Za područje

  Kanalizacija u kući

  Članak je pregledalo čak 15897+ korisnika
  Dobro izvedene instalacije su vrlo važne za osnovno funkcionisanje svake kuće. Kanalizacija je jedna vrsta sanitarnih instalacija, preko potrebna za odvod otpadne i atmosferske vode. Sigurno ste već čuli za probleme kao što su neprijatni mirisi i curenje. Nepravilno izvedeni radovi su, nažalost, česti, pa ćemo u ovom članku govoriti o kućnoj kanalizaciji, izuzetno bitnom delu mašinskih instalacija u kući.
  Stručni članak 15897
  kanalizacija u kuci.JPG
  Imamo čak 2147 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

  1. Sistem kućne kanalizacije

  1.1. Vertikalni vodovi

  Kanalizacione cevi od sanitarnih elemenata iz toaleta i kuhinje razvode se po kući vertikalno i horizontalno. Vertikalni vodovi probijaju ploču te je uvek dobro znati njihove tačne pozicije, što se jasno vidi iz PZI dokumentacije. Kasnije bušenje betona i armature je skupo i komplikovano.

  Da biste smanjili troškove gradnje, a i zbog drugih čisto praktičnih razloga, važno je da u kući ima što manje vertikala. Preporučujemo da, prilikom izrade idejnih nacrta s arhitektom, predvidite kupatila i sanitarije u istoj liniji, jedne ispod, odnosno, iznad drugih. Tako će i tzv. „mokri čvorovi“ biti na istom vodu. Na taj način će veze između elemenata biti kraće. Uobičajena prečnik vertikalnih vodova, koji se izvode PVC cevima, je 110 mm.

  1.2. Horizontalni vodovi

  Osim vertikalnih vodova kućne kanalizacije postoje i horizontalni. Oni se razvode po podovima i zalivaju estrihom kao i druge instalacione cevi ili, još bolje, kroz podnu izolaciju. Prečnik kanalizacionih cevi je po važećem DIN standardu 19531, od 50 do 160 mm, što zavisi od sanitarne opreme i opterećenja. Vodoravno postavljene cevi uvek moraju da imaju pad radi neometanog oticanja vode i to najmanje 2% što praktično znači da za 5 m dužine nagib treba da je 10 cm!

  Često se dešava da u podu nema dovoljno prostora za 2% pada, pa je moguće instalacije izvesti i ispod spuštenog plafona. U tom slučaju treba imati u vidu i to da cevi moraju biti zvučno izolovane.

  Savet stručnjaka iz firme VODOINSTALATERSKA RADNJA RADOSAVLJEVIĆ-VODOVOD

  1. O čemu ljudi treba da vode računa kada govorimo o priključivanju na kanalizaciju?

  Treba voditi računa o kvalitetu cevi i obimu, da bude veći, npr. za kućnu upotrebu cev treba da bude fi 125 ili fi 160. Cev treba da bude za spoljnu upotrebu jer ona trpi kiseline iz zemljišta i pritisak i vibracije koje dolaze na dubini na kojoj smo je postavili. Treba voditi računa da iskop kanala ne bude prekopan da se ne bi desilo sleganje cevovoda koji je postavljen. Ispod cevi potrebno je postavit tampon peska i preko cevi isto tako. Da pad ne bude veći od 0.5% do 1%.

  2. Koji su eventualni problemi koji bi mogli da se jave prilikom iskopa?

  Moze da se jave problemi kao što su: podzemne instalacije ,obrušavanje rova pri većoj dubini, podzemne vode.... Zbog ovakvih razloga bitno je da uvek odaberete profesionalce za posao, koji pre svega zahvaljujući svojoj stručnosti, neće dozvoliti da se dogode neke nepredviđene situacije, a sa druge strane, ukoliko se ipak dese, znaće da pravovremeno i adekvatno da odreaguju.

  G-din Vladan Radosavljević, VODOINSTALATERSKA RADNJA RADOSAVLJEVIĆ-VODOVOD

  1.3. Priljučak na javnu kanalizaciju

  Važan deo kanalizacije za kuću je priključak na javnu kanalizaciju ili na mali uređaj za prečišćavanje ili podzemne vode. Uobičajeno se takav priključak izvodi cevima prečnika između 200 i 500 mm dužine između 1 i 6 m. Kanalizacione cevi iz kuće se izvode i povezuju preko integrisanih mufova i gumenih prstenova u revizionim šahtovima za održavanje (preporučljivo na svim kolenima), čiji su poklopci od kovanog gvožđa.

  Kanalizacija mora biti postavljena na pravilno pripremljenu podlogu jer će, u suprotnom, cevi tonuti u zemlju i stvarati probleme. Kanalizacione cevi na otvorenom moraju biti ukopane ispod linije smrzavanja, što je kod nas oko 60 cm.

  Za priključak na kanalizaciju mora se pripremiti odgovarajuća dokumentacija i dobiti saglasnost preduzeća koje upravlja kanalizacionom mrežom.

  Posle završetka radova na postavljanju kanalizacije, izvođač mora isprobati protočnost i zaptivenost celokupnog sistema. Tokom probe kanalizacije ne smeju se pojaviti ni curenja ni neke druge nepravilnosti. Zapisnik, koji se sastavlja posle probe, potpisuje izvođač i predaje ga nadzorniku gradnje.

  2. Razvod vodovodnih i kanalizacionih cevi - cena

  2.1. Cena vodovoda, kanalizacije i podnog grejanja

  Kanalizacija, zajedno sa spoljnim uređenjem, za prosečnu kuću može da košta oko 40 EUR/m2.

  2.2. Cena kanalizacije

  Za klasičnu kućnu kanalizaciju, za dva kupatila i jednu kuhinju, odnosno, za prosečan broj priključaka osnovnih kućnih aparata i sanitarne opreme, biće potrebno 15-20 EUR/m2.

  Razvod cevi izvan kuće
  Razvod cevi izvan kuće

  Javi li se potreba za postavljanjem ili popravkom kanalizacije ili vodovoda, preporučujemo vam da to izvede vodoinstalater. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Vertikalni razvod cevi
  Vertikalni razvod cevi
  Stručni članak 15897
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Vodoinstalater?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2147 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana