Za područje

    Kućne kanalizacione cevi

    Članak je pregledalo čak 2772+ korisnika
    Da bi odvod otpadnih voda funkcionisao bez problema, kanalizaciona mreža u kući i oko nje mora biti pravilno izvedena. Sigurno ste bili svedoci neprijatnih mirisa, curenja ili drugih nevolja sa kanalizacijom. Nepravilno izvođenje je, nažalost, skoro uobičajeno, pa ćemo ovoga puta posvetiti pažnju upravo ovom segmentu mašinskih instalacija u domu.
    Stručni članak 2772
    kanalizaciona instalacija
    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

    1. Kanalizacione cevi

    1.1. Odvodne cevi: vertikalni odvodi

    Odvodne cevi ili odvodi sanitarnih elemenata, kakvi su toaleti, kupatila ili sudopere te mašine za pranje veša ili sudova, kroz kuću se razvode vertikalno i horizontalno. Za vertikalne vodove, ukoliko to nije drugačije rešeno, najčešće se probijaju noseće, odnosno, međuetažne ploče, pa se tačno moraju znati linije i pravci kojima one idu. Njihov položaj se planira već prilikom projektovanja, zapravo, sastavljanja dokumentacije za PZI. Svako kasnije bušenje i probijanje betona i armature je skup i zahtevan posao koji mogu pratiti i izvesne teškoće. 

    Da biste smanjili troškove izgradnje, važno je imati što manje vertikala. Preporučujemo da s arhitektom planirate kupatila i toalete jedne ispod drugih. Na taj će način „mokri čvorovi" biti jedan ispod drugog i vodovi između njih će biti najkraći mogući. PVC cevi koje se postavljaju za ovu svrhu su najčešće prečnika 11 cm. 

    1.2. Odvodne cevi: horizontalni odvodi

    Pored vertikalnih kućnih kanalizacionih vodova, izvode se i horizontalni. Sprovode se duž podova ili, još bolje, kroz njih - tačnije - kroz cementne košuljice ili mokri, odnosno, suvi estrih. Prečnik kanalizacionih cevi je od 7,5 do 11 cm, ali to naravno zavisi od sanitarne opreme i opterećenja. Minimalni nagib za horizontalne vodove je 2%, što znači da je na pet metara potreban pad od 10 cm! Često se dešava da u podnoj ploči nema dovoljno mesta za pad od 2%, pa se kanalizacione instalacije sprovode i ispod spuštenog plafona. Ako se odvodi tako razvedu, treba postaviti i zvučnu izolaciju.

    1.3. Priključak na javnu kanalizaciju

    Važan deo kućnih instalacija je priključak na javnu kanalizaciju, septičku jamu ili na malo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Obično se takva veza vrši cevima prečnika 20 cm. Izlazi iz objekta se rade pomoću revizionih šahtova za održavanje (najbolje je kada na svakom spoju dveju ili više cevi postoji šaht) koji su pokriveni poklopcima od livenog gvožđa.

    Kanalizacija mora biti postavljena na pravilno pripremljenu podlogu, inače cevi mogu potonuti i ispucati što bi vodilo novim problemima i većim izdacima za saniranje. Cevi moraju biti sprovedene ispod tačke smrzavanja koja je kod nas u proseku na dubini između 60 i 80 cm.

    Za priključenje na javnu kanalizaciju morate priložiti odgovarajuću dokumentaciju i dobiti saglasnost nadležnog lokalnog preduzeća.

    Po završetku izgradnje kanalizacionog sistema, izvođač mora da ispita protok i nepropusnost. Za vreme ispitivanja, kanalizacija ne sme da curi niti pokazuje neke druge nedostatke. Izveštaj, koji se sačinjava nakon ispitivanja, potpisuje izvođač radova.

    Razvod javne kanalizacije: odvodne cevi se pod zemljom spajaju u kanalizacionom šahtu
    Razvod javne kanalizacije: odvodne cevi se pod zemljom spajaju u kanalizacionom šahtu

    2. Šta učiniti u slučaju da odvodna cev pušta?

    2.1 Kako zaustaviti curenje odvodne cevi

    U slučajevima kada dođe do curenja iz odvodne cevi, važno je odmah reagovati da bi se sprečila dalja oštećenja i moguće poplave ili kontaminacija zemljišta. Pozovite iskusnog vodoinstalatera što pre, a dok čekate njegov dolazak, obratite pažnju na sledeće stvari. Ako je curenje povezano sa vodovodom, isključite glavni dovodni ventil u kući. Time ćete sprečiti dalje curenje i omogućiti da se protok vode privremeno zaustavi. Ako je curenje u blizini električnih instalacija ili uređaja, pažljivo isključite struju na glavnom osiguraču. Stavite posude ili peškire ispod cevi koja curi da biste sakupili vodu koja izlazi i sprečili njeno širenje po prostoriji. Ako je moguće, upotrebite kantu ili kante za sakupljanje vode.

    2.2. Očistite i osušite prostor

    Nakon otklanjanja kvara, važno je dobro osušiti pogođeno područje. Upotrebite peškire, ventilatore ili odvlaživače da biste uklonili vlagu i sprečili pojavu buđi, algi ili gljivica. U slučaju da su materijali oštećeni ili kontaminirani, mora se izvršiti i sanacija prostora, što će iziskivati veći trošak.

    Da biste pojeftinili izvođenje, preporučujemo da postavljanje kupatila planirate jedno iznad drugog
    Da biste pojeftinili izvođenje, preporučujemo da postavljanje kupatila planirate jedno iznad drugog

    3. Šta ako javna kanalizacija nije dostupna?

    Ako u vašem području nije obezbeđena javna kanalizacija, postoje alternative za odlaganje i tretman otpadnih voda. Jedna od opcija je ugradnja individualnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo postrojenje će prečišćavati otpadne vode na vašem imanju pre nego što se ispuste u životnu sredinu. Druga alternativa je septička jama. To je rezervoar u kome se sakupljaju i razlažu otpadne vode. Treća alternativa je kompostiranje u toaletu, ekološki sasvim prihvatljiv metod za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj sistem koristi biološke procese za razgradnju prirodnog otpada i proizvodnju upotrebljivog komposta. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što izaberete kanalizacioni sistem u području bez javne kanalizacije.

    4. Kućna kanalizacija: cena

    Za klasičnu kućnu kanalizaciju, za dva kupatila i jednu kuhinju, odnosno, za prosečan broj priključaka osnovnih kućnih aparata i sanitarne opreme, biće potrebno oko 15-20 EUR/m2. Kanalizacija, zajedno sa spoljnim uređenjem, za prosečnu kuću može da košta oko 40 EUR/m2.

    Javi li se potreba za postavljanjem ili popravkom kućne kanalizacije, preporučujemo vam da to izvede vodoinstalater. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude

    Stručni članak 2772
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Vodoinstalater?

    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Vodoinstalater
    10
    3

    AS-instalacije PLUS


    9.3
    0

    TERMOVENT - DUO


    9.7
    0

    NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


    10
    1

    NS TERMOAQVA INSTALACIJE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana