Za područje
    b2c

    Zaštita cevi od smrzavanja - kako i zašto se radi?

    Članak je pregledalo čak 1018+ korisnika
    Jedan od najčešćih problema koji se javlja u našim domovima tokom hladnijeg dela godine jeste smrzavanje cevi. Ukoliko se cevi preventivno ne zaštite i dođe do njihovog smrzavanja, a potom i nepravilnog odmrzavanja, biće neophodne veće intervencije koje predstavljaju znatan izdatak. Stoga je naša tema danas zaštita cevi od smrzavanja, jer je uvek „bolje sprečiti nego lečiti”.
    Stručni članak 1018
    zaledjene cevi
    Imamo čak 2122 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

    Do smrzavanja cevi mahom dolazi u prostorijama koje se ne greju ili vikendicama u kojima se dugo ne boravi. Ukoliko se voda zamrzne u cevima one se šire i pucaju, a kada nastali led krene da se topi, voda ističe kroz pukotine te dolazi do problema.

    Cevi ne samo da mogu da se zamrznu već i da popucaju od hladnoće.

    Da biste sprečili smrzavanje vode u cevima i njihovo potencijalno pucanje te izlivanje, možete preduzeti određene mere. Potreba za zaštitom od smrzavanja najčešće se javlja kod vodovodnih i sanitarnih cevi.

    Preventivna zaštita cevi od smrzavanja:

    Obratite pažnju na temperaturu u kući

    Potrudite se da prostorijama u svom domu obezbedite kontinuirano zagrevanje tokom hladnijih dana, čak i kada ste odsutni. Ako putujete termostat bi trebao da bude makar na minimumu da bi se sprečilo smrzavanje cevi. Savremena tehnologija u vidu pametnih termostata umnogome će vam pomoći da kontrolišete grejanje kada niste kod kuće.

    Podešavanje termostata
    Savremena tehnologija u vidu pametnih termostata umnogome će vam pomoći da kontrolišete grejanje kada niste kod kuće

    Preporuka je i da tokom noći ostavljate otvorena vrata od elemenata ispod sudopere ili lavaboa, kao i ona iznad ukoliko imate protočni bojler. Na taj ćetej način omogućiti toploti da uđe unutra i dođe do cevi.

    Izolujte cevi

    Izolacija cevi jeste ključan način za sprečavanje smrzavanje tokom hladnijeg dela godine. To je svakako daleko manja investicija u poređenju sa troškovima zamene napukle cevi.

    Ljudi koriste svakakve materijale da bi zaštitili cevi u svom domu. Često u tu svrhu upotrebljavaju stare krpe, ali to nikako nije sigurna metoda, odnosno, ne predstavlja dovoljnu termozaštitu. Najbolji izbor jeste korišćenje stiropora, koji se pokazao kao odličan termoizolacioni materijal. Takođe, izolacija od polietilenske pene se smatra vrlo dobrim izborom. Na taj način se cevi preventivno štite, pre nego što nastupe niske temperature.

    Ne zaboravite na termoizolaciju vodomera. Ako je vodomer na mestu izloženom niskim temperaturama, kao što su dvorišta, podrumi, garaže ili prostorije koje se ne greju, neophodno je preko njega postaviti neki termoizolacioni materijal kao što je mineralna vuna, stiropor ili slama.

    Zatvaranje dotoka vode

    U objektima u kojima se periodično boravi, kao što su vikendice kod kojih nema potrošnje vode u zimskom periodu, preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kao i kontrola instalacija i vodomera, da ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.  

    Upotreba grejnih kablova

    Oni su jednostavno i efikasno rešenje za sprečavanje smrzavanja tečnosti unutar cevi i rezervoara. U tu svrhu mogu se koristiti grejni kablovi konstantne snage ili samoregulišući grejni kablovi.

    A šta ako su se cevi ipak zaledile?

    Ukoliko je ipak došlo do smrzavanja cevi, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da je odmrznete. Pre svega je važno proveriti da li je možda cev napukla prilikom smrzavanja. Ukoliko voda ide samo kap po kap kada odvrnete slavinu ili je uopšte nema (a nema problema sa vodosnabdevanjem), to su jasni znaci da je došlo do smrzavanja vodovodnih cevi.

    Voda u slavini
    Ukoliko voda ide samo kap po kap kada odvrnete slavinu ili je uopšte nema, verovatno su se smrzle cevi

    Osnovno pravilo jeste da se cev mora odleđivati sporo i postepeno, jer ukoliko negde pogrešite, cev će pući i nastaće problem. Nemojte zaboraviti da zavrnete glavni ventil vode dok odmrzavate cevi, jer se svakog momenta može javiti njihovo pucanje.

    Zamrznuti deo cevovoda potrebno je zagrejati i tako ga otapati. Nikako ne smete to raditi upotrebom otvorenog plamena, budući da postoji mogućnost stvaranja požara, ali i oštećenja cevi.

    Ostavite slavine odvrnute i lagano krenite s odmrzavanjem, pošto će tako voda, kako se bude topila, moći da izađe i smanjiće se pritisak unutar cevi. U tu svrhu možete koristiti fen ali i druge izvore toplote kao što su kaloriferi ili kvarcne grejalice. Počnite s odmrzavanjem od slavine ka smrzlom delu.

    Znaćete da cevi više nisu zamrznute kada se uspostavi pritisak vode. Važno je zapamtiti da izvor toplote (fen, grejalice), trebate da držite na dovoljnoj udaljenosti od zaleđene cevi, tako da cev bude topla, nikako vruća. Na taj će način cev moći da izdrži razliku u temperaturi. Još jedna bitna stvar - prilikom odmrzavanja cevi fen treba da bude na najslabijoj jačini.

    Zaleđene cevi možete odmrznuti i uz pomoć peškira natopljenih toplom vodom. Umesto peškira možete koristiti i staru odeću. Princip je jednostavan: obavijte smrznutu cev i laganim polivanjem peškira toplom vodom je odledite. Važno je da voda zaista bude topla, nikako vruća, jer u tom slučaju cevi mogu da popucaju.

    Prilikom odmrzavanja cevi treba imati na umu još nešto: plastične cevi mogu da se istope ukoliko ih izložite visokim temperaturama, pa je za njihovo odleđivanje potreban samo topao vazduh ili para.

    Ukoliko dođe do pucanja cevi, biće vam neophodna pomoć vodoinstalatera koji će je zameniti na pravilan način. Nije preporučljivo da se lice koje nije stručno prihvati ovog zadatka. Koliko će vodoinstalater naplatiti ovu uslugu zavisiće od vaše udaljenosti, pristupačnosti cevi, ali i od samog majstora.

    Smrznute cevi
    Ukoliko dođe do pucanja cevi, biće vam neophodna pomoć vodoinstalatera koji će je zameniti na pravilan način

    Ukoliko su vam potrebni vodoinstalaterski radovi i treba vam pouzdan i iskusnan vodoinstalater, možete nam se obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Stručni članak 1018
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Vodoinstalater?

    Imamo čak 2122 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2122 izvođača radova za područje Vodoinstalater
    9.6
    0

    PREDRAG ANĐELKOVIĆ PR, SAMOSTALNA ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA TERMO MONT VRANJE


    8.7
    0

    DN HONEST CONSTRUCTION


    8.7
    0

    Milorad Todorović PR Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema MAJSTOR MIĆA 015 Duvaniš


    8.9
    0

    HIDRA VODOINSTALATER


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana