti i neurednosti, a to definitivno želite da izbegnete. Iako nema pregradnih zidova prostor u većoj sobi možete pažljivo razgraničiti.

    Na primer, između kuhinje i trpezarijskog stola i stolica možete postaviti šank koji će vizuelno razgraničiti prostorije. Šank u ovom slučaju ima dvostruku funkciju - kako se u donji deo šanka mogu ugraditi police i fioke, on predstavlja mesto za dodatno odlaganje, preko potrebno u malom stanu.

    U malom stanu skoro redovno nema predsoblja i njegovom uređenju se generalno ne poklanja pažnja. Međutim, ako ubacite jednu klupu za obuvanje/izuvanje sa pregradom na koju ćete moći da ostavljate obuću i čiviluk za kapute, možete „stvoriti“ predsoblje i definisati ga.

    Klupa u predsoblju
    Klupa za sedenje omogućava da se udobno smestite prilikom obuvanja, a da istovremeno imate mesto za odlaganje obuće

    3. Uređenje malog stana je nezamislivo bez ogledala

    Ogledala su nezaobilazni element u kupatilima, predsobljima, spavaćim sobama (najčešći izbor su ormani s ogledalima). Svi znaju da je osnovna funkcija ogledala da vide svoj odraz i provere kako izgledaju pred izlazak iz kuće - ipak, malo njih zna da ogledala imaju bitnu funkciju u uređenju enterijera, naročito onih manjih dimenzija - svetlost koja se odbija od ogledala pomaže u stvaranju utiska veličine prostora.

    U uskim hodnicima možete postaviti velika ogledala koja će ih vizuelno proširiti i dati dubinu. Ako imate slobodan zid, postavljanje više ogledala jedno do drugog je odlična ideja - otvoriće prostor i učiniti ga svetlijim.

    4. Birajte svetle boje za krečenje malog stana

    Dobro je poznata činjenica da odabirom odgovarajuće boje možemo vizuelno povećati ili smanjiti određenu prostoriju. Kod malih stanova, naravno, želimo da prostor „na oko“ deluje veće nego što to zaista jeste. U tom slučaju je potrebno da se opredelite za svetle, a hladne tonove poput svetloplave, na primer. Ako pak želite da soba deluje viša, rešenje je krečenje plafona belom bojom, a kada je plafon okrečen u istu boju kao zidovi, prostoriji se vizuelno daje širina. Osim toga, svetlim tonovima se obezbeđuje da dom deluje prozračnije i prijatnije.

    Koliko god da ih volite, u širokom luku izbegavajte tamne i jarke boje prilikom krečenja malih stanova, jer one sužavaju prostor. Ako ne možete da se odreknete jarkih boja, izaberite ih za nameštaj, ali samo za pojedine delove, kako biste izbegli „kič“.

    Sa klasičnom belom nema greške, budući da prostorije okrečene njome odišu čistoćom i elegancijom, a svi dobro znaju da bela boja vizuelno povećava prostor. Ako želite da unesete malu izmenu i odstupite od ustaljenog, možete se opredeliti za bež ili svetlosivu.

    Takođe, topla preporuka je da stan okrečite jednom bojom. Ujednačen ton kroz ceo stan će doprineti da on izgleda veće.

    5. Uređenje malog stana zahteva da „mislite vertikalno“

    Kada je reč o malim stanovima, vertikalni sistem odlaganja stvari je odlično rešenje jer se njime umnogome može uštedeti na preko potrebnom prostoru. Ukoliko se opredelite za uske komode ili police jedne iznad drugih, sprečićete da vaš stan izgleda pretrpano i pametno ćete iskoristiti svaki centimetar.

    Vertikalna polica
    Uske komode u vertikalnom položaju sprečiće da vaš stan izgleda pretrpano

    Tako uski, a visoki prazni prostori pored vrata u uglovima mogu biti popunjeni otvorenim ili zatvorenim policama. Iskoristite ih za držanje knjiga, saksija, za interesantne figure.

    6. U malim stanovima izbegavajte masivan nameštaj

    Za manje stambene jedinice važi deviza „manje je više“, naročito kada je reč o izboru nameštaja. Možda volite ugaone garniture, široke vitrine ili masivne ormane, ali u malim stanovima ih definitivno treba izbegavati. Osim što će, evidentno, oduzeti previše prostora, delovaće nezgrapno. Takođe, sam prostor gubi funkcionalnost - zbog kabastog nameštaja nećete imati gde da se okrenete. Razmišljajte na duge staze - ukoliko dođe do selibe, kako ćete veliki nameštaj prenositi kroz uzani prostor garsonjere?

    Stoga je najbolja sugestija da pre nego što se upustite u kupovinu dobro premerite raspoloživi prostor i opredelite se da uzmete nameštaj rađen po meri.

    Umesto ugaone garniture koja će zauzeti previše mesta, u dnevnu sobu možete ubaciti manji kauč na razvlačenje i nekoliko taburea ili omanjih fotelja. Masivni orman možete zameniti američkim plakarom sa kliznim vratima za odlaganje garderobe i posteljine. Uređenje skučenih stanova podrazumeva kupovinu komada nameštaja koji ne idu previše u širinu - onih koji su uži, a viši.

    Nameštaj koji stoji na nogarima prostoru vizuelno daje širinu, za razliku od onog koji se svojim celim donjim delom oslanja na pod, pa to u imajte vidu prilikom kupovine.

    Međutim, imate li zasebnu spavaću sobu u svom malom stanu, slobodno kupite što veći krevet - jedino je u tom slučaju preporučljiv odabir masivnog nameštaja. Zašto? Krevet će biti glavni i dominantan element u toj sobi te će odvući pažnju sa skučenih razmera prostorije. Na taj način će soba delovati veća nego što to zaista jeste.

    7. Rešite se viška stvari prilikom uređenja malog stana

    Pitanje koje ćete sigurno postaviti sebi glasi - kako da se u malom stanu smesti sve što treba bude tu, a da ne izgleda kao skladište? Odredite koje stvari morate da imate i koje su vam zaista potrebne, dok one, koje nemaju veliku upotrebnu niti sentimentalnu vrednost, jednostavno „iselite“.

    Višak stvari u malom stanu nećete imati gde da smestite što dovodi do neurednog i neorganizovanog izgleda. Kod skučenih prostora svaka stvar koja nije na svom mestu jednostavno „bode oči“. Potrudite se da redovno izbacujete nepotrebne stvari - na svaka dva, tri meseca pregledajte fioke i plakare i izbacite sve što ne koristite i ne nosite.

    Sređivanje plakara
    Na svaka dva, tri meseca pregledajte fioke i plakare i izbacite sve što ne koristite i ne nosite 

    Nered se najčešće javlja u predsoblju ili hodniku; oni su u malim stanovima minimalnih dimenzija te nagomilana obuća oko ulaznih vrata, nabacani kaputi i zimske jakne jedni preko drugih, čest su prizor u takvim slučajevima. I tada je klupica za sedenje ispod koje možete poslagati obuću odlično rešenje jer ima dvostruku ulogu - moći ćete da se udobno smestite prilikom obuvanja/izuvanja, a istovremeno imate mesto za odlaganje. Obezbedite čiviluk za kapute ako za njega imate mesta. Sve sitnice u predsoblju možete uredno rasporediti i spakovati u više dekorativnih kutija i tako sačuvati prostor. Ne zaboravite korpicu za sitnice koje vam uvek moraju biti dostupne, poput ključeva.

    8. Tuš-kabina umesto kade u malom stanu

    Jedna od glavnih prednosti tuš-kabina jeste njihova veličina, tačnije dimenzije te su one odlično rešenje za malo kupatilo. Još bolja solucija za maksimalno iskorišćenje prostora jesu one u obliku trougla, postavljene u ugao kupatila. Trougla tuš-kabina zauzima duplo manje mesta od kvadratne.

    Tuš-kabine imaju i druge prednosti poput ekonomičnosti. Kako ćemo u njoj provesti manje vremena nego u kadi, potrošnja vode će biti znatno manja, kao i električne energije za zagrevanje vode.

    Ukoliko ste od onih koji vole spa-ugođaj koji im obezbeđuje kada, a pritom živite u malom stanu, ne očajavajte. Na tržištu postoje mnogobrojni modeli tuš-kabina sa hidromasažnim sistemom, a mlaznice mogu biti ugrađene u zid ili se postavljaju gotove celine sa mlaznicama integrisanim u kabine. U takvim kabinama se zaista možete i opustiti, a na samo brzinski istuširati.

    9. Viseći elementi do plafona za male kuhinje

    Da bi se prostor što više iskoristio u malim kuhinjama, viseći elementi treba da idu do plafona. U gornjem delu možete da se opredelite za otvorene ili zatvorene police, ali imajte u vidu da one otvorene često izgledaju neuredno, naročito ako se javi višak sudova.

    Ispod visećih elemenata možete da postavite stalak za začine ili noževe, čime se postiže bolja organizovanost. Kuhinjske šine i kuke kao zidni elementi uštediće vam dosta mesta pri uređenju male kuhinje.

    Kuhinjske kuke
    Kuhinjske šine i kuke kao zidni elementi uštediće vam dosta prostora pri uređenju male kuhinje

    I kod malih kuhinja takođe treba da razmišljate vertikalno. Visoki ormarići će stvoriti dovoljno mesta za odlaganje posuđa i namirnica, a pritom vizuelno izdužiti vašu kuhinju.

    10. Uređenje malih stanova podrazumeva adekvatnu rasvetu

    Adekvatno postavljanje rasvete doprinosi da čitav enterijer deluje vizuelno veći i komotniji.
    Kao što možete da pretpostavite, uređenje osvakvog stana zahteva da zaboravite glomazne lustere koji će skučeni prostor učiniti pretencioznim. Najbolje rešenje za male stanove svakako je LED rasveta.

    Dobra solucija mogu biti LED svetiljke postavljene dužinom čitavog zida ispod plafona ili u spuštenom plafonu. Ovakva rasveta odaje utisak elegancije i prefinjenosti, i ono što je najvažnije - efikasno štedi prostor i prostoriju vizuelno čini većom.

    Plafon iznad trpezarijskog stola možete dekorisati plafonjerom usklađenom sa nameštajem. Na ovaj način ćete prostor za obedovanje makar vizuelno odvojiti, što je preporučljivo i poželjno. 

     

    Stručni članak 1304
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2403 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2403 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    8.6
    0

    Shamliza-Hokliza


    9.6
    0

    BRANISLAVA SELENIĆ VASELEK PR PROJEKTNI BIRO KREATIV PROJEKT RUMA


    10
    1

    NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD


    8.8
    0

    ZR Jarilo


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana